Η Κολομβία παρήγαγε και πάλι κοκαΐνη με ρυθμούς ρεκόρ, καθώς η κυβέρνηση του προέδρου Γκουστάβο Πέτρο άλλαξε τη στρατηγική της χώρας για την καταπολέμηση των παράνομων ναρκωτικών.

Η έκταση της γης που φυτεύτηκε με φύλλα κόκας – την πρώτη ύλη για την κοκαΐνη – αυξήθηκε κατά 10% πέρυσι, σε 253.000 εκτάρια, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή από το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα. Η έκταση αυτή έχει τη δυνατότητα να παράγει 2.664 τόνους κοκαΐνης, μια αύξηση 53% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η Candice Welsch, εκπρόσωπος του UNODC για την περιοχή των Άνδεων και του Νότιου Κώνου, δήλωσε κατά την παρουσίαση της έκθεσης στη Μπογκοτά ότι ένα εκτάριο κόκας παράγει σήμερα έως και διπλάσια ποσότητα από ό,τι πριν από δέκα χρόνια.

Όταν ο Πέτρο ανέλαβε τα καθήκοντά του, άλλαξε την προσέγγιση της κυβέρνησης για τον έλεγχο των ναρκωτικών, μεταβαίνοντας από την εστίαση στην απομάκρυνση των καλλιεργειών κόκας στην προτεραιότητα της απαγόρευσης, η οποία περιλαμβάνει την κατάσχεση φορτίων κοκαΐνης και την καταστροφή εργαστηρίων παραγωγής. Ο Πέτρο υποστηρίζει ότι οι αγρότες είναι ο πιο αδύναμος κρίκος στην αλυσίδα εφοδιασμού ναρκωτικών και ότι η στρατηγική θα πρέπει να επικεντρωθεί στη στοχοποίηση των μεγάλων βαρόνων των ναρκωτικών

Ως αποτέλεσμα αυτής της νέας προσέγγισης, η χειροκίνητη εξάλειψη των καλλιεργειών κόκας μειώθηκε κατά 66% έως τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο τουλάχιστον από το 2014, με την εξάλειψη μόλις 4.504 εκταρίων. Εν τω μεταξύ, οι κατασχέσεις κοκαΐνης αυξήθηκαν κατά 21% από το 2022 σε 684 τόνους, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Άμυνας.

Διαβάστε ακόμη: