Η Υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στον ρ/σ «Παραπολιτικά 90,1», αναφέρθηκε στην υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων.

Συγκεκριμένα, η κυρία Κεραμέως είπε χαρακτηριστικά: «Ψηφίστηκε χθες με την απαιτούμενη πλειοψηφία 208 ψήφοι. Είναι μια εκκρεμότητα μισού αιώνα, 48 χρόνια συζητάμε το ζήτημα αυτό αν δηλαδή Έλληνες πολίτες, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους και οι οποίοι βρίσκονται μόνιμα ή προσωρινά στο εξωτερικό, αν μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους χωρίς περιορισμούς. Χθες η Βουλή έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα πέρα και πάνω από κόμματα, ότι ναι οι Έλληνες πολίτες, οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, να μπορούν να ψηφίζουν χωρίς περιορισμούς».

«Η χθεσινή υπερψήφιση είναι ένα ορόσημο με την έννοια ότι δεν είναι νίκη ενός κόμματος, είναι χαρακτηριστικό ζήτημα το οποίο υπερβαίνει κόμματα, χρώματα, παρατάξεις. Δεν είναι νίκη ενός κόμματος, είναι νίκη του πολιτικού συστήματος, είναι νίκη του κοινοβουλίου, είναι νίκη της δημοκρατίας. Αυτό μας γεννά πολλές ελπίδες για το μέλλον σχετικά με το πόσα πολλά μπορούμε να καταφέρουμε όταν είμαστε ενωμένοι και πόσο σημαντικό είναι να εστιάζουμε σε αυτά που μας ενώνουν, να επιδιώκουμε τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις», πρόσθεσε η Υπουργός Εσωτερικών.

«Ελπίζουμε ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό θα περιοριστούν οι όποιες δυσχέρειες με τον μεγαλύτερο αριθμό των εκλογέων. Γιατί είχαμε μικρό αριθμό τμημάτων και συνεπώς έπρεπε κάποιος να διανύσει μεγάλες αποστάσεις για να ψηφίσει; Γιατί είχαμε πάρα πολύ λίγους που ενεγράφησαν στην πλατφόρμα για να ψηφίσουν. Ψηφίσαν μόλις 18.000 Έλληνες πολίτες στο εξωτερικό. Ελπίζουμε να έχουμε πολύ μεγαλύτερο αριθμό ψηφοφόρων το οποίο συνεπάγεται και μεγαλύτερο αριθμό τμημάτων άρα και μεγαλύτερη κάλυψη στις γεωγραφικές περιοχές», ανάφερε.

Στη συνέχεια, η Νίκη Κεραμέως επισήμανε ότι «χρειάζεται χρόνος για κάθε αλλαγή. Είχε κυκλοφορήσει το τελευταία διάστημα ένα μήνυμα που έλεγε «είναι πάρα πολύ δύσκολο να γραφτείς, άστο», τώρα οφείλουμε να μεταδώσουμε το μήνυμα ότι είναι πανεύκολο. Δεν κάνεις τίποτα, μπαίνεις σε μια πλατφόρμα διαγράφεσαι προσωρινά από τους εγχώριους καταλόγους για να επιλέξεις σε ποια χώρα και που θα ψηφίσεις».

Όσον αφορά την επιστολική ψήφο, η Υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε: «Θέλει 200 ψήφος και αυτή για να περάσει. Ο στόχος μας είναι να καθιστούμε όσο πιο εύκολη την άσκηση του δικαιώματος ψήφου, το ίδιο ισχύει και για το εσωτερικό. Είμαστε θετικοί στο να δίνουμε τις μεγαλύτερες δυνατές διευκολύνσεις στους εκλογείς προκειμένου να ασκούν το δικαίωμα της ψήφου, στο πλαίσιο αυτό έχουμε πει ότι ναι θα εξετάσουμε το ζήτημα της επιστολικής ψήφου. Έχουμε πολύ δρόμο να κάνουμε σε αυτό, πρέπει να συζητήσουμε όλα τα κόμματα μαζί. Αν έχει γίνει εξαντλητικός διάλογος για του περιορισμούς, που έγινε τέσσερα χρόνια, δεν έχει γίνει αντίστοιχος διάλογος για την επιστολική ψήφο άρα έχουμε όλοι μαζί να κάτσουμε σε ένα τραπέζι και να συζητήσουμε αναλυτικά όλες τις παραμέτρους και είναι πάρα πολλές. Έχουν να κάνουν με το πώς θα διασφαλίσουμε πλήρως το αδιάβλητο της ψήφου, ποιες είναι οι τεχνικές προδιαγραφές κοκ άρα έχουμε κάθε διάθεση αυτό να το δούμε αναλυτικά, θα το δούμε όλα τα κόμματα μαζί, θα συζητήσουμε με τα κόμματα αυτές τις προδιαγραφές. Άλλο ένα ζήτημα το οποίο δεν είναι δεξιό, δεν είναι αριστερό, δεν είναι κεντρώο, είναι εθνικό και ως τέτοιο πρέπει να το αντιμετωπίζουμε».

Σχετικά με την πρόταση να μπορούν οι εργαζόμενοι να ψηφίζουν από τον τόπο εργασίας τους, είπε: «Επεξεργαζόμαστε ήδη μια σχετική διάταξη. Έχουμε δηλώσει ότι είναι κάτι το οποίο θέλουμε να το εξετάσουμε και να βρούμε λύση σε αυτό στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης της άσκησης δικαιώματος ψήφου».

Μάλιστα, στην ερώτηση του δημοσιογράφου αν μπορεί μέχρι τις ευρωεκλογές να έχουμε μια τέτοια διάταξη, απάντησε: «Ναι, το εξετάζουμε για να βρούμε λύση».

Τέλος, σχετικά με το οικονομικό νομοσχέδιο, η κυρία Κεραμέως είπε: «Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο το οποίο υλοποιεί περίπου το 50% των προεκλογικών μας εξαγγελιών σε ό,τι αφορά τα οικονομικά ζητήματα. Θα βάλω τρεις διαστάσεις, πρώτη διάσταση οριζόντια αύξηση στους δημοσίους υπαλλήλους. Οφειλόμενη, 14 χρονιά δεν είχαν γίνει αυξήσεις. Έχουμε αυξήσει τις απαιτήσεις που έχουμε από το ανθρώπινο δυναμικό μας οφείλουμε να τους αμείβουμε καλύτερα. Δεύτερο στοιχείο, η αύξηση των επιδομάτων οικογένειας, των επιδομάτων παιδιών και στέλνουμε έτσι ένα μήνυμα στήριξης συνολικά της οικογένειας δεδομένης και της μεγάλης απειλής που είναι αντιμέτωπη η χώρα μας που είναι το δημογραφικό. Τρίτο στοιχείο, ιδιαιτέρως μεγάλες αυξήσεις σε ότι αφορά τα επιδόματα ευθύνης. Περίπου 30% αύξηση σε ότι αφορά τα επιδόματα ευθύνης και το τονίζουμε γιατί αποδίδουμε πολύ μεγάλη σημασία σε αυτές τις θέσεις».

Διαβάστε περισσότερα