search

MAIN STREET

Κεντρικός τραπεζίτης εκτιμά ότι η επόμενη οικονομική κρίση θα πυροδοτηθεί από τα κρυπτονομίσματα

Η επόμενη οικονομική κρίση θα προκληθεί από ιδιωτικά κρυπτονομίσματα, εάν επιτραπεί σε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία να αυξηθούν, προειδοποίησε την Τετάρτη ο Shaktikanta Das, διοικητής της Reserve Bank of India.

cbdc

Η επόμενη οικονομική κρίση θα προκληθεί από τα ιδιωτικά κρυπτονομίσματα, εάν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία επιτραπεί να αυξηθούν, προειδοποίησε την Τετάρτη ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ινδίας.

«Τα κρυπτονομίσματα έχουν… τεράστιους εγγενείς κινδύνους για τη μακροοικονομική και χρηματοπιστωτική μας σταθερότητα», δήλωσε ο Shaktikanta Das, διοικητής της Reserve Bank of India, σε εκδήλωση που παρευρέθηκε. Ως παράδειγμα σημείωσε την πρόσφατη κατάρρευση του FTX.

Ο Das είπε ότι η κύρια ανησυχία του είναι ότι τα κρυπτονομίσματα δεν έχουν καμία υποκείμενη αξία, αποκαλώντας τα «κερδοσκοπικά» και προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι πρέπει να απαγορευθούν.

«Είναι [ιδιωτικό εμπόριο κρυπτονομισμάτων] είναι εκατό τοις εκατό κερδοσκοπική δραστηριότητα και εξακολουθώ να έχω την άποψη ότι θα πρέπει να απαγορευθεί… γιατί, εάν επιτρέπεται να αναπτυχθεί, εάν προσπαθήσετε να το ρυθμίσετε και να του επιτρέψετε να αναπτυχθεί, σημειώστε τα λόγια μου, η επόμενη οικονομική κρίση θα προέλθει από ιδιωτικά κρυπτονομίσματα», είπε ο Das.

Τα ιδιωτικά κρυπτονομίσματα αναφέρονται σε ψηφιακά νομίσματα όπως το bitcoin.

Τα σχόλια του Das έρχονται καθώς η κεντρική τράπεζα πιέζει να εισαγάγει τη δική της ψηφιακή έκδοση της ινδικής ρουπίας.

Πιλοτικό πρόγραμμα για την ψηφιακή ρουπία

Η Reserve Bank of India ξεκίνησε ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την ψηφιακή ρουπία την 1η Δεκεμβρίου για λιανική χρήση σε επιλεγμένες πόλεις. Ορισμένοι χρήστες μπορούν να πραγματοποιούν συναλλαγές χρησιμοποιώντας την ψηφιακή ρουπία μέσω εφαρμογών και πορτοφολιών για κινητά.

Η ψηφιακή ρουπία είναι ένας τύπος ψηφιακού νομίσματος της κεντρικής τράπεζας (CBDC). Πολλές κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο εξετάζουν την έκδοση ψηφιακών εκδόσεων του δικού τους νομίσματος.

Ο Das είπε ότι τα CBDC μπορούν να επιταχύνουν τις διεθνείς μεταφορές χρημάτων και να μειώσουν την ανάγκη για logistics, όπως η εκτύπωση χαρτονομισμάτων.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας είναι πιο μπροστά παγκοσμίως στην ανάπτυξη ενός CBDC.

Το Πεκίνο δοκιμάζει τη χρήση του ψηφιακού του γουάν στον πραγματικό κόσμο από τα τέλη του 2020, επεκτείνοντας τη διαθεσιμότητά του σε περισσότερους χρήστες φέτος.

Η ρύθμιση των ψηφιακών νομισμάτων στράφηκε περαιτέρω στο προσκήνιο φέτος μετά από μια κατάρρευση $1,3 τρισεκατομμυρίων στην αξία της αγοράς κρυπτονομισμάτων και την υψηλού προφίλ κατάρρευση του χρηματιστηρίου FTX.

Η Κίνα έχει ουσιαστικά απαγορεύσει το εμπόριο κρυπτονομισμάτων.

Διαβάστε ακόμη: