Σε περισσότερα από ένα εκατομμύριο βρετανικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις προσφέρονται κίνητρα σε μετρητά για να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας σε περιόδους αιχμής, με τα περιθώρια προσφοράς να αναμένεται να μειωθούν περισσότερο από το συνηθισμένο καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν κάτω από το μηδέν.

Τη Δευτέρα, τρεις απο τους πέντε εφεδρικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα κλήθηκαν να πυροδοτήσουν την παραγωγή ώστε να παρέχουν εφεδρική τροφοδοσία. Ωστόσο το μέτρο αναστάλθηκε νωρίς την Τρίτη.

Η National Grid ESO, η οποία έχει τη συνολική ευθύνη για τη διαχείριση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στη Βρετανία, είπε ότι το κοινό δεν πρέπει να ανησυχεί για τις διακοπές ρεύματος.

Τα βήματα ήταν «προληπτικά μέτρα για να διατηρήσουμε το buffer της πλεονάζουσας χωρητικότητας που χρειαζόμαστε», σχολίασαν εκπρόσωποι της εταιρείας.

Ο κρύος καιρός έχει συνδυαστεί με την πτώση παραγωγής από αιολική ενέργεια – μια βασική πηγή ενέργειας για τη Βρετανία – η οποία παράγει συχνά περισσότερο από το ήμισυ της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Το Σαββατοκύριακο και αυτή την εβδομάδα, το μερίδιο της αιολικής ενέργειας έχει πέσει κάτω από το ένα τέταρτο, με το φυσικό αέριο να είναι η κύρια πηγή.

Ο άνθρακας συχνά προμηθεύει λιγότερο από το 2% αυτού του ενεργειακού μείγματος. Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι του 2020, η Βρετανία σημείωσε ρεκόρ 67 ημερών και 23 ωρών χωρίς χρήση άνθρακα.

Η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο τον Οκτώβριο του 2024 για την εξάλειψη του άνθρακα από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Το πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας

Το πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας λειτούργησε από τις 17:00 έως τις 18:00 τη Δευτέρα και θα είναι ξανά ενεργό την Τρίτη μεταξύ 16:30 και 18:00.

Τα νοικοκυριά που έχουν εγγραφεί στην Υπηρεσία Ευελιξίας Ζήτησης του National Grid ESO να λαμβάνουν εκπτώσεις στους λογαριασμούς τους για τη μείωση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά την περίοδο αιχμής.

Για να πληρούν τις προϋποθέσεις, οι καταναλωτές πρέπει να είναι σε έναν έξυπνο μετρητή και πελάτες ενός από τους 27 εγγεγραμμένους προμηθευτές, στους οποίους περιλαμβάνονται η British Gas, EDF και η Drax.

Αυτή είναι η πρώτη πλήρης ανάπτυξη του συστήματος, το οποίο είχε δοκιμαστεί στο παρελθόν σε μικρή κλίμακα.

Διαβάστε ακόμη: