Το ποσοστό γεννήσεων της Ιαπωνίας μειώθηκε για έβδομη συνεχή χρονιά το 2022 σε ιστορικό χαμηλό, δήλωσε το υπουργείο Υγείας, υπογραμμίζοντας την αίσθηση κρίσης που κυριεύει τη χώρα καθώς ο πληθυσμός συρρικνώνεται και γερνά ταχέως.

Το ποσοστό γονιμότητας, ή ο μέσος αριθμός παιδιών που γεννήθηκαν από μια γυναίκα στη διάρκεια της ζωής της, ήταν 1,2565, σύμφωνα με το υπουργείο την Παρασκευή. Αυτό συγκρίνεται με το προηγούμενο χαμηλό των 1,2601 που δημοσιεύτηκε το 2005 και είναι πολύ χαμηλότερο από το ποσοστό του 2,07 που θεωρείται απαραίτητο για τη διατήρηση ενός σταθερού πληθυσμού.

Κορυφαία προτεραιότητα και για την κυβέρνηση Kishida η συγκράτηση του ποσοστού γεννήσεων

Ο Πρωθυπουργός Fumio Kishida έχει θέσει τη συγκράτηση του μειωμένου ποσοστού γεννήσεων στη χώρα κορυφαία προτεραιότητα και η κυβέρνησή του, παρά τα υψηλά επίπεδα χρέους, σχεδιάζει να δαπανήσει 3,5 τρισεκατομμύρια γιεν (25 δισ. δολάρια) ετησίως για τη φροντίδα των παιδιών και άλλα μέτρα για τη στήριξη των γονέων.

«Ο νεανικός πληθυσμός θα αρχίσει να μειώνεται δραστικά στη δεκαετία του 2030. Το χρονικό διάστημα μέχρι τότε είναι η τελευταία μας ευκαιρία να αντιστρέψουμε την τάση μείωσης των γεννήσεων», είπε αυτή την εβδομάδα ενώ επισκέφθηκε έναν παιδικό σταθμό.

Η πανδημία έχει επιδεινώσει τις δημογραφικές προκλήσεις της Ιαπωνίας, με λιγότερους γάμους τα τελευταία χρόνια να συμβάλλουν σε λιγότερες γεννήσεις και το COVID-19 εν μέρει να ευθύνεται για περισσότερους θανάτους.

Ο αριθμός των νεογέννητων στην Ιαπωνία μειώθηκε 5 τοις εκατό στα 770.747 πέρυσι, ένα νέο χαμηλό, ενώ ο αριθμός των θανάτων εκτοξεύτηκε κατά 9 τοις εκατό σε ένα ρεκόρ 1,57 εκατομμυρίων, έδειξαν τα στοιχεία.

Περισσότεροι από 47.000 θάνατοι στην Ιαπωνία πέρυσι προκλήθηκαν από την πανδημία του κορωνοϊού.

Διαβάστε περισσότερα