Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής «οδεύουν προς αχαρτογράφητα εδάφη καταστροφής», προειδοποίησε σήμερα (13/09) ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, κατά τη δημοσιοποίηση επιστημονικής έρευνας διαφόρων υπηρεσιών που παρουσιάζει τις πλέον πρόσφατες έρευνες για το πρόβλημα.

Με τις συγκεντρώσεις των αερίων του θερμοκηπίου να αυξάνονται συνεχώς στην ατμόσφαιρα και τους παγκόσμιους ηγέτες να αποτυγχάνουν στην εφαρμογή στρατηγικών με σκοπό να συγκρατήσουν την αύξηση της θερμοκρασίας της Γης κάτω από τον 1.5°C σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή, η Γη έρχεται πιο κοντά προς επικίνδυνα κλιματικά σημεία κορύφωσης, αναφέρει η έκθεση “United in Science”.

Ήδη, ακραία μετεωρολογικά γεγονότα είναι συχνότερα και εντονότερα.

«Καύσωνες στην Ευρώπη. Τεράστιες πλημμύρες στο Πακιστάν. Δεν υπάρχει τίποτα φυσικό αναφορικά με τη νέα κλίμακα αυτών των καταστροφών», επεσήμανε ο κ. Γκουτέρες, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα.

Παρά τη «βουτιά» που σημείωσαν οι εκπομπές στη διάρκεια των λόκνταουν λόγω του κορωνοϊού, οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου έχουν από τότε «εκτιναχθεί», ξεπερνώντας τα επίπεδα προ πανδημίας. Προκαταρκτικά δεδομένα υποδεικνύουν πως οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα τους πρώτους έξι μήνες εφέτος ήταν κατά 1.2% υψηλότερες συγκριτικά με την ίδια περίοδο το 2019, σύμφωνα με την έκθεση.

Τα προηγούμενα επτά έτη, ήταν τα θερμότερα στα χρονικά.

Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία είναι ήδη 1.1°C πάνω από τον μέσο όρο της προβιομηχανικής εποχής και οι επιστήμονες περιμένουν πως ο ετήσιος μέσος όρος θα μπορούσε να είναι από 1.1°C έως 1.7°C θερμότερος έως το 2026, όπερ σημαίνει ότι θα μπορούσαμε ενδεχομένως να ξεπεράσουμε το… κατώφλι του 1.5°C τα επόμενα πέντε χρόνια.

Μέχρι το τέλος του αιώνα, χωρίς επιθετική κλιματική δράση, η παγκόσμια υπερθέρμανση αναμένεται να φθάσει τους 2.8°C. Ωστόσο, ακόμη και στο τρέχον επίπεδο υπερθέρμανσης, θα μπορούσαμε να ξεπεράσουμε αρκετά σημεία κλιματικής κορύφωσης.

Το ρεύμα του ωκεανού που μεταφέρει θερμότητα από τους τροπικούς στο βόρειο ημισφαίριο, για παράδειγμα, είναι τώρα το αργότερο σε 1.000 χρόνια, θέτοντας σε κίνδυνο ιστορικά καιρικά υποδείγματα, τόνισε η έκθεση, που περιλαμβάνει τη συμβολή του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών και του Γραφείου για τη Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών.

Σχεδόν ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός θεωρείται πολύ ευάλωτος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ήτοι πλημμύρες, ζέστη, ξηρασία, δασικές πυρκαγιές και καταιγίδες.

Μέχρι τα χρόνια του 2050, πάνω από 1.6 δισεκατομμύρια κάτοικοι των πόλεων θα βλέπουν τακτικά θερμοκρασίες μέσου όρου τριών μηνών, τουλάχιστον 35°C. Προκειμένου στηριχθούν οι κοινότητες, ο VMO υποσχέθηκε να θέσει κάθε άνθρωπο πάνω στη Γη υπό την προστασία ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Διαβάστε ακόμη: