Στο τραπεζικό “χαρτί” που κερδίζει τις εντυπώσεις εξελίσσεται η μετοχή της Alpha Bank έχοντας σημειώσει θεαματική άνοδο 14,50% στις πρώτες 5 συνεδριάσεις του 2023

Η Alpha υπεραποδίδει φέτος σε σχέση με τις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές με τοποθετήσεις τόσο από το εξωτερικό, όσο και από εγχώρια επενδυτικά σχήματα.

Είναι χαρακτηριστικό πως η JP Morgan στην τελευταία ανάλυση της δίνει υψηλά περιθώρια ανόδου για τις τραπεζικές μετοχές με την Αlpha Bank να είναι η κορυφαία της επιλογή στην περιοχή της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης (CEEMEA).

Οι μετοχές της Alpha Bank, θεωρεί η JP Morgan, έχουν υστερήσει σε σχέση με τις ομοειδείς μετοχές της , παρά την παρόμοια ισχυρή βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών και καλύτερη κερδοφορία (πάνω από 7% δείκτης απόδοσης ROTE). Ο δείκτης P/TBV είναι στις 0,4 φορές για το 2024.

Πρώτη επενδυτική επιλογή αποτελεί και για την Pantelakis Securities, με τη χρηματιστηριακή εταιρεία να επικεντρώνεται στην ισχυρή ανοδική τάση των κερδών της Τράπεζας. Η χρηματιστηριακή βλέπει άνοδο 45% της μετοχής της Alpha Bank, ενώ μακροπρόθεσμα αναμένει διπλασιασμό της τιμής της μετοχής.

Οι επενδυτές βλέπουν πως η διοίκηση Ψάλτη έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο στην εξυγίανση του χαρτοφυλακίου δανείου, με τον δείκτη NPEs να συρρικνώνεται σε επίπεδα κοντά στο 7% από 44% το 2019 και με μια εντυπωσιακή επέκταση του δανειακού χαρτοφυλακίου την περασμένη χρονιά, η αποτίμηση της τράπεζας είχε μείνει αρκετά πίσω τόσο σε σχέση με την πρόοδο που συντελέστηκε όσο και σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό.

Ο Βασίλης Ψάλτης, μαζί με την ηγετική ομάδα έχουν δημιουργήσει τις βάσεις για τις συνεχείς υπερβάσεις των στόχων που τίθενται, ενω σε επιστολή του προς το ανθρώπινο δυναμικό της Alpha Bank με αφορμή το νέο έτος, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας προχώρησε σε έναν απολογισμό της χρονιάς που πέρασε υπογραμμίζοντας την πρόοδο στο πρόγραμμα μετασχηματισμού, την εξυγίανση του ισολογισμού αλλά και τον εσωτερικό μετασχηματισμό της τράπεζας.

Κλείνοντας να θυμίσουμε πως ο μ/μ από τον Νοέμβριο του 2022 αναλύοντας την κίνηση της μετοχής είχε επισημάνει πως έρχεται δυνατή ανοδική κίνηση, με στόχους τα επίπεδα τιμών που αναφέραμε, €1.20 και €1.40 δίνοντας μια απόδοση που φτάνει το 40% και μπορεί να επιτευχθεί σχετικά γρήγορά καθώς οι κινήσεις που ακολουθούν τέτοια “σπασίματα” είναι δυνατές και πολύ έντονες.

Διαβάστε ακόμη: