Ασύμμετρη απειλή συνιστά το ποσοστό 39% των πολιτών που εξακολουθεί να αρνείται τον εμβολιασμό παρά τους κινδύνους που εγκυμονεί η μετάλλαξη Δέλτα.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Prorata, το κρίσιμο αυτό ποσοστό δεν φαίνεται να πείθεται από τα επιχειρήματα που προβάλλουν οι επιστήμονες, ούτε και από τις κυβερνητικές παραινέσεις.

Γιαυτό στην κυβέρνηση επικρατεί έντονος προβληματισμός, με δεδομένο ότι αν φτάσουμε στο φθινόπωρο χωρίς να έχει διαμορφωθεί τείχος ανοσίας, τότε δεν αποκλείεται να επιστρέψει ο εφιάλτης των lockdown, με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη για την κοινωνία και την οικονομία.

Το πολιτικό κόστος

Ένα ακόμη γεγονός που προβληματίζει την κυβέρνηση είναι ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα αυτοί που αρνούνται τον εμβολιασμό προέρχονται από τον χώρο της Δεξιάς.

Γιαυτό επιχειρείται μια προσεκτική προσέγγιση για να αποφευχθεί το πολιτικό κόστος.

Βέβαια, σε μερικές περιπτώσεις εφαρμόζεται και η τακτική του καρώτου και του μαστιγίου.

Από τη μια δίνονται οικονομικά κίνητρα για τον εμβολιασμό των νέων και από την άλλη ο Άδωνις Γεωργιάδης προειδοποιεί ότι τα λεφτά τελείωσαν και ότι, αν αναγκαστούμε να πάμε σε νέο lockdown, τότε οι περισσότερες επιχειρήσεις θα οδηγηθούν στη χρεοκοπία.