Ο βιομηχανικός μέσος όρος  Dow Jones σημείωσε άνοδο για πρώτη ημέρα σε τρεις ημέρες, αφού οι λιανικές πωλήσεις τον Αύγουστο σημείωσαν καλύτερες τιμές από το αναμενόμενο και μια άλλη ένδειξη για τον πληθωρισμό δεν ήταν τόσο κακή όσο αναμενόταν.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 204 μονάδες ή 0,5%. S&P 500 κέρδισε 0,6%, ενώ ο Nasdaq Composite  κινήθηκε περίπου 0,7% υψηλότερα.

Η ανάγνωση του δείκτη τιμών παραγωγού του Αυγούστου ήταν υψηλότερα από ό,τι αναμενόταν. Ανέβηκε 0,7%, περισσότερο από την αύξηση 0,4% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Dow Jones. Ωστόσο, εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο βασικός PPI αυξήθηκε κατά 0,2%, σύμφωνα με την εκτίμηση.

Αυτό έρχεται αφού ο δείκτης τιμών καταναλωτή του Αυγούστου την Τετάρτη έδειξε ότι ο βασικός ΔΤΚ, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια, ήταν ελαφρώς πάνω από τις προσδοκίες.

Οι λιανικές πωλήσεις τον Αύγουστο σημείωσαν καλύτερα από το αναμενόμενο, σημειώνοντας άλμα 0,6% έναντι αύξησης 0,1% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι. Εξαιρουμένων των αυτοκινήτων, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 0,6% τον περασμένο μήνα, περισσότερο από την προβλεπόμενη αύξηση 0,4%.

Ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει την πορεία της στη συνεδρίαση πολιτικής της τον Σεπτέμβριο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε την Πέμπτη τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας. Ωστόσο, η ΕΚΤ σημείωσε ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί και άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να πλησιάζει στο τέλος της εκστρατείας της για αύξηση των επιτοκίων.

Στις ΗΠΑ, τα στοιχεία τιμολόγησης συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης κεφαλαίων της Fed δείχνουν 97% πιθανότητα τα επιτόκια να παραμείνουν αμετάβλητα την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το CME FedWatch Tool.

Ακόμη και αν η κεντρική τράπεζα διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια αυτή τη φορά, οι αγορές πιθανότατα θα συνεχίσουν να είναι ασταθείς τους επόμενους μήνες.

Πράγματι, τα στοιχεία για τις τιμές συμβολαίαων μελλοντικής εκπλήρωσης των Fed Funds δείχνουν μια πιθανότητα περίπου 40% να αυξηθούν τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου.

Διαβάστε ακόμη: