Με όλον το θόρυβο που έγινε, στις Κάννες και όχι μόνο, ήταν αναμενόμενο η ταινία «Top Gun: Maverick» να φέρει πολύ κόσμο στους κινηματογράφους. Τελικά έφερε πολύ περισσότερο κι απ’ ότι προσδοκούσαν οι συντελεστές της.

Πέρα από την υψηλού προφίλ καμπάνια προώθησης και την εντυπωσιακή πρεμιέρα στο Φεστιβάλ των Καννών (με την πτήση των μαχητικών τζετ πάνω από τη Γαλλική Ριβιέρα), η ταινία με την οποία ο Τομ Κρουζ επιστρέφει στον ρόλο του πιλότου Πιτ «Μάβερικ» Μίτσελ έχει επαινεθεί από την κριτική, καθώς κατά γενική ομολογία είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις που το σίκουελ είναι καλύτερο από το ορίτζιναλ φιλμ.

Η ταινία έκανε το καλύτερο άνοιγμα που έχει κάνει ποτέ ταινία στην οποία πρωταγωνιστεί ο Τομ Κρουζ, κερδίζοντας μόνο στις ΗΠΑ, 134 εκατομμύρια δολάρια μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο.

Δεν ήταν το καλύτερο άνοιγμα που έχει κάνει ταινία κατά τη διάρκεια του Memorial Weekend -γιορτή για τους Αμερικάνους- καθώς το ρεκόρ το κρατάει η ταινία «Οι Πειρατές της Καραϊβικής: Στο Τέλος του Κόσμου» με 153 εκατομμύρια δολάρια το 2007.

Ο κόσμος φαίνεται ότι επιστρέφει στις κινηματογραφικές αίθουσες, μετά από δύο χρόνια πανδημίας και φόβου. Αυτό δείχνει το γεγονός ότι το 55% όσων αγόρασαν εισιτήρια ήταν πάνω από 40 χρονών, μια ηλικιακή ομάδα που δυσκολευόταν να επιστρέψει στους κινηματογράφους λόγω του φόβου της πανδημίας.

Στον υπόλοιπο κόσμο η ταινία κέρδισε 124 εκατομμύρια δολάρια, με δεδομένο ότι δεν θα προβληθεί ούτε στη Ρωσία ούτε στην Κίνα. Συνολικά το «Top Gun: Maverick» κέρδισε 248 εκατομμύρια δολάρια μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο και ο Τομ Κρουζ έχει κάθε λόγο να χαμογελάει.

Είναι η πρώτη φορά που ταινία με πρωταγωνιστή τον Κρουζ σπάει το φράγμα των 100 εκατ. το πρώτο Σαββατοκύριακο προβολής -σε μία καριέρα τεσσάρων δεκαετιών- και σηματοδοτεί το καλύτερο άνοιγμα ταινίας χωρίς υπερήρωες από την αρχή της πανδημίας, μετά το «Spider-Man: No Way Home» (260 εκατ.), το «Doctor Strange in the Multiverse of Madness» (187 εκατ.) και το The «Batman» (134 εκατ.).

Η ταινία προσέλκυσε και κοινό μεγαλύτερης ηλικίας σε σχέση με το κοινό των ταινιών της Marvel και της DC, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 55% των θετών ήταν άνω των 35 ετών. Άλλωστε, όταν έκανε πρεμιέρα το πρώτο Top Gun, πριν από 36 χρόνια, οι νεότεροι δεν είχαν καν γεννηθεί.