Το οικονομικό «πακέτο» ύψους 2.4 δισεκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να «τονώσει» τον προϋπολογισμό της χώρας, αλλά και τα προγράμματα μέτρων στήριξης, καθώς αναμένεται επιβράδυνση εφέτος, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό της Σερβίας, Άνα Μπρνάμπιτς.

«Ύστερα από μία ισχυρή ανάπτυξη μετά την πανδημία του κορωνοϊού, τώρα, η Σερβία αντιμετωπίζει προβλήματα από το δυσμενές παγκόσμιο και τοπικό περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία», επεσήμανε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το ΔΝΤ προβλέπει πως η οικονομία θα επιβραδυνθεί στο 2.5% εφέτος και στο 2.25%, το 2023.

Η κυβέρνηση της Σερβίας έχει αναφέρει πως η χρηματοδότηση από το ΔΝΤ θα προσφέρει καλύτερη πρόσβαση στις αγορές, όσο ο πόλεμος και ο κλιμακούμενος πληθωρισμός επιδεινώνουν τις πιστωτικές συνθήκες.

Όταν επικυρωθεί η συμφωνία, η χρηματοδότηση του ΔΝΤ θα ενισχύσει τις επιλογές της Σερβίας, αφότου διαπραγματεύθηκε δάνειο 1 δισ. δολαρίων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τον Σεπτέμβριο.

«Η προτεινόμενη συμφωνία που εκκρεμεί, θα αποτελέσει επιπλέον στήριξη στην χρηματοδότηση εν μέσω δύσκολων συνθηκών στο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον», υπογράμμισε η Κεντρική Τράπεζα της Σερβίας. Το δάνειο του ΔΝΤ θα βοηθήσει στις «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», ιδίως στον ενεργειακό τομέα.

Διαβάστε ακόμη: