Χαμηλότερα από τις εκδόσεις του 2023 αναμένεται να κινηθεί η Ελλάδα την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της JP Morgan, η οποία βλέπει ότι ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θα προχωρήσει σε έκδοση ομολόγων περίπου 10 δισ. ευρώ το 2024, έναντι 12 δισ. ευρώ το 2023, μέσω δημοπρασιών και κοινοπραξιών.

Το 2024 υπάρχουν περίπου 2 δισ. ευρώ από αποπληρωμές ελληνικών ομολόγων και 6 δισ. ευρώ από αποπληρωμές δανείων του επίσημου τομέα (συμμετοχές της ΕΚΤ, EFSF, GLF κ.λπ.)- περίπου 2-3 δισ. ευρώ από δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης (NGEU), συμπεριλαμβανομένων των εκταμιεύσεων του κεφαλαίου REPowerEU το 2024. 

Όπως εξηγεί η JP Morgan, οι εκταμιεύσεις του NGEU έχουν δύο μορφές: επιχορηγήσεις και δάνεια. Οι εκταμιεύσεις επιχορηγήσεων δεν θα αποτελέσουν μέρος των προβλέψεων για το έλλειμμα του προϋπολογισμού, καθώς χρησιμοποιούνται για πρόσθετες δαπάνες πέραν των ελλειμματικών δαπανών. Ως εκ τούτου, αυτή η συνιστώσα δεν θα επηρεάσει τις προβλέψεις της για την έκδοση χρέους.

Οι εκταμιεύσεις δανείων στο πλαίσιο του NGEU θα συνυπολογιστούν στις προβλέψεις για το δημοσιονομικό έλλειμμα και, ως εκ τούτου, θα μειώσουν τις ανάγκες έκδοσης χρέους των κρατών μελών της Ευρωζώνη (παρόμοια με τις εκταμιεύσεις του SURE). Σε αυτό το πλαίσιο, για το 2024, υποθέτει ότι οι εκταμιεύσεις δανείων NGEU θα είναι ύψους 20- 25 δισ. ευρώ στην Ιταλία, 10-20 δισ. ευρώ στην Ισπανία, 1-2 δισ. ευρώ στην Πορτογαλία και 2-3 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.

Επίσης, για την Ελλάδα, η JP Morgan αναμένει συνέχιση της έκδοσης στον τομέα των πράσινων ομολόγων. Η Ελλάδα είναι πιθανώς υποψήφια να εισέλθει στην πράσινη αγορά το 2024, εκτιμά η JP Morgan. 

Διαβάστε ακόμη: