Η επενδυτική τράπεζα JP Morgan δεν θεωρεί πιθανό το σενάριο των πρόωρων εκλογών φέτος, καθώς προβλέπει ότι η ελληνική πολιτική δεν θα πρέπει να είναι στο επίκεντρο το 2022.

«Δεν έχουν προγραμματιστεί σημαντικά γεγονότα για το δεύτερο εξάμηνο φέτος και αναμένουμε ότι οι συμμετέχοντες στην αγορά των κρατικών ομολόγων θα επικεντρωθούν στις επερχόμενες ιταλικές βουλευτικές εκλογές το πρώτο εξάμηνο του 2023», εξηγεί η JP Morgan.

Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι υπάρχει ακόμη ένα αξιοπρεπές discount (ποσοστό προεξόφλησης) το οποίο ενσωματώνεται στα περιφερειακά spreads στα τρέχοντα επίπεδα, σε περίπου 20 μονάδες βάσης (μ.β.) για την Ελλάδα, 75 μ.β. στην Ιταλία, περίπου 20 μ.β. στην Ισπανία και την Πορτογαλία και αναμένει ότι μέρος αυτής της έκπτωσης θα αφαιρεθεί στο πλαίσιο της ενδεχόμενης ανακοίνωσης του εργαλείου κατά του κατακερματισμού από την ΕΚΤ.

Την ίδια στιγμή, η τράπεζα αναμένει σταδιακή και συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση των spreads στα ελληνικά ομόλογα στο δεύτερο εξάμηνο φέτος, εκτιμώντας ότι αυτό θα συνεχιστεί και το 2023. Ειδικότερα προβλέπει υποχώρηση στις 210 μονάδες βάσης το Σεπτέμβριο από περίπου 250 μονάδες σήμερα. Περαιτέρω υποχώρηση στις 200 μονάδες βάσης προβλέπει από τον Δεκέμβριο του 2022 έως το Μάρτιο του 2023, και νέα υποχώρηση στις 170 μονάδες τον Ιούνιο του 2023.

Επίσης ο επενδυτικός οίκος αναμένει ανάπτυξη 3,5% φέτος στην Ελλάδα, το ΑΕΠ στα 209 δισ. ευρώ, με τον πληθωρισμό να διαμορφώνεται στο 6,3%. Το ελληνικό χρέος αναμένεται να μειωθεί φέτος στο 186% του ΑΕΠ, και το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 4,3% του ΑΕΠ, με το πρωτογενές έλλειμμα να κινείται στο 1,9%. Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα είναι της τάξεως του 8,4% και η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 13,2%.

.