Οι ασιατικές αγορές σημείωσαν άνοδο την Παρασκευή, με τον ιαπωνικό Nikkei να ηγείται των περιφερειακών κερδών, αφού η Wall Street σημείωσε ρεκόρ μετά τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Fed.

Τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας ολοκλήρωσε τη διήμερη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής και ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει αμετάβλητο το επιτόκιο αναφοράς της στο 0,25%.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei 225 σημείωσε άνοδο 2,1% στις 37.935,58 μονάδες μετά την επιτάχυνση των βασικών στοιχείων για τον πληθωρισμό της χώρας τον Αύγουστο για τέταρτο συνεχόμενο μήνα. Ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 2,8% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, υπερβαίνοντας τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για 2% και αφήνοντας περιθώρια για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων.

Στο επίκεντρο η Τράπεζα της Ιαπωνίας

Οι αγορές παρακολουθούν στενά για υποδείξεις σχετικά με τον ρυθμό των μελλοντικών αυξήσεων των επιτοκίων από τον διοικητή της BOJ, Kazuo Ueda.

«Για την BOJ, δεδομένων των τρεχουσών οικονομικών συνθηκών και της πρόσφατης ρητορικής της κεντρικής τράπεζας, δεν αναμένονται περαιτέρω προσαρμογές της πολιτικής μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους ή τις αρχές του 2025», ανέφερε σε σχόλιό του ο Anderson Alves της ActivTrades. Το δολάριο υποχώρησε στα 142,32 ιαπωνικά γεν από 142,62.  Το ευρώ αυξήθηκε στα 1,1166 δολάρια από 1,1161 δολάρια.

Η Κίνα απείχε από περαιτέρω νομισματικά κίνητρα, καθώς η κεντρική τράπεζα άφησε αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού την Παρασκευή. Το ετήσιο βασικό επιτόκιο δανεισμού (LPR), σημείο αναφοράς για τα περισσότερα δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών, παραμένει στο 3,45% και το πενταετές επιτόκιο, σημείο αναφοράς για τα στεγαστικά δάνεια ακινήτων, διατηρήθηκε στο 3,85%.

Διαβάστε ακόμη: