Μετά την ανακοίνωση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τους 26 Επιτρόπους και τα χαρτοφυλάκιά τους, σειρά έχει η έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Από το 2004, το Ευρωκοινοβούλιο έχει απορρίψει τουλάχιστον έναν υποψήφιο σε κάθε νέα Επιτροπή. Επτά άτομα συνολικά μπήκαν στο Κοινοβούλιο ως ορισμένοι επίτροποι και τελικά αποχώρησαν, όπως γράφει το Politico.
Υπενθυμίζουμε ότι για να οριστεί κάποια/ος επίσημα Επίτροπος απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων, διαφορετικά γίνεται νέα ψηφοφορία όπου χρειάζεται απλή πλειοψηφία.
Οι υποψήφιοι που κινδυνεύουν να «κοπούν»
Όλιβερ Βάρχελι (Ουγγαρία): Επίτροπος για την υγεία και την ευημερία των ζώων
Δεν είναι μυστικό ότι η επιλογή του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν θα αντιμετωπίσει μια επιθετική ακρόαση.
Ως επίτροπος για τη γειτονία και τη διεύρυνση κατά την πρώτη θητεία της κ. φον ντερ Λάιεν, ο Βάρχλελι αντιμετώπισε κριτική από αξιωματούχους των Βρυξελλών για τις επαφές του με τις υποψήφιες χώρες που προκάλεσαν ανησυχίες για το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία. Οι ευρωβουλευτές μπορεί επίσης να θυμούνται την περίσταση το 2023 όταν τους αποκάλεσε «ηλίθιους».
Πάντως η Βουδαπέστη έχει Plan B, τον Ενίκο Γκιόρι.
Mάρτα Κως (Σλοβενία): Επίτροπος για τη Διεύρυνση
Η Κως ήταν μια επιλογή της τελευταίας στιγμής από την κυβέρνησή της αφού η φον ντερ Λάιεν πίεσε τη χώρα να προτείνει μια γυναίκα υποψήφια. Ενώ τα διαπιστευτήριά της φαίνονται πολλά υποσχόμενα, πιθανότατα θα αντιμετωπίσει ερωτήσεις σχετικά με τις ικανότητές της, τις κατηγορίες κακοδιαχείρισης και τις σχέσεις της με λόμπι.
Παραιτήθηκε από τη θέση της πρέσβειρας της Σλοβενίας στη Γερμανία και την Ελβετία το 2020 μετά από καταγγελίες κακοδιαχείρισης.
Οι δεσμοί της με μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες λόμπι στον κόσμο δεν θα περάσουν απαρατήρητες. Η Κως έχει εργαστεί για την παγκόσμια εταιρεία συμβούλων επικοινωνίας Kreab ως ανώτερη σύμβουλος , προσφέροντας «εις βάθος γνώσεις της για την ηγεσία, την επικοινωνία, τα θέματα φύλου, τις πολιτικές υποθέσεις και τις εξωτερικές σχέσεις, ειδικά στις γερμανόφωνες χώρες και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη», ιστοσελίδα της εταιρείας. Η Κως είπε στο POLITICO ότι δεν βλέπει τον εαυτό της ως λομπίστες, ούτε αναφέρεται ως μέλος στο μητρώο διαφάνειας της ΕΕ.
Θα χρειαστεί επίσης να ξεπεράσει τις κατηγορίες της αντιπροσωπείας του ΕΛΚ της Σλοβενίας για τους υποτιθέμενους δεσμούς της με την αστυνομία στην πρώην Γιουγκοσλαβία, όπως αναφέρει το Euronews , μια κατηγορία που έχει επανειλημμένα αρνηθεί .
Χάτζα Λαμπίμπ (Βέλγιο): Επίτροπος για την ανθρωπιστική βοήθεια, τη διαχείριση κρίσεων και την ισότητα
Η Λαμπίμπ είναι πιθανό να αντιμετωπίσει ερωτήσεις για το παρελθόν της, ειδικά σχετικά με ένα ταξίδι στην Κριμαία που χρηματοδοτήθηκε από τη Ρωσία, και σχετικά με τον χειρισμό της βίζας για Ιρανούς αξιωματούχους, για τους οποίους παραλίγο να χάσει τη δουλειά της ως υπουργός Εξωτερικών.
Εκατερίνα Ζαχαρίεβα (Βουλγαρία): Επίτροπος για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, την έρευνα και την καινοτομία
Είναι πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας. Το 2018 η Ζαχαρίεβα ενεπλάκη σε ένα σκάνδαλο που σχετίζεται με την απάτη απόδοσης βουλγαρικών υπηκοοτήτων.
Όπως ανέφερε τότε το Euractiv , ένας πρώην αξιωματούχος μετανάστευσης κατηγόρησε τη Ζαχαρίεβα ότι συμμετείχε στην απάτη ως υπουργός Δικαιοσύνης. Η Ζαχαρίεβα αρνήθηκε τις κατηγορίες και δεν υπήρξε δικαστική συνέχεια, αλλά οι πολιτικοί της αντίπαλοι είναι πρόθυμοι να υπενθυμίσουν σε όλους τη συσχέτισή της με το σκάνδαλο.
Γκλέν Μικάλεφ (Μάλτα): Επίτροπος για θέματα νεολαίας και αθλητισμού
Η επιλογή της Μάλτας έφερε προβληματισμό ακόμη και εντός του κόμματός του (Εργατικοί), λόγω της απειρίας του για μια δουλειά που συχνά στελεχώνεται από πρώην πρωθυπουργό ή άλλον.
Ο Μικάλεφ , 35 ετών, ήταν επικεφαλής του επιτελείου του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Αμπέλα και γνωρίζει καλά τις Βρυξέλλες, αφού ηγήθηκε του τμήματος της Μάλτας που ήταν υπεύθυνο για τον συντονισμό με την ΕΕ. Θα εξαρτηθεί από το αν οι βουλευτές θεωρούν ότι το βιογραφικό είναι επαρκές για το χαρτοφυλάκιο.