Συναντήσεις με τους υποψήφιους για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής πραγματοποιεί σήμερα από το πρωί, ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου στο γραφείο του στην Βουλή.

Νωρίτερα ολοκληρώθηκε η συνάντηση του, διάρκειας μιας ώρας, με τον Παύλο Γερουλάνο. Εξερχόμενος ο κ. Γερουλάνος συνομίλησε με δημοσιογράφους λέγοντας πως:

«Θα ακολουθηθούν οι σωστές διαδικασίες. Σήμερα δεν έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Το διακύβευμα είναι η ενότητα της παράταξης».

Αυτήν την ώρα είναι σε εξέλιξη η συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον Παύλο Χρηστίδη. Οι δυο άντρες επικοινώνησαν τηλεφωνικά και χθες.

Παράλληλα, χθες το βράδυ επικοινώνησε μέσω zoom με τον Χάρη Καστανίδη. Από το περιβάλλον του ξεκαθαρίζεται ότι παραμένει σταθερός στην διεκδίκηση της ηγεσίας. Επικοινώνησε χθες και με τον Βασίλη Κεγκέρογλου.

Αναμένεται σήμερα επικοινωνία, πιθανόν μέσω zoom, με τον Ανδρέα Λοβέρδο. Με τον Νίκο Ανδρουλάκη, δεν είναι ακόμη γνωστό αν θα επικοινωνήσουν τηλεφωνικά ή θα συναντηθούν αύριο Δευτέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 15:00 θα φύγει ο Γιώργος Παπανδρέου καθώς έχει προγραμματισμένο ταξίδι εκτός Αθηνών.

Αν και ουδείς μπορεί να είναι απολύτως σίγουρος για το ποιες είναι ακριβώς οι επιδιώξεις του πρώην πρωθυπουργού αυτή την ώρα, πέραν από τη διακηρυγμένη από τους οπαδούς του διάθεση να εξασφαλίσει μία ομαλή πορεία προς την επόμενη ημέρα, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι διερευνά τους όρους για να είναι υποψήφιος και πιθανότατα έχει επιλέξει να διεκδικήσει την ηγεσία σε κάθε περίπτωση.

Θα επιδιώξει πάση θυσία να είναι υποψήφιος, όπως τον πιέζουν πολλά στελέχη του κόμματος και απλώς διερευνά το πεδίο, επιδιώκονται συμμαχίες, αλλά και την απόσυρση κάποιων υποψηφίων. Για παράδειγμα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, όπως λένε έμπειρα κομματικά στελέχη, ότι εάν ο κ. Παπανδρέου αποφασίσει να διεκδικήσει την ηγεσία στις 5 Δεκεμβρίου, ότι θα αποσυρθούν από την κούρσα οι Παύλος Γερουλάνος και Βασίλης Κεγκέρογλου, πιθανόν και ο Παύλος Χρηστίδης. Ο κ. Παπανδρέου θα ήθελε, λένε στελέχη κοντά στον πρώην πρωθυπουργό, να έχει και την συμμαχία, στο ευρύ μέτωπο που θέλει να συγκροτήσει και του Χάρη καστανίδη.

Σε κάθε περίπτωση η πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου θεωρείται από κάποιους «σανίδα σωτηρίας» για το ΚΙΝΑΛ (και μέσο ιστορικής δικαίωσης για τον πρώην πρωθυπουργό εκτιμούν οι ίδιοι), αλλά δοκιμάζει και τις αντοχές του κόμματος από την άλλη, καθώς πρέπει να ανατραπεί μία διαδικασία, που έχει ήδη ξεκινήσει και υποτίθεται θα έλυνε το πρόβλημα. Και μία αναμέτρηση με συμμετέχοντα στη μάχη τον κ. Παπανδρέου περιπλέκει τα πράγματα και ξυπνά μνήμες και διαμάχες από το παρελθόν. Είναι βέβαιο ότι πριν απ’ όλα, ο πρώην πρωθυπουργός οφείλει να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα, λένε κομματικοί παράγοντες, που αιφνιδιάστηκαν με τις κινήσεις του έμπειρου πολιτικού.

Από τη Χαλκίδα πάντως, όπου μιλούσε το βράδυ του Σαββάτου ο Ανδρέας Λοβέρδος κάλεσε τους πρώην αρχηγούς της παράταξης (Παπανδρέου, Βενιζέλο, Σημίτη) να εγγυηθούν την ενότητα του κόμματος. Διαμήνυσε δε ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω και ότι έχει την πεποίθηση ότι θα βγει νικητής στις εκλογές για την προεδρία του κόμματος στις 5 Δεκεμβρίου.

Καμία διάθεση για υπαναχώρηση από την υποψηφιότητα δεν δείχνει ούτε το στρατόπεδο του Νίκου Ανδρουλάκη. Συνεργάτης του ευρωβουλευτή έλεγε στο protothema.gr ότι:

«Την ενότητα της παράταξης την έχει εγγυηθεί η πρόεδρος του κόμματος Φώφη Γεννηματά, το Κίνημα έχει λάβει τις αποφάσεις για τις διαδικασίες, από κει και πέρα όποιος θέλει να είναι υποψήφιος μπορεί να το πράξει εντός των αποφάσεων αυτών, δεν συζητάμε οτιδήποτε άλλο».

Αυτή η τοποθέτηση φαίνεται να είναι και έμμεση απάντηση σε όσους είχαν παρατηρήσει ότι ο κ. Ανδρουλάκης παρότι είχε στη διάθεσή του πολλές περισσότερες από 5.000 υπογραφές που απαιτούνται για την επικύρωση της υποψηφιότητάς του, δεν τις κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή όπως οι Λοβέρδος και Καστανίδης θα το πράξει στο τέλος της παράτασης που έδωσε η αρμόδια επιτροπή, ήτοι την ερχόμενη Πέμπτη.

Ενδιαφέρον έχει και ο συμβολισμός που επιχειρείται να δοθεί στις κινήσεις του Παπανδρέου πάντως, καθώς οι τελικές αποφάσεις του για το τι θα πράξει, τοποθετούνται τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου, είναι η επέτειος των 40 ετών από την πρώτη μεγάλη και ιστορική εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ!