Εθνική προτεραιότητα χαρακτήρισε τις επενδύσεις ο Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, μιλώντας σε συνέδριο του ΤΕΕ.
Ο ίδιος σημείωσε πως η οικονομία είναι σε τροχιά ανοδική ενώ επεσήμανε την ανάγκη δημοσιονομικής πειθαρχίας. Ο CEO της Eurobank αναφέρθηκε στην καλή πορεία του τουρισμού σημείωσε όμως ότι προκειμένου η τουριστική βιομηχανία να συνεισφέρει περαιτέρω στην οικονομία θα πρέπει να αποκτήσει έναν ένα νέο στρατηγικό προσανατολισμό, που θα στοχεύει στη βελτίωση της μέσης δαπάνης ανά επισκέπτη και όχι μόνο στην αύξηση των αφίξεων.
Κίνδυνο χαρακτήρισε την επανάπαυση ενώ επεσήμανε πως η οικονομία δυστυχώς δεν έχει ξεφύγει από το μοντέλο της κατανάλωσης, που αντιπροσωπεύει το 69%, δεκαπέντε μονάδες πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Συνέπεια είναι το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν αλλά παρουσιάζουν κάμψη εξαιτίας της ύφεσης σε εμπορικούς εταίρους.
Προσοχή στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών
Συγχρόνως, συνέπεια του καταναλωτικού μοντέλου αποτελεί το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τόνισε, το οποίο έφτασε το 6,3% το 2023, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό, και φέτος παρουσιάζει τάση περαιτέρω αύξησης. Οι εξαγωγές, που είχαν αυξηθεί, παρουσιάζουν κάμψη.
“Για να μπει η οικονομία σε γερές, υγιείς βάσεις, για να στηρίξουμε την απασχόληση και να κρατήσουμε τους νέους στη χώρα, για να αντιμετωπίσουμε τη δημογραφική πρόκληση, για να χρηματοδοτήσουμε στο μέλλον το ασφαλιστικό, για να καλύψουμε τις αυξημένες αμυντικές δαπάνες και, συνολικά, για να ανασυγκροτήσουμε την οικονομία με όρους μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας δεν υπάρχει παρά ένας μόνο δρόμος. Επενδύσεις (ενέργεια, υποδομές, τουρισμό, βιομηχανία, βιομηχανική Γεωργία, logistics, data centers, εκπαίδευση, κλπ)” τόνισε.
Δεν αφορά μόνον την Ελλάδα. Όλη η Ευρώπη έχει μείνει πίσω και χρειάζεται ένα επενδυτικό άλμα. Το περιγράφουν οι δύο μείζονες παρεμβάσεις των εκθέσεων Λέτα και Ντράγκι.
Για τη χώρα μας η νέα ευρωπαϊκή συνειδητοποίηση δίνει μια μεγάλη ευκαιρία. Ο σχηματισμός παγίου κεφαλαίου αυξήθηκε στο 15% του ΑΕΠ από 11% το 2019. Σημαντική πρόοδος. Όμως, ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 22%. Σύμφωνα με τη στοχοθεσία της έκθεσης Ντράγκι, θα πρέπει να φτάσει το 27% είπε ο κ. Καραβίας.
Όχι στη μείωση του ΦΠΑ
Ο κ. Καραβίας τάχθηκε κατά της μείωσης του ΦΠΑ κυρίως γιατί θα στερήσει δημοσιονομικό χώρο, ο οποίος -όσος υπάρχει και όσος δημιουργείται- πρέπει να στραφεί σε επενδυτικά κίνητρα.
Σήμερα, υπάρχει δυναμική, υπάρχουν οι προϋποθέσεις για επιτάχυνση των επενδύσεων. Πρώτον, το τραπεζικό σύστημα είναι ξανά ισχυρό, χρηματοδοτεί ήδη όλα τα μεγάλα έργα στη χώρα και έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει ακόμη περισσότερες επενδύσεις. Δεύτερον, οι περισσότερες μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις έχουν υγιείς ισολογισμούς και καλή κερδοφορία, μέρος της οποίας μπορούν και πρέπει να κατευθύνουν σε νέες επενδύσεις, Τρίτον, υπάρχει το μεγάλο εργαλείο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και λοιποί ευρωπαϊκοί πόροι που φτάνουν τα 97 δις έως το 2027. Δική μου εκτίμηση είναι ότι το ΤΑΑ, είτε με τη σημερινή του μορφή ή με κάποια άλλη, θα έχει συνέχεια. Θα έχει συνέχεια, καθώς η Ευρώπη συνειδητοποιεί πόσο πίσω έχει μείνει. Επίσης, η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό είναι η καλύτερη των τελευταίων δεκαετιών. Και τέλος, υπάρχει πολιτική σταθερότητα, απαραίτητη για κάθε οικονομική μεγέθυνση.
Η Ελλάδα έδειξε ότι έμαθε από την οδυνηρή εμπειρία της κρίσης. Είμαι βέβαιος ότι η χώρα μπορεί να παίρνει τις σωστές αποφάσεις και χωρίς να χρειαστεί να περάσει από μια άλλη δοκιμασία κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Καραβίας.