Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γ. Παπανδρέου θα ολοκληρώσει πρώτα τους κύκλους επαφών που κάνει και μετά (Τρίτη ή Τετάρτη) θα ανακοινώσει τις προθέσεις του. Την Τρίτη αναχωρεί για Κωνσταντινούπολη όπου είναι προσωπικός προσκεκλημένος του Ζουλφί Λιβανελί για τη συναυλία προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη, ενώ θα έχει συνάντηση και με τον δήμαρχο της πόλης, Εκρέμ Ιμάμογλου. Επιστρέφει το μεσημέρι της Τετάρτης, ενώ την Πέμπτη λήγει η ημερομηνία για νέες υποψηφιότητες και συλλογή υπογραφών.

Ο πρώην πρωθυπουργός, έχει κάνει επαφές με υποψηφίους και τον γραμματέα του ΚΙΝΑΛ: Συνάντησε το μεσημέρι της Κυριακής τον Παύλο Γερουλάνο και τον Παύλο Χρηστίδη. Χθες Σάββατο, συναντήθηκε με τον γραμματέα του κόμματος Μανώλη Χριστοδουλάκη, ενώ μίλησε μέσω zoom με τον Χάρη Καστανίδη. Συνομίλησε επίσης το Σάββατο για πολύ λίγο τηλεφωνικά με τον Ανδρέα Λοβέρδο, με τον οποίο πιθανόν να συνομιλήσουν αύριο. Τέλος, πιθανόν να μιλήσει τηλεφωνικά αύριο με το Νίκο Ανδρουλάκη ενώ θα συναντηθεί με τον πρώην πρωθυπουργό ο γραμματέας της ΚΟ Βασίλης Κεγκέρογλου.

Τι συζητά με τους υποψηφίους

Τι συζητά μαζί τους ο Παπανδρέου; Σύμφωνα με συνεργάτες του αλλά και συνομιλητές του, δεν ζητά από κανέναν να αποσύρει την υποψηφιότητά του. «Η απόφασή του δεν θα κριθεί από τη στάση των άλλων», διαβεβαιώνουν συνεργάτες του. Ο κ. Παπανδρέου φαίνεται να θέτει ερωτήματα ευρύτερα πολιτικά, όπως πώς και αν μπορεί να ξαναγίνει μεγάλη η παράταξη, αν απαιτείται η ανασυγκρότησή της και πώς βλέπουν τον ρόλο της στην πορεία της χώρας για το αύριο. Στόχος, σύμφωνα πάντα με τους συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, είναι «να υπάρξει μία παράταξη προοδευτική, αποτελεσματική και κυβερνήσιμη που να αποτελεί απάντηση απέναντι στη Δεξιά και στη συντήρηση». Οι απαντήσεις που παίρνει πάντως «δεν είναι ικανοποιητικές», σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Λοβέρδος: Θα είμαι υποψήφιος

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, με δική του πρωτοβουλία, ξεκαθάρισε στον πρώην πρωθυπουργό κατά τη σύντομη συνομιλία που είχαν, ότι δεν πρόκειται να αποσύρει την υποψηφιότητά του. «Εγώ θα είμαι υποψήφιος πίσω δεν θα κάνω» φέρεται να διεμήνυσε ευθέως. Τον ρώτησε επίσης εάν αν επιδιώκει με αυτή την κίνηση να αναβάλει τις διαδικασίες εκλογής νέου αρχηγού στο ΚΙΝΑΛ. Ενα σενάριο το οποίο απέρριψε κατηγορηματικά ο πρώην πρωθυπουργός. Στο ερώτημα Λοβέρδου τότε προς τι αυτή η πρωτοβουλία που πήρε, η απάντηση που έλαβε τηλεφωνικώς δεν ήταν ξεκάθαρη.

Σε δήλωσή του από το Καρπενήσι, όπου περιοδεύει, ο κ. Λοβέρδος, που είχε χθες σύντομη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γιώργο Παπανδρέου, έστειλε στην ουσία «μήνυμα» στον κ. Παπανδρέου ότι αποτελεί παρελθόν, καθώς ανέφερε τα εξής: «Θέλω να σας πω κάτι και να το καταλάβετε καλά. Υπακούω μόνο στις θεσμικές αποφάσεις του κόμματος, στις οποίες και συμμετέχω με την ψήφο μου ως στέλεχος του κόμματος. Ο κ. Παπανδρέου, όπως ο κ.Βενιζέλος και ο κ. Σημίτης, πρέπει να βοηθήσουν την κυρία Γεννηματά, εγγυώμενοι όλοι μαζί οι πρώην αρχηγοί την ενότητα του κόμματος και τη σοβαρότητα των διαδικασιών. Άλλος ρόλος κατά τη δική μου γνώμη δεν υπάρχει».

Και συμπλήρωσε: «Όποιος όμως, απευθύνομαι σε όλα τα στελέχη και στον κ. Παπανδρέου, όποιος θέλει να κατέβει, υπάρχουν οι θεσμικές αποφάσεις του κόμματος και να τις τηρήσει. Δεν υπάρχει κατά τη γνώμη μου κάτι άλλο που μπορώ εγώ να πω. Θα είμαι υποψήφιος, είμαι ήδη υποψήφιος και όρισα σήμερα εκπρόσωπό μου στα ΜΜΕ μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου τον Σπύρο Καρανικόλα. Είμαι εδώ και θα νικήσουμε. Στις 5 Δεκεμβρίου το βράδυ θα νικήσουμε. Το πρωί εκείνης της ημέρας θα κάνει εκλογές το ΚΙΝΑΛ και, αν οι πολίτες με προτιμήσουν, θα είμαι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ».

Δεν αποσύρει υποψηφιότητα ο Ανδρουλάκης

Ο Νίκος Ανδρουλάκης διαμηνύει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην είναι ο ίδιος υποψήφιος.

Συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη μιλώντας στο iefimerida.gr ήταν κατηγορηματικοί: Δεν υπάρχει περίπτωση να αποσυρθεί από την υποψηφιότητά του. «Εχει ξεκινήσει μια διαδικασία που πρέπει να σεβαστούμε. Η ενότητα των κομμάτων ενισχύεται από τον σεβασμό στις θεσμικές λειτουργίες τους» πρόσθεταν από το επιτελείο Ανδρουλάκη.

Γερουλάνος: Θα ακολουθηθούν οι σωστές διαδικασίες

Μετά την διάρκειας μίας ώρας συνάντηση, που είχε με τον Γ. Παπανδρέου, ο Π. Γερουλάνος είπε σε δημοσιογράφους ότι το διακύβευμα είναι η ενότητα της παράταξης: «Θα ακολουθηθούν οι σωστές διαδικασίες. Σήμερα δεν έχουν αλλάξει τα δεδομένα».

Στην πρώτη επικοινωνία που είχαν χθες, ο κ. Γερουλάνος φέρεται να ξεκαθάρισε στον πρώην πρωθυπουργό, ότι δεν προτίθεται να κάνει πίσω στην υποψηφιότητά του.

Μάλιστα, λίγο μετά την συνάντηση που είχαν στη Βουλή, το επιτελείο του Παύλου Γερουλάνου διακίνησε το κείμενο με το οποίο ζητά την στήριξη από τα μέλη και τους φίλους του ΚΙΝΑΛ.

Χρηστίδης: Να διασφαλιστούν η ενότητα και οι διαδικασίες

Από την πλευρά του ο Παύλος Χρηστίδης που συναντήθηκε επί μισή ώρα με τον Γ. Παπανδρέου μίλησε επίσης για την ανάγκη διασφάλισης της ενότητας και των διαδικασιών. «Είναι πάντα χαρά μου να μιλάω με τον Γιώργο Παπανδρέου. Ήταν μια εποικοδομητική συζήτηση» αρκέστηκε να πει.

Θα επιμείνει «μέχρι τέλους» ο Καστανίδης

Το βράδυ του Σαββάτου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιώργος Παπανδρέου μίλησε μέσω zoom και με τον Χάρη Καστανίδη. Πληροφορίες  αναφέρουν ότι ο κ. Καστανίδης διεμήνυσε στον πρώην πρωθυπουργό ότι δεν αποσύρει την υποψηφιότητά του. «Θα επιμείνει μέχρι τέλους» λένε συνεργάτες του.

Συνεχίζει να μαζεύει υπογραφές ο Κεγκέρογλου

O Γιώργος Παπανδρέου μίλησε χθες τηλεφωνικά -πριν την ανακοίνωση της πρωτοβουλίας του- και με τον γραμματέα της ΚΟ Βασίλη Κεγκέρογλου, με τον οποίο, όπως προείπαμε, θα συναντηθεί αύριο στη Βουλή.

ΚΙΝΑΛ: «Δεν έθεσε θέμα απόσυρσης υποψηφιοτήτων» ο Γιώργος Παπανδρέου