Το «Top Gun: Maverick» ήταν η μεγαλύτερη εισπρακτική κυκλοφορία του 2022, αλλά τα 719 εκατομμύρια δολάρια του δεν ήταν αρκετά για να κάνει την Paramount να κερδίσει την πρωτιά των εισπράξεων στις ΗΠΑ.

Η ταινία δράσης με τον Τομ Κρουζ στον πρωταγωνιστικό ρόλο ήταν μια εντυπωσιακή, κερδίζοντας 719 εκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις εισιτηρίων στις ΗΠΑ και τον Καναδά, τις περισσότερες από οποιαδήποτε ταινία που κυκλοφόρησε το 2022, σύμφωνα με στοιχεία της Comscore. Αντιπροσώπευε επίσης περισσότερο από το ήμισυ των συνολικών εγχώριων διανομών της Paramount για το έτος.

Άλλες κυκλοφορίες, συμπεριλαμβανομένων των “The Lost City”, “Smile”, “Scream” και “Sonic the Hedgehog 2”, ώθησαν το box office της Paramount για το 2022 σε περίπου 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια, το τρίτο υψηλότερο ποσό για στούντιο, σύμφωνα με την Comscore.

Τελικά, το “Maverick” αντιπροσώπευε περίπου το 10% του συνόλου των 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εισπράξεις εισιτηρίων που συγκεντρώθηκαν κατά το 2022 στις ΗΠΑ. Αυτό το σύνολο ωστόσοείναι μειωμένο περίπου 34% σε σύγκριση με το 2019, πριν από την πανδημία.

η Disney που τελικά στέφθηκε νικήτρια του αμερικανικού box office για το 2022

Παρότι το σίκουελ του “Top Gun” ήταν στην κορυφή των charts ως η ταινία με τις περισσότερες εισπράξεις της χρονιάς, είναι η Disney που τελικά στέφθηκε νικήτρια του αμερικανικού box office για το 2022.

Η εταιρεία, η οποία περιλαμβάνει τα 20th Century Studios, συγκέντρωσε περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια στο αμερικανικό box office χάρη σε πολλές φωτογραφίες των Marvel Studios και στο «Avatar: The Way of Water» του Τζέιμς Κάμερον, το οποίο εξακολουθεί να κερδίζει πολλά χρήματα μετά την κυκλοφορία του στα μέσα Δεκεμβρίου.

Οι ταινίες της Disney αντιπροσώπευαν σχεδόν το 27% του συνόλου των εσόδων του box office στην αμερικανική αγορά το 2022, με τρεις από τις κυκλοφορίες της να κερδίζουν θέσεις στις πέντε καλύτερες ταινίες της χρονιάς και τέσσερις από τις 10 καλύτερες.

Οι ταινίες franchise, πάντα δημοφιλείς, ήταν η πιο δυνατή προσέλκυση για τους κινηματογράφους μετά την άρση των περιορισμών της πανδημίας στις ΗΠΑ. Στην πραγματικότητα, και οι 10 ταινίες με τις υψηλότερες εισπράξεις του 2022 βασίστηκαν σε υπάρχουσα πνευματική ιδιοκτησία.

Η Universal είχε το δεύτερο υψηλότερο μερίδιο αγοράς για τα στούντιο στο εσωτερικό, αντιπροσωπεύοντας το 22% των εισπράξεων από τα box office το 2022, ή περίπου 1,65 δισεκατομμύρια δολάρια. Το “Jurassic World: Dominion” και το “Minions: The Rise of Gru” ήταν οι ταινείες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις εισιτηρίων της, αλλά ο απολογισμός του στούντιο ενισχύθηκε επίσης από πολλές ταινίες τρόμου, όπως οι “Nope”, “The Black Phone” και “Halloween Ends”.

Η Warner Bros. είχε το τέταρτο υψηλότερο μερίδιο αγοράς, ακριβώς πίσω από την Paramount, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 12,5% των πωλήσεων εισιτηρίων. Τα «The Batman», «Black Adam», «Elvis» και «Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore» συνέβαλαν στο σύνολο σχεδόν των 940 εκατομμυρίων δολαρίων.

Διαβάστε ακόμη: