search

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Καμπανάκι» απο την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) στις ελληνικές τράπεζες

Προετοιμαστείτε για το ενδεχόμενο υποβάθμισης των στοιχείων ενεργητικού σας και ενισχύστε τα συστήματα ελέγχου είναι το διπλό μήνυμα!

Τράπεζες: Οι προειδοποιήσεις Ένρια για τα μερίσματα, και τα νέα προβληματικά δάνεια

Προετοιμαστείτε για το ενδεχόμενο υποβάθμισης των στοιχείων ενεργητικού σας. Ενισχύστε τα συστήματα ελέγχου.

Αυτό το διπλό μήνυμα –σύσταση απηύθυνε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) στις ελληνικές τράπεζες, όπως και στις τράπεζες της ευρωζώνης, μετά την άσκηση διαφάνειας και αξιολόγησης κινδύνου στην οποία προχώρησε.

Σύμφωνα με την ΕΒΑ μπορεί η κερδοφορία των τραπεζών να έχει βελτιωθεί, η αβεβαιότητα για πως θα εξελιχθεί παραμένει και είναι έντονη καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι χαμηλότερος και τα επιτόκια θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

Στην έκθεση της η ΕΒΑ σημειώνει πως η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank διαθέτουν τα χαμηλότερα ποσοστά «κόκκινων» δανείων, με υψηλούς δείκτες κάλυψης τους και έχουν τους υψηλότερους δείκτες κοινών μετοχών (CET 1).

Συγκεκριμένα:

Η Εθνική Τράπεζα διαθέτει τον υψηλότερο Δείκτη CET 1 στο 15,7%, με τον δείκτη στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο 3,9% και με συντελεστή κάλυψης στο 56,3%.

Η Eurobank έχει Δείκτη CET1 στο 14,3%, το ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώνεται στο 4,4% και με συντελεστή κάλυψης 50%.

Η Alpha Bank διαθέτει Δείκτη κοινών μετοχών CET1 12,4%, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν υποχωρήσει στο 6,3% και ο δείκτης κάλυψης τους διαμορφώνεται στο 30,3%.

Τέλος η Τράπεζα Πειραιώς έχει Δείκτη κοινών μετοχών CET1 στο 11%, έχει περιορίσει το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων της στο 6,2% με τον δείκτη κάλυψης του να διαμορφώνεται στο 38,1%.

Να σημειωθεί ότι στην ευρωζώνη ο μέσος όρος του δείκτη CET 1 διαμορφώνεται στο 15,2% και ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 1,8%, ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας στο 165,1%. Επίσης παρότι το απόθεμα των προβληματικών δανείων είναι χαμηλό, οι ευρωπαϊκές τράπεζες ταξινομούν το 9,5% των δανείων στο στάδιο 2, δηλαδή στην «πορτοκαλί» ζώνη, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 2018 όταν ξεκίνησε η υποβολή εκθέσεων.

Διαβάστε ακόμη: