Ξεχάστε τις αυξήσεις στα επιτόκια καταθέσεων. Όσο και αν αυξηθούν τα επιτόκια χορηγήσεων τα επιτόκια στις καταθέσεις και εννοούμε στους λογαριασμούς προθεσμίας δεν πρόκειται να ανακάμψουν.

Οι συστημικές τράπεζες θα συνεχίσουν την ίδια επιτοκιακή πολιτική, ελάχιστες αυξήσεις στα επιτόκια καταθέσεων και συγκρατημένες αυξήσεις στα επιτόκια χορηγήσεων.

Για τους τραπεζίτες το ζητούμενο είναι να διατηρηθεί η ζήτηση για δάνεια.

Στο κομμάτι της λιανικής τα πράγματα δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα καθώς τα αιτήματα εμφανίζουν κάμψη.

Αντίθετα υψηλά διατηρείται η ζήτηση στο κομμάτι της επιχειρηματικής πίστης.

Οι τράπεζες λοιπόν θέλουν να διατηρήσουν τα επιτόκια των δανείων σε όσο δυνατόν χαμηλότερο επίπεδο, περιορίζοντας τα spread δανεισμού καθώς στόχος είναι να τρέξουν οι χρηματοδοτήσεις των επενδυτικών έργων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και τα επενδυτικά σχέδια μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ευρωπαϊκούς πόρους αφού το μεγάλο στοίχημα της χώρας είναι να διατηρηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης.

Φυσικά η πλεονάζουσα ρευστότητα των 200 δις ευρώ που υπάρχει στο τραπεζικό σύστημα είναι ένας επιπλέον λόγος που δεν δημιουργεί καμία πίεση στις τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια για να προσελκύσουν καταθέσεις.

Ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις τους οι τέσσερις συστημικές τράπεζες περιμένουν επιπλέον έσοδα από τόκους της τάξης του 1,2 δις ευρώ.

Μετά την τρίτη –στις 27 Οκτωβρίου- κατά σειρά άνοδο των επιτοκίων του ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τον Δεκέμβριο τα επιτόκια θα αυξηθούν και πάλι τουλάχιστον κατά 0,5%, ενώ δεν αποκλείεται η άνοδος να είναι και 0,75%, όπως ανέφερε σε συνέντευξη του ο Κλάας Νοτ, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Νοτ μάλιστα είπε πως ακόμα βρισκόμαστε στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα για την τιθάσευση του πληθωρισμού, ο οποίος θα πρέπει να υποχωρήσει στο 2% τους επόμενους 18 με 24 μήνες και ακόμα είπε πως το δεύτερο ημίχρονο θα ξεκινήσει το 2023 με μικρότερες αυξήσεις των επιτοκίων.

Διαβάστε ακόμη: