Καθαρή εικόνα επαναφοράς για τη ΔΕΗ με ώθηση από τις ΑΠΕ και την παραγωγή εκτιμούν Citi, JP Morgan και AXIA μετά τα αποτελέσματα. Μετά το ασθενές α’ τρίμηνο, το β’ τρίμηνο αποδείχθηκε πολύ ισχυρό, με αποτέλεσμα να καλυφθεί περίπου το 50% της ετήσιας καθοδήγησης (guidance) για EBITDA και καθαρά κέρδη. Ο όμιλος παραμένει σε τροχιά επίτευξης του στόχου για adj. EBITDA στα €2 δισ. περίπου, καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας πάνω από €400 εκατ.
Οι αναλυτές των διεθνών επενδυτικών οίκων χαιρετίζουν την πρόοδο της ΔΕΗ και επιβεβαιώνουν τη θετική τους στάση για τη μετοχή, αναμένοντας ισχυρή συνέχεια στο β’ εξάμηνο και σημαντική δημιουργία αξίας μεσοπρόθεσμα. Η AXIA με σύσταση «αγορά» δίνει τιμή στόχο τα €22,60 με 57% ανοδικό περιθώριο, η JP Morgan με σύσταση «οverweight» δίνει τιμή στόχο τα €18,50 με 29% ανοδικό περιθώριο και τέλος η Citi επίσης με σύσταση «αγορά» προτείνει τιμή στόχο τα €16,50 με 14,7% ανοδικό περιθώριο από τα τρέχοντα επίπεδα.
Ισχυρά οικονομικά μεγέθη στο β’ τρίμηνο
Ισχυρά αποτελέσματα για το β’ τρίμηνο του 2025 ανακοίνωσε η ΔΕΗ, αποκαθιστώντας την επιφυλακτικότητα που είχε δημιουργηθεί μετά από ένα ασθενές πρώτο τρίμηνο. Οι επιδόσεις επιβεβαίωσαν την ανθεκτικότητα του ομίλου και τη δυναμική του μετασχηματισμού του, με τους μεγάλους οίκους ανάλυσης να επαναλαμβάνουν τη θετική τους στάση για τη μετοχή.
Το προσαρμοσμένο EBITDA του ομίλου για το δεύτερο τρίμηνο διαμορφώθηκε στα €543 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 16% έως 20% σε ετήσια βάση, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν στα €118 εκατ. σε προσαρμοσμένη βάση, ενισχυμένα κατά 30% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.
Σε επίπεδο εξαμήνου, η ΔΕΗ κατέγραψε κύκλο εργασιών €4,65 δισ. (+15%), EBITDA €996 εκατ. (+7,4%) και προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη περίπου €200 εκατ., που αντιστοιχούν περίπου στο 50% της ετήσιας καθοδήγησης της διοίκησης για EBITDA €2 δισ. και καθαρά κέρδη άνω των €400 εκατ.
Η θετική δυναμική αποδίδεται κυρίως στην ισχυρή απόδοση του ενιαίου επιχειρηματικού μοντέλου (παραγωγή και προμήθεια), με EBITDA €660 εκατ. (+27% ετησίως), αλλά και στη σημαντική αύξηση της παραγωγής από ΑΠΕ. Από την άλλη πλευρά, ο τομέας διανομής παρέμεινε αδύναμος, με EBITDA €340 εκατ. (-17% ετησίως), λόγω καθυστέρησης στην εφαρμογή των νέων χρεώσεων χρήσης δικτύου, που τέθηκαν σε ισχύ μόλις από την 1η Ιουλίου.
Επενδυτική επιτάχυνση και αύξηση του καθαρού χρέος
Οι επενδύσεις του Ομίλου έφτασαν το €1,3 δισ. στο α’ εξάμηνο (εκ των οποίων €825 εκατ. μόνο στο β’ τρίμηνο), αντιστοιχώντας στο 37% του ετήσιου στόχου των €3,5 δισ. Το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων κατευθύνεται σε ΑΠΕ, δίκτυα και ευέλικτη παραγωγή.
ΑΠΕ και μετασχηματισμός: το κλειδί της επόμενης ημέρας
Η πράσινη στροφή της ΔΕΗ συνεχίζεται με επιταχυνόμενους ρυθμούς. Οι εγκατεστημένες μονάδες ΑΠΕ στο τέλος Ιουνίου ανήλθαν σε 6,3 GW (50% του συνολικού χαρτοφυλακίου παραγωγής), ενώ 3,7 GW βρίσκονται σε φάση κατασκευής, έτοιμα για κατασκευή ή σε διαγωνιστική διαδικασία. Το 85% του στόχου των 11,8 GW έως το 2027 έχει ήδη διασφαλιστεί.
Εντός του 2025 προχωρά επίσης η ανάπτυξη του δικτύου FTTH (οπτική ίνα ως το σπίτι), με στόχο 1,5 εκατ. homes passed. Στην αρχική φάση του retail offering, έχουν ήδη υποβληθεί περίπου 4.000 αιτήσεις.
Από την πλευρά της, η Citi προσβλέπει σε EBITDA €2,04 δισ. και κέρδη €434 εκατ., ενώ η AXIA Ventures εκτιμά ότι τα €500 εκατ. EBITDA ανά τρίμηνο στο β’ εξάμηνο είναι απόλυτα εφικτά. Η ΔΕΗ φαίνεται να αφήνει πίσω της το αδύναμο ξεκίνημα της χρονιάς, επιστρέφοντας σε τροχιά ισχυρής κερδοφορίας και επιτάχυνσης επενδύσεων, σε ένα φιλόδοξο πλάνο πράσινου μετασχηματισμού. Οι αναλυτές παραμένουν θετικοί, βλέποντας σημαντικά περιθώρια ανόδου για τη μετοχή και εν αναμονή περαιτέρω στρατηγικών ανακοινώσεων στο Capital Markets Day του Νοεμβρίου.
Ισχυρά χαρακτηρίζει η J.P. Morgan τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου της ΔΕΗ, μετά την αδύναμη πορεία του πρώτου τριμήνου, με την κερδοφορία να υπερβαίνει κατά περισσότερο από 5% τις εκτιμήσεις των αναλυτών και του συναίνεσης των Bloomberg (BBG).
Επίσης, η ΔΕΗ επιβεβαίωσε τη στρατηγική της και παρείχε αισιόδοξα μηνύματα για τις προοπτικές του υπόλοιπου έτους, παρά τις αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές (FCF) στο πρώτο εξάμηνο, κυρίως λόγω της επιτάχυνσης των επενδύσεων και της εποχικής αύξησης του κεφαλαίου κίνησης. Παρά την επιτάχυνση των επενδύσεων, η ΔΕΗ κατάφερε να διατηρήσει το επίπεδο μόχλευσης υπό έλεγχο, με το δείκτη ND/EBITDA στο 3,2x, κάτω από το στόχο των 3,5x, σύμφωνα με την JP Morgan, η διατηρεί τη σύσταση σε Overweight με τιμή στόχο τα 18,50 ευρώ έως τον Δεκέμβριο του 2026.
Η ΔΕΗ διαπραγματεύεται με αναμενόμενο P/E 12,4x για το 2025 και με εκτιμώμενο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης κερδών (CAGR) 30% για την περίοδο 2024-2027, σε σύγκριση με τους ευρωπαϊκούς κλάδους (12,1x και +2% CAGR) και τους τομείς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (17,7x και +7% CAGR).
Κύρια σημεία
Κατά την J.P. Morgan, τα κύρια σημεία που ξεχώρισαν στα αποτελέσματα της ΔΕΗ είναι:
– Επενδύσεις: Στο πρώτο εξάμηνο του 2025, οι επενδύσεις της εταιρείας ανήλθαν σε περίπου 1,3 δισ., καλύπτοντας το 37% του ετήσιου στόχου των 3,5 δισ.
– Μόχλευση: Η μόχλευση αυξήθηκε σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και το προηγούμενο έτος, με τον δείκτη ND/EBITDA να φτάνει στο 3,2x στο τέλος του Ιουνίου 2025, σε σύγκριση με το επίπεδο στόχου των 3,5x.
– Εξόρυξη Λιγνίτη: Η παραγωγή λιγνίτη μειώθηκε κατά 6% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, φτάνοντας τα 1,4 TWh, που αντιπροσωπεύει το 14% του ενεργειακού μείγματος της ΔΕΗ στο πρώτο εξάμηνο, σε αντίθεση με το 32% από ανανεώσιμες πηγές.
Προοπτικές και καθοδήγηση για το 2025
Η ΔΕΗ επανέλαβε τις εκτιμήσεις της για το 2025, με προσαρμοσμένο EBITDA να αναμένεται να φτάσει τα 2 δισ. και προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη (μετά από μειοψηφίες) να ξεπεράσουν τα 0,4 δισ. ευρώ.
Η εταιρεία προβλέπει ότι η μόχλευση στο τέλος του 2025 θα παραμείνει κάτω από το όριο των 3,5x (κοντά στο 3,3x, σύμφωνα με τα σχόλια της διοίκησης στην τηλεδιάσκεψη κερδών).
Με τα κέρδη του πρώτου εξαμήνου να αντιστοιχούν κατά μέσο όρο στο 48% του μέσου όρου της συναίνεσης για το 2025, και με την καθοδήγηση για το έτος να παραμένει αμετάβλητη, δεν αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στις εκτιμήσεις της αγοράς μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
Η αγορά αναμένεται να παρακολουθήσει στενά τις στρατηγικές εξελίξεις στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της διοίκησης (CMD) τον Νοέμβριο του 2025 για να επανεκτιμήσει τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης κερδών της ΔΕΗ.