Η μετάλλαξη Δέλτα και η αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοιού που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, έχουν σημάνει συναγερμό σε κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους!

Την ώρα που τα μέτρα έχουν ατονήσει, οι μάσκες έχουν βγει στους ανοιχτούς χώρους, η κυκλοφορία των πολιτών έχει αποκατασταθεί χωρίς περιορισμούς και στα μαγαζιά, εστιατόρια, μπαρ, καφέ γίνεται …το σώσε, η απειλή της παραλλαγής Δέλτα προκαλεί προβληματισμό μην τυχόν το νέο κύμα της πανδημίας που βρίσκεται προ των πυλών οδηγήσει σε ανατροπή τον κεντρικό κυβερνητικό σχεδιασμό και την πορεία προς την έξοδο από την ύφεση και επιστροφή σε ρυθμούς ανάπτυξης!

Κακά τα ψέμματα, τα νέα δεδομένα όσον αφορά τον κορωνοιό και την ασύμμετρη απειλή που ξεπροβάλει διά μέσω της ινδικής μετάλλαξης, δημιουργούν μέγα προβληματισμό σχετικά με την πορεία του τουρισμού όπου μέχρι στιγμής παρατηρείται εντυπωσιακή επιστροφή επισκεπτών στη χώρα μας.

Την ώρα τούτη τόσο ο γενικότερος ευρωπαϊκός σκεπτικισμός γύρω από τις μετακινήσεις και τις μεταφορές σε συνδυασμό με τα εξαιρετικά αρνητικά δεδομένα στη χώρα μας όσον αφορά τον εμβολιασμό στις νέες ηλικίες, τις οποίες χτυπά η νέα παράλλαξη του κορωνοιού, δημιουργούν την αίσθηση ότι ξαφνικά επικρέμαται η απειλή ακύρωσης της εξόδου από την κρίση και παράταση της αβεβαιότητας ότι πιθανόν να οδηγηθούμε σε νέο λοκντάουν, ακύρωση αφίξεων, κλείσιμο της επιχειρηματικής διαδικασίας…

 

Και το δυστύχημα είναι πως η μετάλλαξη Δέλτα με ότι τούτη συνεπάγεται, λαμβάνει χώρα σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία:

1. Στην οικονομία το κλίμα αποκαθίσταται και δημιουργούνται προσδοκίες για νέα δεδομένα μακροοικονομικά αλλά και στον τομέα των επιχειρήσεων.

2. Εντός του έτους αναμένονται οι πρώτες πιστώσεις και προκαταβολές όσον αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης μέσω του οποίου σε συνδυασμό με το ΕΣΠΑ θα υπάρξει χρηματοδότηση της τάξης των 72 δις. ευρώ προς τις επιχειρήσεις και την οικονομία τα επόμενα χρόνια.

3. Στον τραπεζικό τομέα το περιβάλλον αποκαθίσταται, η εξυγίανση σχεδόν έχει επιτευχθεί και είναι θέμα χρόνου μετά την επιτυχία των αυξήσεων κεφαλαίου της Alpha και της Τρ. Πειραιώς να ακολουθήσει και η Εθνική τράπεζα.

4. Η υλοποίηση του εμβληματικού project του Ελληνικού αλλάζει τη μορφή του real estate στην πρωτεύουσα και ανοίγει το δρόμο για την προσέλκυση ξένων επενδυτών.

5. Οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά από ένα διάστημα έντασης και βαθιάς κρίσης, δείχνουν έστω προσωρινά να αποκαθίστανται και η αποκλιμάκωση τούτη δημιουργεί ανακούφιση όσον αφορά την έκβαση του τουρισμού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Υπό το πρίσμα αυτό γίνεται αντιληπτό πως ξάφνου ελλοχεύει ο κίνδυνος μιας μεγάλης ανατροπής τη στιγμή ακριβώς που όλα έδειχναν πως επιχειρείται η επιστροφή στην ανάκαμψη.

Και επιβεβαιώνεται στην πράξη πως υπάρχουν στην κυβέρνηση φαινόμενα επιπολαιότητας και λαϊκισμού που ενίοτε οδηγούν σε λάθος αποφάσεις και κατευθύνσεις.

Όπως ο λαϊκισμός του Άδωνι όσον αφορά τις μάσκες και την επιμονή του να γίνεται αρεστός σε επαγγελματικές ομάδες (παρά τους προφανείς κινδύνους και την απειλή που όφειλε να δει) ή η ανικανότητα του Θεοχάρη να διαγνώσει την πραγματικότητα της κατάστασης όσον αφορά την έκβαση του κορωνοιού και τις προθέσεις βασικών χωρών σχετικά με τις μετακινήσεις!

Παραμυθιάστηκε, δεν αντελήφθη και στη συνέχεια παραμύθιασε…