Η νέα χρονιά ξεκίνησε με την αγορά μετοχών των ΗΠΑ να προηγείται της Ευρωζώνης, επισημαίνει η JP Morgan και το ερώτημα είναι αν μπορεί αυτό αλλάξει. Η τελευταία θετική περίοδος για την Ευρωζώνη ήταν μεταξύ Σεπτεμβρίου του 2022 και Μαΐου του 2023, όταν υπεραπέδωσε η Ευρώπη έναντι του αμερικανικού δείκτη S&P500 κατά 32%, σε όρους δολαρίων ΗΠΑ. Η υπεραπόδοση της Ευρώπης βοηθήθηκε από τη χαλάρωση των ενεργειακών πιέσεων και την πτώση στη δυναμική της ανάπτυξης. «Εμείς μειώσαμε τη σύστασή μας στην Ευρωζώνη σε underweight (υποαπόδοση) στις αρχές Μαΐου του περασμένου έτους και πιστεύουμε ότι είναι σωστό που η περιοχή έχει υστερήσει κατά 15% από τότε. Το ερώτημα είναι τι μπορεί να βοηθήσει τις μετοχές της Ευρωζώνης να σημειώσουν άλλη μια περίοδο υπεραπόδοσης», διερωτάται η JP Morgan.

«Σίγουρα, η Ευρωζώνη σίγουρα δείχνει φθηνή έναντι των ΗΠΑ, με 15% υψηλότερη έκπτωση σε σχέση με τον τυπικό μέσο όρο σε όρους P/E του κλάδου και είναι οι μετοχές στην Ευρωζώνη είναι πιθανότατα υποτιμημένες, όπως φαίνεται από τις εκροές κεφαλαίων το τελευταίο έτος. Επίσης, η σχετική δυναμική ανάπτυξης θα μπορούσε να έχει φτάσει στο κατώτατο σημείο, δεδομένης της χαμηλότερης ανάπτυξης στην Ευρωζώνη κατά το τελευταίο έτος και τις θετικές εκπλήξεις στις ΗΠΑ», εξηγεί η αμερικανική τράπεζα.

Οι παράγοντες που θα βοηθούσαν τις μετοχές της Ευρωζώνης

«Ένα πιο εποικοδομητικό σκηνικό στην Κίνα θα ήταν σίγουρα μια βοήθεια για Ευρωζώνη να πάρει το προβάδισμα, κατά την άποψή μας. Καθώς ο MSCI China έχει υποχωρήσει έως και 30% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, διαπραγματεύεται φθηνά και είναι πιθανότατα μια αγορά με σύσταση underweight. Aπό μια θεμελιώδη άποψη, παραμένουμε πτωτικοί για την περιοχή, προς το παρόν, και επιφυλακτικοί στην κατανομή της παγκόσμιας στρατηγικής μετοχών», υπογραμμίζει η τράπεζα.

Ένας ακόμα παράγοντας κατά την JPM είναι ότι παραμένει overweight στις μετοχές ανάπτυξης (Growth) έναντι αξίας (Value), μια θέση που διατηρούσε μέχρι το 2023. Όσο η αγορά παραμένει έντονα συγκεντρωμένη και καθοδηγούμενη από την τεχνολογία, οι ΗΠΑ είναι πιθανό να έχουν το πάνω χέρι έναντι της Ευρωζώνη. Διατηρεί την προτίμησή της για τις μετοχές ποιοτικής ανάπτυξης (Quality Growth) έναντι των κυκλικών μετοχών αξίας (Cyclical Value), το οποίο μεταφράζεται σε μια συνεχιζόμενη προτίμηση για τις ΗΠΑ έναντι της Ευρωζώνης.

«Την ίδια στιγμή, η δυναμική των κερδών αποτελεί επίσης ένα στοιχείο. Είμαστε επιφυλακτικοί όσον αφορά τα κέρδη σε παγκόσμιο επίπεδο και σημειώνουμε ότι οι αναθεωρήσεις των EPS στην Ευρώπη παραμένουν χειρότερες από ότι στις ΗΠΑ. Όπως σημειώθηκε παραπάνω, η διαφορά των εκπλήξεων για την ανάπτυξη μπορεί να κορυφώνεται, αλλά οι οικονομολόγοι μας προβλέπουν και πάλι ισχυρότερη αύξηση του ΑΕΠ στις ΗΠΑ έναντι της Ευρωζώνης φέτος», σημειώνει η τράπεζα.

Τέλος, η κατεύθυνση του δολαρίου έχει σημασία. Η πτωτική κίνηση του αμερικανικού νομίσματος το 4ο τρίμηνο μπορεί να έχει τελειώσει, καθώς η σχετική διαφορά των επιτοκίων φτάνει στο κατώτατο σημείο και καθώς οι περικοπές της Fed μπορεί να έχουν υπερτιμηθεί, βραχυπρόθεσμα. Αν το δολάριο «έχει πιάσει πάτο», θα ήταν δύσκολο για την Ευρωζώνη να λειτουργήσει. Η Ευρωζώνη ήταν στην πραγματικότητα η χειρότερη περιοχή σε απόδοση σε περιόδους αντοχής του δολαρίου και η Ιαπωνία ήταν η καλύτερη.

Τι να κάνουν οι επενδυτές στην Ευρώπη

Από την αρνητική πλευρά, επισημαίνει ότι εξακολουθούν να είναι με σύσταση underweight στα χημικά Η JPP παραμένει επίσης underweight στον τομέα των αυτοκινήτων, λόγο των ανησυχιών σχετικά με την τιμολόγηση και από το 4ο τρίμηνο είναι underweight σε ξενοδοχεία και αεροπορικές εταιρείες, δεδομένων των δύσκολων συγκριτικών στοιχείων. Τον Νοέμβριο η JPM έλαβε πτωτική θέση και στις τράπεζες, πιστεύοντας ότι η δυναμική των κερδών τους κορυφώνεται. «Από την πλευρά των θετικών συστάσεων, έχουμε overweight τις εταιρείες ωφέλειας και με ανθεκτικά κέρδη ανά μετοχή των κλάδο των εταιρειών υγείας. Διπλασιάσαμε την αναβάθμιση του τομέα του Real Estate τον περασμένο Οκτώβριο και τέλος, εξακολουθούμε να είμαστε θετικοί για τον τομέα της αεροδιαστημικής και της άμυνας», καταλήγει ο οίκος.

Διαβάστε ακόμη: