*** Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι

Γιατί δεν μπήκε ο Σάλλας στην Παγκρήτια! Η συμμετοχή του Α. Πάτση στην Lyktos και η συμμετοχή του γιου του Πάρι στο ΔΣ!

Μην έχετε καμία αμφιβολία! Η υπόθεση Πάτση εξελίσσεται σε σκάνδαλο πρώτου μεγέθους για την κυβέρνηση με απρόβλεπτες συνέπειες – παρενέργειες! Ήδη η παρουσία της Κυπριακής Horselord LTD ιδιοκτησίας Πάτση κατά 100% στην Lyktos του Μ. Σάλλα με 1 εκατ. ευρώ, αλλά και η παρουσία του γιου του Ανδρέα Πάτση, Πάρι στο ΔΣ της Lyktos φέρεται να οδήγησαν τον γνωστό πρώην τραπεζίτη στην απόφαση να μην συμμετάσχει τελικά στην αύξηση της Παγκρήτιας μολονότι από τις 14 Οκτωβρίου με δηλώσεις του είχε προαναγγείλει την συμμετοχή του!

Οι σύζυγοι Πάτση και επωνύμου υπουργού με την Offshore! Το σκάνδαλο που θα συνταράξει την κυβέρνηση! Τον Υπ. Δικαιοσύνης τον ρώτησαν για τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» και την offshore των 2 κυριών;

Μου λένε λοιπόν, καλά πληροφορημένες πηγές, ότι στο Μέγαρο Μαξίμου οι νέοι νταραβεριτζήδες της εξουσίας, τρέμουν την ώρα και την στιγμή που θα αποκαλυφθεί η σύνδεση και η στενή σχέση Πάτση – κορυφαίου υπουργού, η οποία κορυφώνεται με κοινή offshore ενασχόλησης με κόκκινα δάνεια στην οποία ως βασικοί μέτοχοι φέρονται οι σύζυγοι Πάτση και επωνύμου – πρωτοκλασσάτου υπουργού αυξημένου κύρους!

Δεν γνώριζαν άραγε οι 2 κυρίες ότι υπάρχει υποχρέωση δήλωσης και των offshore που κατέχουν οι σύζυγοι των βουλευτών και υπουργών; Και αν δεν το ήξεραν, γιατί δεν ρώταγαν τον Υπ. Δικαιοσύνης που είναι και ο καθ’ ύλην αρμόδιος;

Θα σκάσει θέμα με εξαγορά κελύφους εισηγμένης από πανίσχυρη επιχειρηματική ομάδα που πρωταγωνιστεί! Στα 10 εκατ. το deal!

Για να ξέρετε, επειδή προχθές το Radar έπαιξε πρώτο θέμα τα κελύφη των εισηγμένων, σας αποκαλύπτω ότι πανίσχυρη επενδυτική ομάδα, που πρωταγωνιστεί εσχάτως στην κεντρική επιχειρηματική σκηνή με επιθετικές κινήσεις, φέρεται να βρίσκεται πολύ κοντά σε εξαγορά κελύφους εισηγμένης από τον παραδοσιακό της μέτοχο, μέλος γνωστής παλαιάς επιχειρηματικής οικογένειας!

Οι πληροφορίες μου μιλάνε για μια εξαγορά της τάξης των 7-10 εκατ. ευρώ για μια εταιρία στην οποία και θα συγκεντρωθεί εξειδικευμένο αντικείμενο που είναι πολύ της μόδας τον τελευταίο καιρό, λόγω και της συγκυρίας! Αυτά προς το παρόν…

Καλά λόγια από τον Κούτρα για τον Σουρέτη!!! Θεός φυλάξοι! Μήπως ψήνεται καμία ιερή συμμαχία;

Σε αυτή τη ζωή, να ξέρετε, όλα τα έχω ακούσει και όλα τα έχω δει! Μέχρι και τον Δ. Κούτρα, τον πρώην πανίσχυρο εργολάβο της δυναστείας Μπόμπολα την εποχή της Διαπλοκής αν τυχόν τον έχετε ξεχάσει, να λέει καλά λόγια για τον φίλο μου τον Πέτρο Σουρέτη! Θεός φυλάξοι, είπα! Ο γέρο Κούτρας κάτι πρέπει να έχει πάθει, σκέφτηκα, αναλογιζόμενος τι «έσουρνε» στον Πέτρο τόσο καιρό!

Από την άλλη σκέφτηκα, λογικά νομίζω, ότι και οι δύο αισθάνονται ριγμένοι από τον Κόκκαλη στην υπόθεση της Ιντρακάτ, καθώς τα πακέτα των μετοχών τους δεν μπήκαν στην διαπραγμάτευση! Και του Κούτρα του έμειναν στο χέρι! Ο Πέτρος πήρε και καμία δεκαριά εκατομμύρια στην τσέπη! Και διερωτώμαι: μήπως ψήνεται καμία Ιερή Συμμαχία; Γιατί ο Κούτρας το έψαχνε με την Δομική Κρήτης ενώ κρούση είχε κάνει και στην Εκτέρ!

Η Goldman Sachs «βλέπει» Μυτιληναίο και ΒΙΟΧΑΛΚΟ!

Για να ξέρετε, η Goldman Sachs του φίλου μου του Χάρη Ηλιάδη, βλέπει 2 χαρτιά του Ελληνικού χρηματιστηρίου! Τον Μυτιληναίο και την ΒΙΟΧΑΛΚΟ! Και εκεί προσανατολίζει τους πελάτες της!

Αρκεί οι ξένοι επενδυτές που μεθοδεύουν την τοποθέτηση τους στις 2 πολύ σοβαρές επιχειρήσεις, να μην αποδειχτούν αντίστοιχοι εκείνων των ξένων που μπήκαν στις αυξήσεις της Τρ. Πειραιώς, της Alpha bank και της ΔΕΗ!

Οι τραπεζίτες ακριβαίνουν το χρήμα – Οι κτηνοτροφικές μας επιχειρήσεις εκπέμπουν SOS

*** Σήμερα η ΕΚΤ ανακοινώνει νέα αύξηση των επιτοκίων της, δίνοντας χαριστική βολή ή επιφέροντας μεγάλα πλήγματα σε πολλές επιχειρήσεις της ευρωζώνης, φυσικά και στις δικές μας. Την ώρα που η Λαγκάρντ θα ανακοινώνει το ακριβότερο χρήμα και τα ενεργειακά κόστη παραμένουν σε απρόσιτα ύψη, στην Ελλάδα ένας ακόμα παραγωγικός τομέας, αυτός της κτηνοτροφίας, δοκιμάζεται αγρίως. Πολλές κτηνοτροφικές μονάδες έχουν μειώσει δραστικά τη λειτουργία τους και άλλες ουσιαστικά έχουν κλείσει, εξαιτίας και του ενεργειακού κόστους και της εκτίναξης των τιμών σε όλο το εύρος των ζωωτροφών, που καθιστούν όχι απλώς ασύμφορη τη συνέχιση των δραστηριοτήτων τους, αλλά έως και απαγορευτική.

*** Πολλές μικρές και μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες και συνεταιρισμοί παραγωγών σε όλη τη χώρα, από τη Θεσσαλία, τη βόρεια Ελλάδα, την Κρήτη και την Ήπειρο, αλλά και ορισμένα νησιά – μονάδες που παράγουν το μεγαλύτερο μέρος των εγχώριων γαλακτοκομικών προϊόντων – εκπέμπουν κυριολεκτικά SOS, καθώς η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Τόσο με τους λογαριασμούς ρεύματος, όσο και με τις τιμές των ζωοτροφών. Και μάλιστα, πριν να έρθουν οι πραγματικά χαμηλές θερμοκρασίες, που απαιτούν συνεχή χρήση ηλεκτρικής ενέργειας για να συντηρηθούν τα ζώα τους στην παγωνιά.

*** Είναι χαρακτηριστική η δήλωση εκπροσώπου του κλάδου, με τον οποίο συνομιλήσαμε. Ο οποίος, πέραν των άλλων προβλημάτων που μας απαρίθμησε, μας επισήμανε με ιδιαίτερη έμφαση ότι “ειδικά πρόβεια και κατσικίσια γαλακτοκομικά προϊόντα του χρόνου δεν θα έχουμε”! Ταυτόχρονα εξέφρασε την αγωνία του για την περαιτέρω ύπαρξη του ζωικού κεφαλαίου της χώρας, που “φθίνει με ταχύτητα” και αν δεν ληφθούν μέτρα στήριξης, αναφέροντας ότι “σε λίγο θα εισάγουμε και γάλα σε σκόνη ή χύμα από άλλες χώρες, αμφιβόλου ποιότητας και πανάκριβο, αλλά και κατεψυγμένα κρεατικά προϊόντα, χαμηλής διατροφικής αξίας, όπως συνέβαινε πριν από κάποιες δεκαετίες”. Και αυτό γιατί υπάρχει πολύ μεγάλη έλλειψη ζώων προς σφαγή διεθνώς, ενώ οι ενδιάμεσοι και πανίσχυροι εμπορικοί όμιλοι κατακρατούν εδώ και μήνες σημαντικό μέρος του διαθέσιμου όγκου φρέσκων κρεάτων, βάζοντάς τα στα ψυγεία τους και αναμένοντας να τα πωλήσουν τους επόμενους μήνες σε τιμές-χρυσάφι.

*** Πολλές φορές από αυτή εδώ τη στήλη έχουμε τονίσει την τεράστια σημασία της προστασίας, της φροντίδας και της ενίσχυσης της πρωτογενούς ζωικής και φυτικής παραγωγής, γιατί κάποια στιγμή, καθόλου μακρινή πλέον θα το πληρώσουμε ως οικονομία και κοινωνία ακριβά. Η αγωνία του γεωργού και του κτηνοτρόφου, που καβαλάει το τρακτέρ και βγαίνει στους δρόμους, χύνοντας για διαμαρτυρία συμβολικά γάλατα στην άσφαλτο και σκορπώντας, επίσης συμβολικά άλλα αγροτικά προϊόντα, δεν φτάνει δυστυχώς μέχρι το υδροκέφαλο κέντρο που λαμβάνει τις αποφάσεις.

*** Κάποτε, ακόμα και σε πιο δύσκολες οικονομικά καταστάσεις, η Ελλάδα έβγαζε πολύ περισσότερα σιτηρά, βαμβάκια, λαχανικά και κάθε είδους οπωροκηπευτικά, η επαρχία σε μεγάλα ή και σε χαμηλά υψόμετρα ήταν γεμάτη από ζωικό κεφάλαιο και παρήγαγε αντίστοιχα προϊόντα που υπερκάλυπταν την εγχώρια ζήτηση. Αλλά οι κυβερνήσεις, με τον εθισμό και των επιδοτήσεων συνάμα, όπως και με τα τραγικά αποτελέσματα των επιλογών των κορυφαίων κάποτε συνεταιριστικών φορέων (ΚΥΔΕΠ, ΠΑΣΕΓΕΣ, Ελαιουργική, Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων και πολλές διαμερισματικές και τοπικές συνεταιριστικές ενώσεις, πτηνοτροφικές ενώσεις κλπ), έφεραν το μαρασμό της αγροτικής ανάπτυξης και μόνο κάποιες ομαδικές προσπάθειες των τελευταίων χρόνων, άλλαξαν κάπως την αρνητική εικόνα. Και δεν μπαίνω καν στα του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών και το σχεδόν ολοκληρωτικό πέρασμά του σε ξένους, από ότι απέμεινε της χρυσής περιόδου της στρεβλής όπως αποδείχθηκε ανάπτυξής του.

Άρχισε και η αποβιομηχάνιση της Γερμανίας! Η BASF φεύγει για την Κίνα

*** Μόλις χθες σας λέγαμε για την έκθεση της Deutsche Bank, που προειδοποιεί για την έναρξη ενός κύκλου αποβιομηχάνισης της Γερμανίας. Και την ίδια ημέρα ήρθε η επιβεβαίωση. Ο γερμανικός γίγαντας των χημικών BASF, με τα μεγαλύτερα έσοδα παγκοσμίως, ανακοίνωσε επίσημα ότι αποφάσισε να περιορίσει σε μόνιμη βάση τις δραστηριότητές του στην Ευρώπη, καθώς το υψηλό ενεργειακό κόστος, την καθιστά όλο και λιγότερο ανταγωνιστική. Μία απόφαση που είναι βέβαιο ότι δεν πάρθηκε αβασάνιστα και φυσικά δεν λήφθηκε χθες, που δημοσιοποιήθηκε.

*** Ο όμιλος άνοιξε πριν από έναν μήνα το πρώτο τμήμα της νέας του μονάδας πλαστικών στην Κίνα, αξίας 10 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση της χώρας. Η BASF, που παράγει ευρεία γκάμα προϊόντων, από βασικά πετροχημικά μέχρι λιπάσματα και κόλλες, ξόδεψε 2,2 δισ. ευρώ περισσότερα για φυσικό αέριο στις ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις της τους πρώτους εννέα μήνες του 2022, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Οπότε, η επιλογή της να εγκαταλείψει την Ευρώπη, μάλλον μονόδρομος είναι. Και όταν τέτοιοι κολοσσοί της βιομηχανίας, εγκαταλείπουν την ευρωπαϊκή αγορά, αντιλαμβάνεστε ότι και δρόμους ανοίγουν σε ομίλους με ανάλογα μεγέθη και δείχνουν τη λύση σε δεκάδες άλλες μικρότερου μεγέθους να κάνουν το ίδιο.

Τα τελευταία ιμάτια μίας πρώην πολυεθνικής, σε ακμάζουσα πολυεθνική

*** Σημεία των καιρών και διδακτικές ιστορίες του εγχώριου επιχειρείν. Η Cenergy του ομίλου Στασινόπουλου/Βιοχάλκο, μέσω της θυγατρικής της Ελληνικά Καλώδια, αγόρασε τις εγκαταστάσεις της πρώην Πετζετάκις στη Θήβα, μέσα από τη διαδικασία πλειστηριασμού. Μία ακμάζουσα πολυεθνική μετάλλων, απέκτησε τα εναπομείναντα ιμάτια μιας άλλης πολυεθνικής, που κατέρρευσε λόγω ανικανότητας της τελευταίας γενιάς των ιδρυτών της, ενώ τα προϊόντα της κάποτε αποτελούσαν σήμα κατατεθέν διεθνώς και οι ευρεσιτεχνίες της την είχαν καταστήσει Νο1 στον κλάδο της. Για το συγκεκριμένο θέμα, μπορεί να γραφούν χιλιάδες σελίδες, αλλά το κυριότερο είναι ότι η περίπτωση της Πετζετάκις, αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγήν, ειδικά για τους γόνους επιτυχημένων επιχειρηματιών, που αναλαμβάνουν κάποια στιγμή τα ηνία. Μαθήματα, όμως, πρέπει να παίρνουν και οι επιλήσμονες τραπεζίτες μας, ας μην το ξεχνάμε.

Η φούσκα των ακινήτων και τα ενοίκια στο θεό/ Αντιαναπτυξιακή και αντικοινωνική η στρέβλωση

***Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται φέτος με διπλάσιο ρυθμό έναντι του ρυθμού ανάπτυξης της ευρωζώνης χάρη στα ισχυρά έσοδα από τον τουρισμό. Την ίδια ώρα, όμως, το κόστος στέγης και ειδικότερα το κόστος ενοικίων έχουν φτάσει σε τρελά ύψη, αποτελώντας ανασχετικό παράγοντα και τροχοπέδη για χιλιάδες νοικοκυριά. Πολύ περισσότερο για νέους ανθρώπους, για νέα ζευγάρια, φοιτητές, απόφοιτους που κάνουν τα πρώτα επαγγελματικά τους βήματα και φυσικά για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες πληθυσμού.

*** Οι κοινωνικές αυτές κατηγορίες βλέπουν τα εισοδήματά τους να εξανεμίζονται από την πανάκριβη και στρεβλή αγορά κατοικίας, η οποία επικαλούμενη λόγους ενεργειακής κρίσης και πληθωρισμού, αλλά και ελλείμματος σε μικρά διαμερίσματα, έχει εκτοξεύσει τα ενοίκια σε πρωτοφανή και απαράδεκτα ύψη, στις περισσότερες ελληνικές πόλεις. Τα ακίνητα βέβαια στο κέντρο της Αθήνας είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση, με αύξηση άνω του 40% την τελευταία τετραετία.

*** Η ελληνική οικονομία έχει δείξει αντοχές, παρουσιάζοντας σημαντική ανάπτυξη, ο πληθωρισμός όμως είναι κοντά σε υψηλό 30 ετών στο 12%, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μεταξύ των 19 χωρών της ευρωζώνης. Σύμφωνα δε με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία ο δείκτης στέγασης που αντανακλά τα ενοίκια και τα κόστη των στεγαστικών δανείων, έκανε άλμα 35,4% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, οι τιμές ηλεκτρισμού έχουν αυξηθεί κατά 30,5% και το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 65,1%. Όλα αυτά, όχι απλώς συμπιέζουν το διαθέσιμο εισόδημα, αλλά το εξανεμίζουν ολοένα και περισσότερο. Και ο χειμώνας είναι μπροστά μας…

Επενδύσεις άνω των 50 εκατ. στο βιομεθάνιο, περιμένουν τον Σκρέκα και τον ΔΕΣΦΑ

*** Στην Ευρώπη σήμερα λειτουργούν πάνω από 1.000 μονάδες βιομεθανίου, παρέχοντας σημαντικές λύσεις στο ενεργειακό πρόβλημα. Στην Ελλάδα, όμως, ακόμα δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για τη μετατροπή των μονάδων βιοαερίου, σε μονάδες παραγωγής βιομεθανίου, του δικού μας “πράσινου” φυσικού αερίου, δηλαδή. Εδώ και δύο (!) χρόνια οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου που προΐσταται ο Τρικαλινός υπουργός και οι αντίστοιχες υπηρεσίες του ΔΕΣΦΑ, το μόνο που κάνουν είναι να δίνουν υποσχέσεις.

*** Και αυτό συμβαίνει μάλιστα τώρα, σε μία περίοδο που πληρώνουμε “τον κούκο αηδόνι” για το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα, η Ελλάδα δεν αξιοποιεί και το δεδηλωμένο ελληνικό και ξένο επενδυτικό ενδιαφέρον, αλλά και τις υφιστάμενες μεγάλες δυνατότητες παραγωγής βιομεθανίου, που μπορούσε κάλλιστα να μπαίνει στους υπάρχοντες αγωγούς φυσικού αερίου και να ρίχνει σε μεγάλο βαθμό το κόστος για επιχειρήσεις και καταναλωτές.

*** Και εδώ τα ερωτηματικά γίνονται βασανιστικά: Ανοργανωσιά, ανικανότητα ή κάτι άλλο; Γιατί, σχετική νομοθεσία υπάρχει σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, παίρνεις έτοιμη όποιας χώρας θεωρείς την καλύτερη για σένα, κάνεις όποια σχετική τροποποίηση απαιτείται και αφήνεις την αγορά να λειτουργήσει, έχοντας τα οφέλη ενός καθαρού, πράσινου και πολύ φθηνότερου φυσικού αερίου, με πολλαπλά οφέλη σε επίπεδο εξοικονόμησης των καταναλωτών, σε επίπεδο επενδύσεων, θέσεων εργασίας και χρηστής εκμετάλλευσης των χρησιμοποιούμενων ζωικών και φυτικών πρώτων υλών.

*** Για την χαμένη εδώ και 20 χρόνια, ευκαιρία της χώρας, να αναπτύξει και να αξιοποιήσει τα ενεργειακά φυτά (αγριαγκινάρα, ηλίανθο, ελαιοκράμβη κλπ), για την παραγωγή “πράσινης” ενέργειας, θα αναφερθώ φίλες και φίλοι λίαν συντόμως, γιατί είναι ένα ακόμα μελανό σημείο των κεντρικών επιλογών των κυβερνήσεων μας, εγκληματικών, όπως αποδεικνύεται ιδιαίτερα σήμερα.

Το νέο “αστέρι” του Πάνου Γερμανού

*** Πολλά γράφονται για τις νέες επενδυτικές δραστηριότητες του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού, ο οποίος τις σχεδιάζει με υπομονή, μέθοδο και ακρίβεια, από το.. ησυχαστήριο του στην Ελβετία. Συγκρατείστε, λοιπόν, ένα όνομα: Softone, εταιρεία πληροφορικής, ταχέως αναπτυσσόμενη. Περισσότερα, προς το τέλος του έτους, ίσως και λίγο νωρίτερα…

*** Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Να έχετε ένα καλό τριήμερο όλες και όλοι, ειδικά όσοι εκδράμετε στας εξοχάς να προσέχετε στην οδήγηση. Όσοι μείνετε, άλλωστε το Σάββατο είναι εργάσιμη ημέρα για τον ιδιωτικό τομέα, μην το ξεχνάτε, ευκαιρία για κοντινές βόλτες, για περπάτημα, για επικοινωνία και ήρεμη διασκέδαση. Καλά να περάσετε!