Σε «δύσκολες εξελίξεις» στη Χαριλάου Τρικούπη και στο ΚΙΝΑΛ παραπέμπει τυχόν οριστικοποίηση της απόφασης για μη διεξαγωγή των ντιμπέιτ και πολύ περισσότερο για την πραγματοποίηση ντιμπέιτ των πέντε υποψηφίων (Νίκος Ανδρουλάκης, Ανδρέας Λοβέρδος, Χάρης Καστανίδης, Παύλος Χρηστίδης, Παύλος Γερουλάνος) χωρίς τον Γιώργο Παπανδρέου.
Εμείς, χωρίς καμία απολύτως διάθεση παρέμβασης στα εσωτερικά της Χαριλάου Τρικούπη και θεωρώντας χρήσιμη για το πολιτικό σύστημα την ύπαρξη του Κινήματος Αλλαγής, υπενθυμίζει –και είναι αξίωμα αυτό- πως σε περιπτώσεις μάχης για την ηγεσία, η μετεκλογική ενότητα κρίνεται προεκλογικά.
Πολύ περισσότερο που η πραγματοποίηση των εκλογών στις 5 και 12 Δεκεμβρίου μπορεί να δοκιμαστεί λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού. Κορυφαία στελέχη έχουν ζητήσει από ειδικούς τις προβλέψεις τους και οι απαντήσεις που έχουν λάβει είναι πως η κορύφωση της πανδημίας θα εκδηλωθεί το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.
Ενδέχεται, δηλαδή, το ύψος των κρουσμάτων να θέσει ερωτήματα για την πραγματοποίηση ή όχι των εκλογών, ενώ στο κόμμα –λόγου του απροσδόκητου χαμού της Φώφης Γεννηματά- δεν διαθέτει ηγεσία.
Η δε παράταση της ρευστότητας πέραν της 5ης και 12ης Δεκεμβρίου θα θέσει ακόμα περισσότερο εν αμφιβόλω την ενότητα του Κινήματος Αλλαγής, αλλά και την πορεία του στην καθημερινή πολιτική ζωή.
Ένα δε επιπλέον σημείο που ενδέχεται να κρίνει πολλά για το ύψος της συμμετοχής στις κάλπες της 5ης Δεκεμβρίου, όσο και αν φαντάζει …παράξενο, είναι ο …καιρός που θα υπάρχει εκείνη τη μέρα, καθώς πχ ένα χαλάζι (που κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει στη μέση του χειμώνα) ενδέχεται να θέσει εμπόδια σε μια μεγάλη συμμετοχή, ιδιαίτερα στην επαρχία, όπου τα εκλογικά τμήματα θα είναι ένα σε κάθε καποδιστριακό δήμο.
Η εικόνα που βγάζει το ΚΙΝΑΛ είναι μια άγονη αντιπαράθεση, αρχικά για το ποιος θα ηγηθεί του κόμματος στη Βουλή (Κεγκέρογλου ή Σκανδαλίδης-Κατρίνης) και εν συνεχεία για το αν θα γίνουν ή όχι τα ντιμπέιτ. Κανείς δεν περίμενε βεβαίως σε μια διαμάχη για την ηγεσία να ακούσουμε ιδεολογικές και πολιτικές πλατφόρμες.
Το να αντικαθίσταται όμως και η «μάχη της ατάκας» σε μια εσωτερική φαγωμάρα χωρίς καν η κοινωνία να καταλαβαίνει ο γιατί, δεν είναι ευοίωνο σημάδι για κανέναν από τους υποψηφίους (ανεξαρτήτως του ποιος φταίει περισσότερο ή λιγότερο) και πολύ περισσότερο δεν είναι ευοίωνο για το μέλλον του ιδίου του Κινήματος Αλλαγής.
Η θαυμαστή στάση της Φώφης Γεννηματά στην περιπέτεια της υγείας της, σε συνδυασμό με τις πολιτικές της θέσεις, αναγνωρίστηκαν από την κοινωνία έστω και αν προηγήθηκε ο άδικος θάνατός της και το ενδιαφέρον μερίδας της κοινής γνώμης στράφηκε και πάλι στο Κίνημα Αλλαγής. Ας προσέξουν οι υποψήφιοι (ή, έστω, κάποιοι από αυτούς για να είμαστε δίκαιοι) να μην χύσουν με το καλημέρα της επόμενης μέρας την καρδάρα με το γάλα, που μαζεύτηκε για πρώτη φορά μετά το 2012!