To ΚΙΝΑΛ, σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα της Κ.Ο., κατηγορεί την κυβέρνηση για «πολυνομοσχέδια – Άγιος Βασίλης», με δώρα και εξυπηρετήσεις, την τελευταία -κυριολεκτικά- ημέρα πριν κλείσει η Βουλή για τα Χριστούγεννα.

«Η Κυβέρνηση ΝΔ μένει πιστή στην παράδοση των τελευταίων ετών -που τίμησε και ο ΣΥΡΙΖΑ- με τα «πολυνομοσχέδια – Άγιος Βασίλης», με δώρα και εξυπηρετήσεις, την τελευταία -κυριολεκτικά- ημέρα πριν κλείσει η Βουλή για τα Χριστούγεννα. Για δεύτερη συνεχή χρονιά, με πρόσχημα την πανδημία του κορωνοϊού, εισάγει ένα νομοσχέδιο χωρίς αρχή, μέση και τέλος, «κράμα» άσχετων και αποσπασματικών ρυθμίσεων, με χαρακτήρα διευθετήσεων και εξυπηρετήσεων.  Και βέβαια δεν σταμάτησε εκεί, καθώς με μεταμεσονύκτιες τροπολογίες συνέχισε ακάθεκτη στο μοτίβο των φωτογραφικών αποσπασματικών διευθετήσεων.

Ψηφίζουμε τα πραγματικά μέτρα ενάντια στην υγειονομική κρίση

Το Κίνημα Αλλαγής είναι η παράταξη που από την πρώτη στιγμή στήριξε την εθνική προσπάθεια στη διαχείριση της πανδημίας, με πρωτοβουλίες για την υποστήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, των μέτρων προστασίας και την ενίσχυση των εμβολιασμών. Μένοντας σταθεροί σε αυτή τη γραμμή, θα στηρίξουμε τις διατάξεις που αφορούν πραγματικά στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, χωρίς αδιαφανείς διαδικασίες και παρεκκλίσεις (λιγότερα από 30 από τα συνολικά 147 άρθρα του νομοσχεδίου)

Καταψηφίζουμε «φωτογραφικές» και ρουσφετολογικές διατάξεις όπως: 

  • Κατά παρέκκλιση διατάξεις για προμήθειες υγειονομικού και λοιπού υλικού, που συνεχίζουν το «πάρτι» στις δαπάνες υγείας.
  • Απαλλαγές από φόρους υπεραξίας τίτλων συμμετοχής εταιρειών σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις.
  • Αλλαγές στην εκλογική διαδικασία των αιρετών συλλογικών οργάνων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, λίγες μόλις ημέρες πριν τις εκλογές, δηλαδή στις 9 Ιανουαρίου.
  • Εργαλειοποιούνται οι επιτροπές των ΟΤΑ με αλλαγές στις συνθέσεις, τεχνητές πλειοψηφίες, σε βάρος της λειτουργίας των συλλογικών οργάνων
  • Απλοί διοικητικοί υπάλληλοι του Δήμου θα ασκούν καθήκοντα δημοτικής αστυνομίας, χωρίς ειδική εκπαίδευση.
  • Παρατάσεις με κατά παρέκκλιση διαδικασία συμβάσεων προμηθειών και παροχή υπηρεσιών στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, χωρίς διαφάνεια και λογοδοσία.
  • Κατά παρέκκλιση προσλήψεις και συμβάσεις μετακλητών υπαλλήλων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου
  • Χορήγηση «χρυσής βίζας» (Golden Visa) χωρίς έλεγχο προϋποθέσεων.
  • Ράβε – ξήλωνε στον ΕΦΚΑ για τα μάτια του κόσμου, με τις εκκρεμότητες στις συντάξεις να υπονομεύουν την κοινωνική συνοχή.
  • Νομιμοποίηση, εκ των υστέρων, κατά παρέκκλιση δαπανών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Δεν ανεχόμαστε την αντικοινοβουλευτική πρακτική της Κυβέρνησης

Ακριβώς την ίδια τακτική εφάρμοσε η Κυβέρνηση πέρσι, πρώτη χρονιά της πανδημίας , όταν εισήγαγε αντίστοιχες ρουσφετολογικές – φωτογραφικές διατάξεις. Τότε η παράταξή μας αποχώρησε και απείχε από τη διαδικασία, διαμαρτυρόμενη σφόδρα.  Δεν ανεχόμαστε άλλο ένα «μνημείο» κακής νομοθέτησης. Ζητάμε την άμεση απόσυρση των φωτογραφικών διευθετήσεων της τελευταίας στιγμής, αλλιώς είμαστε υποχρεωμένοι να καταψηφίσουμε επί της αρχής το νομοσχέδιο.»