Το 2019 γράφαμε πως μέχρι και το 2021 η Δύση θα έχει βυθιστεί σε ύφεση. Και δε χρειαζόταν κανένας κορωνοϊός ή πόλεμος για να την πυροδοτήσει. Διότι τα δυσοίωνα νούμερα βρίσκονταν ήδη εκεί. Και δε λένε ποτέ ψέματα, σε αντίθεση με τους κεντρικούς τραπεζίτες ή πολιτικούς που προσπαθούν να ξεπλύνουν σε δήθεν αστάθμητους παράγοντες μια κρίση χρέους που οι ίδιοι δημιούργησαν.

Τώρα, αφού επί τρία συνεχή χρόνια παραλογισμού αρνούνταν την πιθανότητα ύφεσης ή πληθωρισμού (είδαμε πώς πήγε αυτό), αρχίζουν σιγά σιγά να χρυσώνουν το χάπι. Να προετοιμάζουν επικοινωνιακά το έδαφος για τα πέτρινα χρόνια που θα ζήσουμε. Η επίσημη ρητορική έχει αλλάξει, και πλέον από το «αποκλείεται ύφεση» που μετατράπηκε σε «ίσως μέτρια ύφεση, αλλά όχι βαριά» φτάνουμε στις «χειρότερο οικονομικό outlook των τελευταίων 30 χρόνων».

Αναρωτιέμαι όταν θα βρισκόμαστε στα άπατα της κρίσης τι θα λένε. Αλλά τότε δε θα έχει και πολλή σημασία, έτσι; Αυτός άλλωστε είναι και εξ αρχής ο σκοπός των ασύστολων ψευδών που μας ταΐζουν καθημερινά. Η αποφυγή μαζικού πανικού που θα προκαλούσε και σε αυτούς πρόβλημα.

Δεν ήθελαν τα νοικοκυριά ή ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας να γνωρίζουν την πραγματική αλήθεια για το τι ερχόταν, διότι αυτό θα σήμαινε διατάραξη της παγκόσμιας οικονομικής (και πολιτικής) αλυσίδας.

Πολύς κόσμος θα σωζόταν, αλλά και πολλά υψηλά κεφάλια θα έπεφταν. Θα υπήρχε χάος στην αρχή, πράγματι, αλλά μέσα από το χάος θα ξεκινούσε η διαδικασία της εξυγίανσης του αρρωστημένου πλέον δυτικού συστήματος, που νομοτελειακά οδηγεί στην σταδιακή κατάπτωση του πάλαι ποτέ λαμπρού πολιτισμού.

Αλλά δεν τους ενδιαφέρει. Όπως στις τελευταίες μέρες της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, όπου έκαναν όργια ενώ δίπλα τους κατέρρεε η κοινωνία (η οποία θα έπαιρνε κι αυτούς μαζί της), έτσι και τώρα ο κόσμος καίγεται κυριολεκτικά και το… χτενίζεται.

Για παράδειγμα έχουμε τους Ευρωπαίους «ηγέτες», που την ώρα που η Γηραιά Ήπειρος πυροβολεί τα πόδια της στο όνομα της κλιματικής αλλαγής ή του «diversification», που θέλει π.χ. με το ζόρι οι εταιρίες να στελεχώνονται από κάθε λογής μειονοτικές ομάδες ανθρώπων ασχέτως προσόντων, ή που αποθαρρύνει τους νέους να φέρνουν στον κόσμο παιδιά διότι… δε χωράει άλλους ο πλανήτης (!), ή να τρώνε κατσαρίδες και να μην εκτρέφουν πια αγελάδες για να μειωθεί το οικολογικό τους αποτύπωμα…

Οι BRICS σχεδιάζουν το δικό τους κοινό νόμισμα

Την ώρα λοιπόν που η Ασία μάς έχει πάρει κυριολεκτικά φαλάγγι –και καλά κάνουν, διότι ένα τίποτα είναι πλέον η Δύση πληθυσμιακά, σίγουρα όχι το επίκεντρο του κόσμου όπως νομίζουν Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι εγωπαθείς–, την ώρα που οι BRICS αναπτύσσονται, κλείνουν deals ακόμη και δικό τους νόμισμα, την ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά, οι Ευρωπαίοι επίτροποι και κάθε λογής αυτοδιορισμένοι κοπρίτες αναλώνονται με το αν κάνας γονιός έκανε bullying στο παιδί του (πόσο τραγική ειρωνεία που σε μια τόσο «προοδευτική» εποχή δήθεν ορθής διαπαιδαγώγησης έχουν γεμίσει τα σχολεία παιδοψυχολόγους), με το αν κάνας πρώην Πρόεδρος πλήρωσε μια πόρνη για να μην του χαλάσει την εικόνα (ενώ άλλοι παιδεραστές πλανητάρχες αλωνίζουν) και κάνουν «comingout», δηλαδή μας διαφημίζουν τις σεξουαλικές προτιμήσεις τους, λες και ενδιαφέρει κανέναν αυτόν.

Σε έναν τέτοιον μουδιασμένο κόσμο παρακμής και παραλογισμού, όπου όχι απλώς κάνουμε βήματα πίσω πολιτισμικά αλλά όπου κανείς δε δείχνει να ενδιαφέρεται πόσο μάλλον να αντιδρά, είναι λογικό να συμβαίνει ό,τι συμβαίνει. Και είναι λογικό να μας λένε ψέματα για την ύπαρξη ή σοβαρότητα της κάθε ύφεσης. Καλά κάνουν και λένε ψέματα. Σε κανένα άνιωθο και άβουλο υποκείμενου που εθελοτυφλεί δεν του αξίζει η αλήθεια.

Αν κάποιος είναι τόσο ανόητος ώστε να μη βλέπει από μόνος του ούτε τώρα που έχει μπει το τρένο στις ράγες το τι πραγματικά συμβαίνει –με όλα, με τον πληθωρισμό, την «πράσινη» ανάπτυξη, την μικροπολιτική της κάθε Ελλάδας κ.λ.π.–, τότε του αξίζουν όλα τα ψέματα του κόσμου.

Στην πραγματικότητα όλα έγιναν ξεκάθαρα από την ανακοίνωση της πανδημίας κι έπειτα. Όχι ότι αυτή τα προκάλεσε, αλλά τότε δόθηκε το σύνθημα.

Ό,τι ζούμε και θα ζήσουμε, από τον άκρατο πληθωρισμό μέχρι την εντομοφαγία, την τηλεργασία και την 4η βιομηχανική επανάσταση με την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στην παραγωγή, γενικότερα όλους τους τρόπους με τους οποίους η ζωή μας άλλαξε για πάντα αρχής γενομένης από το 2020, όλα αυτά απλώς σερβιρίστηκαν με την πανδημία. Φυσικά και ζυμώνονται δεκαετίες πριν.

Η ίδια η κρίση που θα βιώσουμε (το αναγκαίο κατακλυσμιαίο γεγονός που θα στρώσει το έδαφος για μια νέα τάξη πραγμάτων) έχει ζυμωθεί έτη πριν. Στην πραγματικότητα πρόκειται για την ίδια κρίση του 2008 που δεν τέλειωσε ποτέ, όπως έχουμε πολλάκις εξηγήσει. Αλλά ας πούμε ότι επίσημα, χάριν ευκολίας, ξεκίνησε από το 2020. Διότι τα νούμερα δείχνουν από τότε ύφεση.

Κι έτσι, ήδη από το 2021 βαφτίσαμε μέσα από αυτήν τη στήλη την τρέχουσα δεκαετία ως τη «Μεγάλη Στέρηση». Τώρα, οι παγκόσμιοι οργανισμοί έρχονται απλώς να το επιβεβαιώσουν, και να χρυσώσουν το χάπι σε όσους εθελοτυφλούσαν. Τώρα έρχεται το ΔΝΤ και μιλά για «ζοφερές προοπτικές» σε βάθος 5ετίας, τις χειρότερες από το 1990.

Ότι, δηλαδή, από του χρόνου μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας θα βρισκόμαστε σε οικονομική στασιμότητα. Κι ενώ ήδη η κοινωνία από το 2020 βρίσκεται πρακτικά σε ύφεση. Άρα μάνι-μάνι μια δεκαετία. Γιατί ποιος ξέρει, μπορεί κάπου στο 2028 να δώσουν και παράταση, πρώτη φορά θα είναι;

Εδώ κι ενώ ο πληθωρισμός κατάτρωγε ήδη τις περιουσίες της μέσης τάξης, αυτοί έλεγαν δε βλέπουμε κανέναν πληθωρισμό! Θα αναθεωρήσουν προς τα κάτω, όπως κάνουν πάντα, τις «προβλέψεις» τους. Κι έτσι σιγοβράζει ο βάτραχος, και τα χρόνια περνούν. Γενιές χαμένες, μια δεκαετία πεταμένη. Φυσικά και μέσα σε κάθε κρίση υπάρχουν ευκαιρίες και κάποιοι θα ευδοκιμήσουν, αλλά στο σύνολο κρίσιμες πτυχές της κοινωνίας όπως η παιδεία κι ο πολιτισμός θα κάνουν πίσω βήματα.

Τρόφιμα με αλεύρι από γρύλο, αλευροσκουλήκι και ακρίδα με τη «βούλα» της ΕΕ

Γκεοργκίεβα: Η Ρωσία εξαφάνισε το «μέρισμα ειρήνης» που απολαμβάναμε δεκαετίες

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε την Πέμπτη ότι οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη τα επόμενα πέντε χρόνια είναι οι πιο αδύναμες εδώ και περισσότερες από τρεις δεκαετίες, προτρέποντας τις χώρες να αποφύγουν τον οικονομικό κατακερματισμό ο οποίος προκαλείται από τη γεωπολιτική ένταση και να λάβουν μέτρα για την ενίσχυση της παραγωγικότητας.

Η ανακοίνωση αποτελεί πρώτο θέμα σε όλα τα διεθνή μέσα, φιγουράροντας στα πρωτοσέλιδα των Bloomberg κ.λ.π. Γιατί; Μήπως επειδή μας είπε κάτι που δε ξέρουμε; Πολύ απλά διότι παγκόσμιοι οργανισμοί όπως το ΔΝΤ, που δε δίνουν λόγο σε κανέναν, σε περιόδους κρίσης (ή προ κρίσης) αναλαμβάνουν να επικοινωνήσουν σταδιακά τα κακά μαντάτα.

Ώστε να μη χρειαστεί να μας το ξεφουρνίσουν πρώτοι οι πολιτικοί μας και… αντιδράσουμε βίαια. Στην τελική, και το λέω με πλήρη σοβαρότητα, δε φταίνε τόσο αυτοί. Πρώτα φταίνε οι κεντρικές τράπεζες (νομισματική πολιτική), μετά εμείς, και μετά οι αναλώσιμες μαριονέτες πολιτικοί.

Έτσι, ο οργανισμός-δανειστής έκτακτης ανάγκης βλέπει την παγκόσμια οικονομία να επεκτείνεται περίπου κατά 3% την επόμενη μισή δεκαετία, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια παίζουν ανασταλτικό ρόλο, δήλωσε η γενική διευθύντρια Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, σε ομιλία της στην Ουάσιγκτον την Πέμπτη, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

Πρόκειται για τη χαμηλότερη μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη ανάπτυξης από το 1990 και μικρότερη από τον μέσο όρο πενταετίας του 3,8% τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Για το 2023 το παγκόσμιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν πιθανότατα θα αυξηθεί κατά λιγότερο από 3% σημείωσε η κ. Γκεοργκίεβα. Αυτό είναι σύμφωνο με την πρόβλεψη του Ταμείου τον Ιανουάριο περί ανάπτυξης 2,9%.

Περίπου το 90% των προηγμένων οικονομιών θα δουν την ανάπτυξη να επιβραδύνεται φέτος, καθώς η αυστηρότερη νομισματική πολιτική επιβαρύνει τη ζήτηση και επιβραδύνει την οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ και στη ζώνη του ευρώ, ανέφερε το ΔΝΤ. Το Ταμείο σκοπεύει να δημοσιεύσει μια πιο λεπτομερή έκθεση για τις Παγκόσμια Οικονομικές Προοπτικές στις 11 Απριλίου, στο πλαίσιο των εαρινών συνεδριάσεων οι οποίες θα πραγματοποιηθούν από κοινού με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Γκεοργκίεβα: «Θέμα εβδομάδων» η ένταξη της Ουκρανίας σε πλήρες πρόγραμμα στήριξης

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, παρόξυνε μια παγκόσμια κρίση πληθωρισμού και διευρύνει το φαινόμενο της πείνας σε όλον τον κόσμο. Μιλώντας για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, είπε: «Αυτή η καταστροφή δεν σκοτώνει μόνο αθώους ανθρώπους. Επιδεινώνει επίσης την κρίση κόστους ζωής και φέρνει περισσότερη πείνα σε όλον τον κόσμο. Κινδυνεύει να εξαφανίσει το μέρισμα της ειρήνης που απολαμβάναμε τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, εντείνοντας τις τριβές στο εμπόριο και στην οικονομία».

«Με τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, με τον πληθωρισμό να συνεχίζει να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, μια ισχυρή ανάκαμψη παραμένει ως επί το πλείστον απίθανη», ανέφερε ακόμα η κ. Γκεοργκίεβα. «Αυτό βλάπτει τις προοπτικές όλων, ειδικά τους πιο ευάλωτους ανθρώπους και τις πιο ευάλωτες χώρες».

Ορισμένες αναδυόμενες αγορές παρουσιάζουν ανθεκτικότητα, ιδιαίτερα στην Ασία, με την Ινδία και την Κίνα να αναμένεται να αντιπροσωπεύσουν το ήμισυ της παγκόσμιας οικονομικής επέκτασης. Ωστόσο, τα κράτη χαμηλού εισοδήματος εμποδίζονται από την αποδυνάμωση της ζήτησης για τις εξαγωγές τους, με την αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματός τους να παραμένει χαμηλότερη από εκείνη των αναδυόμενων οικονομιών.

Η φτώχεια και η πείνα, οι οποίες αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, ενδέχεται να αυξηθούν περαιτέρω.

Παρά τις ζοφερές προοπτικές ανάπτυξης, ο υψηλός πληθωρισμός σημαίνει ότι οι κεντρικές τράπεζες λογικά θα συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια όσο οι πιέσεις χρηματοπιστωτικής σταθερότητας παραμένουν περιορισμένες, μετά την πρόσφατη αναταραχή του τραπεζικού κλάδου στις ΗΠΑ και στην Ελβετία, συνέχισε η κ. Γκεοργκίεβα.

Εάν το τραπεζικό σύστημα καταστεί ασταθές, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα αντιμετωπίσουν πιο περίπλοκες αντισταθμίσεις μεταξύ του πληθωρισμού και της διαφύλαξης της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, πρόσθεσε η Γκεοργκίεβα. «Να είστε σε εγρήγορση και πιο ευέλικτοι από ποτέ», τόνισε.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρόκειται να συγκεντρωθούν στην Ουάσιγκτον για συναντήσεις επικεντρωμένες σε διάφορες παγκόσμιες προκλήσεις, από το μη βιώσιμο χρέος στις αναπτυσσόμενες χώρες έως τον πληθωρισμό και την κλιματική αλλαγή.

Το έντονο μήνυμα της Κρ. Γκεοργκίεβα έρχεται μία ημέρα αφότου το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι ο γεωπολιτικός κατακερματισμός, λόγω των εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, κινδυνεύει να βλάψει την παγκόσμια οικονομία, με τις άμεσες ξένες επενδύσεις και άλλα κεφάλαια να διοχετεύονται όλο και περισσότερο με κριτήριο την ένταξη ή μη των χωρών στο ίδιο γεωπολιτικό μπλοκ.

Επανέλαβε, δε, μια προειδοποίηση που είχε απευθύνει τον Ιανουάριο ότι ο μακροπρόθεσμος εμπορικός κατακερματισμός –συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών στη μετανάστευση, στις ροές κεφαλαίων και στη διεθνή συνεργασία– θα μπορούσε να μειώσει το παγκόσμιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν έως και κατά 7%, ισοδύναμο με τη συνδυασμένη ετήσια παραγωγή της Γερμανίας και της Ιαπωνίας, ή κατά περίπου 7 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Οι διαταραχές στο εμπόριο τεχνολογίας θα μπορούσαν να επιφέρουν απώλειες έως και 12% του ΑΕΠ για ορισμένες χώρες, είπε ακόμη η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 οδήγησε τον ήδη ισχυρό πληθωρισμό σε πολλές χώρες σε σπιράλ ανόδου και τελικά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών. Η υποστήριξη του Κινέζου Προέδρου Σι Τζιν Πινγκ προς τον Ρώσο ηγέτη, Βλαντιμίρ Πούτιν, συμπεριλαμβανομένου ενός επίσημου ταξιδιού στη Μόσχα τον περασμένο μήνα, προκάλεσε κριτική από την κυβέρνηση Μπάιντεν και επιδείνωσε τη σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

Επικεφαλής CIA: τρομερός και αυταρχικός αντίπαλος η Κίνα

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια. Επιδεινώθηκαν αρχικά επί του τέως Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ξεκίνησε έναν εμπορικό πόλεμο που οδήγησε σε δασμούς εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η κυβέρνηση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν τήρησε σκληρή γραμμή, επικεντρωμένη κυρίως σε οικονομικές ανησυχίες, αλλά και σε ανησυχίες σχετικές με την εθνική ασφάλεια.

Η Ουάσιγκτον πέρυσι εισήγαγε αυστηρούς ελέγχους στις εξαγωγές τεχνολογιών ημιαγωγών στην Κίνα και έχει ήδη από χρόνια θέσει στο στόχαστρο την κινεζική Huawei Technologies, ηγέτη στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές που οι ΗΠΑ θεωρούν απειλή για την εθνική τους ασφάλεια λόγω των δεσμών της εταιρείας με την κινεζική κυβέρνηση.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα το Πεκίνο άνοιξε ένα νέο μέτωπο στην κλιμακούμενη μάχη για τα τσιπ, ξεκινώντας μια επισκόπηση της κυβερνοασφάλειας των εισαγωγών από τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής τσιπ μνήμης της Αμερικής, τη Micron Technology. Την Τετάρτη ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Κέβιν ΜακΚάρθι, και μια δικομματική ομάδα Αμερικανών γερουσιαστών και βουλευτών συναντήθηκαν με την Πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-Γουέν στην Καλιφόρνια, μια επίσκεψη στις ΗΠΑ για την οποία η Κίνα διαμαρτυρήθηκε έντονα.

Εν μέσω αυτής της σύγκρουσης και μετά τις διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας λόγω Covid-19, οι ΗΠΑ ενθάρρυναν τη μείωση του μήκους της αλυσίδας, ώστε τα δύο άκρα της να βρίσκονται εγγύτερα, καθώς και την μεταφορά κρίκων της σε φιλικές χώρες, προτρέποντας τις εταιρείες να μετακινήσουν προμηθευτές σε χώρες συμμάχους πιο κοντά στο έδαφός τους, και ιδιαίτερα μακριά από την Ασία και την Κίνα.

Η Γκεοργκίεβα προέτρεψε τις χώρες να είναι ρεαλιστικές όσον αφορά στην ενίσχυση των αλυσίδων εφοδιασμού. Επανέλαβε επίσης έκκληση προς τα μέλη του ΔΝΤ να παράσχουν ελάφρυνση χρέους σε χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και να συνεισφέρουν στη δημιουργία ταμείου για τις φτωχότερες χώρες, από το οποίο μέχρι στιγμής λείπουν αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια.

Αναφορικά με την τραπεζική κρίση: Η αποτυχία της Silicon Valley Bank και της Credit Suisse «αποκάλυψε αστοχίες διαχείρισης κινδύνου σε συγκεκριμένες τράπεζες, καθώς και έλλειψη εποπτείας», είπε η Βουλγάρα διευθύντρια του Ταμείου, προσθέτοντας πως «Οι φορείς χάραξης πολιτικής ήταν εξαιρετικά γρήγοροι και αποτελεσματικοί στις ενέργειές τους τις τελευταίες εβδομάδες. Η χρηματοπιστωτική αστάθεια θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από τις κεντρικές τράπεζες που προσφέρουν άφθονη ρευστότητα σε τράπεζες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες χρηματοδότησης».

Αλλά αν η αναταραχή επιδεινωθεί οι νομισματικές αρχές ίσως χρειαστεί να μειώσουν τα επιτόκια. Αν συνέβαινε αυτό οι κεντρικές τράπεζες θα αντιμετώπιζαν «δύσκολες αντισταθμίσεις μεταξύ των στόχων τους για τον πληθωρισμό και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τη χρήση των αντίστοιχων εργαλείων τους».

Διαβάστε περισσότερα