Η Ιαπωνία θα δαπανήσει περίπου 25 δισ. δολάρια, σε πολιτικές που αποσκοπούν στην ενίσχυση του μειωμένου ποσοστού γεννήσεων, σύμφωνα με σημερινή (01/06) ενημέρωση του κ. Κισίντα, ο οποίος δεν ανέλυσε πλήρως το πλάνο χρηματοδότησης.

«Αυτό, θα φέρει τις δαπάνες της χώρας ανά παιδί για οικογένειες, στο επίπεδο της Σουηδίας», της οποίας είναι από τις υψηλότερες, μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών, σημείωσε ο Πρωθυπουργός της «χώρας του ανατέλλοντος ηλίου». Η συμβουλευτική του ομάδα δημοσίευσε λεπτομέρειες για τις επιπλέον ετήσιες δαπάνες, που θα περιλαμβάνουν επιδόματα για οικογένειες με παιδιά.

Ο Φούμιο Κισίντα έχει προειδοποιήσει ότι η πληθυσμιακή κρίση του ασιατικού κράτους απειλεί να υπονομεύσει την ικανότητα να λειτουργεί ως κοινωνία και για αυτό, υποσχέθηκε μία σειρά μέτρων, χωρίς να αποσαφηνίσει πού θα βρεθούν τα χρήματα για τους πολίτες, σύμφωνα με το Bloomberg. Η επιβολή νέων φόρων θα έβλαπτε την κυβερνητική υποστήριξη, εν μέσω εικασιών ότι ίσως προκηρύξει εκλογές, τους επόμενους μήνες.

Αν και δεν υποχρεώνεται να το πράξει έως το 2025, η ανανέωση της θητείας του, θα τον βοηθήσει να διατηρήσει τον έλεγχο του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, εν όψει των εκλογών για την ηγεσία του κόμματος, το επόμενο έτος. Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός τόνισε την ταχεία εισαγωγή ορισμένων μέτρων, όπως επιδόματα και παροχή παιδικής μέριμνας, από το οικονομικό έτος που αρχίζει τον ερχόμενο Απρίλιο.

«Κατά την εξασφάλιση χρηματοδότησης για τις πολιτικές του ποσοστού γεννητικότητας, δεν πρέπει να βλάψουμε την οικονομία ή να μειώσουμε τα εισοδήματα για τους νέους ή όλους όσοι μεγαλώνουν παιδιά. Με τη μεταρρύθμιση των δαπανών και τη μέγιστη χρήση του υπάρχοντος προϋπολογισμού, θα επιδιώξουμε να μη δημιουργήσουμε πρόσθετη πραγματική επιβάρυνση. Η κυβέρνηση θα εκδώσει ομόλογα, προκειμένου να καλύψει τις αρχικές ελλείψεις στη χρηματοδότηση», υπογράμμισε.

Σχεδόν το 30% του πληθυσμού της Ιαπωνίας είναι ηλικίας 65 ετών και άνω. Πέρυσι, ο αριθμός των παιδιών που γεννήθηκαν υποχώρησε κάτω από 800.000 για πρώτη φορά από την επίσημη καταγραφή των στοιχείων, το 1899. Ακόμη, ο Φούμιο Κισίντα ανέβαλε μία απόφαση για τον τρόπο χρηματοδότησης της υποσχεθείσας αύξησης στις αμυντικές δαπάνες κατά 60% μέσα τα επόμενα πέντε χρόνια, καθώς οι δημοσκοπήσεις επιδεικνύουν ότι οι ψηφοφόροι που αγωνίζονται με τις αυξανόμενες τιμές, αντιτίθενται σθεναρά στις αυξήσεις φόρων, για την οικονομική στήριξη των νέων πολιτικών.

Διαβάστε ακόμη: