Ο Πρόεδρος της Τουρκίας διεκδικεί ρόλο μεσολαβητή για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου, σύμφωνα με τον σύμβουλό του για τα ζητήματα των Βαλκανίων, Σάμπρι Ντεμίρι, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Klan Kosova.

Ο κ. Ντεμίρι επεσήμανε το ενδιαφέρον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα, υπογραμμίζοντας ότι «μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο».

«Ήδη, έχουμε ενημερώσει τον Πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, για την πρόθεσή μας να βοηθήσουμε. Για την ώρα, αναμένουμε τις συναντήσεις στις Βρυξέλλες ανάμεσα στον Πρόεδρο της Σερβίας και τον Πρωθυπουργό του Κοσόβου, προκειμένου να διαπιστώσουμε πόσο μακριά μπορούν να φθάσουν και στη συνέχεια, θα επέμβουμε ως μεσολαβητές για να βοηθήσουμε στην επίτευξη συμφωνίας», τόνισε αρχικά.

Παράλληλα, προσέθεσε ότι «σύντομα θα υπάρξει συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Πρωθυπουργό του Κοσόβου, Άλμπιν Κούρτι, όπου θα καθορισθεί ο ακριβής ρόλος της Τουρκίας, στον διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας.

Την 9η Οκτωβρίου, η Πρόεδρος του Κοσόβου, Βιόσα Οσμάνι, είχε υποστηρίξει ότι «η μεσολάβηση του κ. Ερντογάν είναι ευπρόσδεκτη», μιλώντας στο TRT.

«Πιστεύω ότι ο Τούρκος Πρόεδρος μπορεί να διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο, ώστε ο Βούτσιτς να πεισθεί πως ο μόνος τρόπος για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια είναι η αναγνώριση του Κοσόβου από τη Σερβία», σημείωσε.

Διαβάστε ακόμη: