Η Σερβία προχώρησε σε απρόσμενη αύξηση επιτοκίων, έναν μήνα αφότου οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής έκαναν παύση στον κύκλο νομισματικής σύσφιγξης, καθώς ο πληθωρισμός άρχισε να υποχωρεί.

Η Κεντρική Τράπεζα του Βελιγραδίου αύξησε το βασικό επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 6.25%, μία απόφαση που ανέμεναν μόνο τέσσερις στους δεκαοκτώ αναλυτές, σε έρευνα του Bloomberg. Οι υπόλοιποι ανέμεναν να μείνει αμετάβλητο.

«Ακόμη είναι απαραίτητο να συνεχισθεί η αυστηροποίηση των νομισματικών συνθηκών, προκειμένου να αποτραπεί η άνοδος των πληθωριστικών προσδοκιών», ανέφερε η Κεντρική Τράπεζα μέσω ανακοίνωσης. Η κίνηση θα διασφαλίσει ότι «ο πληθωρισμός θα κινηθεί σε πτωτική τροχιά και θα επιστρέψει εντός της ζώνης ανοχής». Παράλληλα, αύξησαν το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο 5% και της διευκόλυνσης χρηματοδότησης στο 7.5%.

Αν και εισήλθε καθυστερημένη στον χορό των επιτοκιακών αυξήσεων και προσπάθησε προστατεύσει την οικονομία από το υψηλό κόστος δανεισμού, η Σερβία προχώρησε σε δεκατρείς συνεχόμενες αυξήσεις μέχρι τον Απρίλιο, ώστε να «δαμάσει» το «κύμα» ακρίβειας. Πλέον, έχει αυξήσει το βασικό της επιτόκιο, από το χαμηλό ρεκόρ του 1% τον περασμένο Απρίλιο, στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων οκτώ ετών.

Τον Απρίλιο, ο δείκτης τιμών καταναλωτών της Σερβίας υποχώρησε για πρώτη φορά σε δύο χρόνια, στο 15.1% από 16.2% τον Μάρτιο, αν και ακόμα παραμένει πολύ υψηλότερος από τον στόχο του 1.5% – 3.5% που έχει θέσει η Κεντρική Τράπεζα. Τον περασμένο μήνα, αξιωματούχοι στο Βελιγράδι ανέφεραν ότι η αύξηση των τιμών αναμένεται να υποχωρήσει περίπου στο 8% έως το τέλος του έτους, ενώ, ενδέχεται να συνεχισθεί η σύσφιγξη με νέα άρση του βασικού επιτοκίου ή χρησιμοποιώντας εναλλακτικά «εργαλεία». Η στατιστική υπηρεσία της χώρας θα δημοσιεύσει τον δείκτη τιμών καταναλωτή για τον Μάιο, την 12η Ιουνίου.

Διαβάστε ακόμη: