Σήμερα (29/05), ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας ανακοίνωσε την απόλυση του γιου του, ύστερα από ένα πάρτι που έλαβε χώρα στην επίσημη κατοικία, στα τέλη του περασμένου έτους. Ο Σοτάρο Κισίντα εργαζόταν ως ειδικός σύμβουλος και γραμματέας του πατέρα του.

Ο νεότερος Κισίντα διοργάνωσε ένα πάρτι στην πρωθυπουργική κατοικία. Μάλιστα, ένα σκανδαλοθηρικό περιοδικό είχε δημοσιεύσει φωτογραφίες του, να ποζάρει με φίλους, σε επίσημους χώρους της κατοικίας.

«Οι ενέργειές του πέρυσι σε έναν επίσημο χώρο ήταν ακατάλληλες για έναν γραμματέα που βρίσκεται σε επίσημη θέση, οπότε αποφάσισα να τον αντικαταστήσω για να θέσω όρια», τόνισε ο κ. Κισίντα. Η αντικατάστασή του θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουνίου, προσέθεσε.

Ο Πρωθυπουργός είχε ήδη επιπλήξει τον γιο του για το περιστατικό, αλλά δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από την εφημερίδα Asahi έδειξε ότι τα 3/4 των ερωτηθέντων θεωρούσαν τη συμπεριφορά του Σοτάρο Κισίντα ως πρόβλημα. Δεύτερη δημοσκόπηση της εφημερίδας Nikkei έδειξε ότι η υποστήριξη στον Κισίντα υποχώρησε κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες, στο 47%.

Η απόφαση του πρεσβύτερου Κισίντα έρχεται τρεις μήνες αφότου είχε γνωστοποιηθεί ότι ο γιος χρησιμοποίησε υπηρεσιακά οχήματα για ψώνια κατά τη διάρκεια της διπλωματικής περιοδείας του πατέρα του, σε Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Καναδά.

Ο Φούμιο Κισίντα, ο οποίος αντιμετώπισε κατηγορίες για νεποτισμό μετά τον διορισμό του γιου του, τον περασμένο Οκτώβριο, δεν είναι ο πρώτος Πρωθυπουργός που διορίζει τον γιο του, ως πολιτικό του γραμματέα. Το τελευταίο –χρονικά– παράδειγμα είναι ο Γιασούο Φουκούντα, ο οποίος επέλεξε τον γιο του, Τατσούο, όταν ήταν Πρωθυπουργός, από το 2007 έως το 2008.

Διαβάστε ακόμη: