Σήμερα (21/03), ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας πραγματοποίησε επίσκεψη – «αστραπή» στην ουκρανική πρωτεύουσα πόλη, της οποίας η χρονική στιγμή μονάχα τυχαία δε μπορεί να χαρακτηρισθεί. Κάθε άλλο, μάλιστα. Ο Φούμιο Κισίντα επέλεξε να επισκεφθεί το Κίεβο, ενόσω ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, βρίσκεται στη Μόσχα.

Οι δύο επισκέψεις, σε απόσταση περίπου 800 χιλιομέτρων η μία από την άλλη, φανερώνουν τις επιπτώσεις του πολέμου στη διεθνή διπλωματία, καθώς άλλα κράτη καταλαμβάνουν θέση στο πλευρό της Ρωσίας και άλλα, σε εκείνο της Ουκρανίας. Μέσα σε μόλις ένα 24άωρο, ο Σι Τζινπίνγκ συνάντησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Φούμιο Κισίντα αναμένεται να έχει συνομιλία με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, κατά τη σημερινή του επίσκεψη στο Κίεβο, πρόκειται «να επιδείξει σεβασμό στο θάρρος και την υπομονή του ουκρανικού λαού που αντιστέκεται υπερασπιζόμενος την πατρίδα του, υπό την ηγεσία του Προέδρου (σ.σ. Βολοντίμιρ) Ζελένσκι», σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών. Ακόμη, «θα εκφράσει την αλληλεγγύη και ακλόνητη υποστήριξη στην Ουκρανία, ως επικεφαλής της Ιαπωνίας, η οποία ασκεί την προεδρία της G7», τονίσθηκε. Απευθυνόμενος σε Ουκρανούς αξιωματούχους, ο κ. Κισίντα γνωστοποίησε ότι σχεδιάζει να «παρέχει τη μέγιστη υποστήριξη, προκειμένου να αποκατασταθεί η ειρήνη στην Ουκρανία», μιλώντας από τη μαρτυρική Μπούχα, όπου σκοτώθηκαν εκατοντάδες άμαχοι. Αργότερα,

Την 4η Απριλίου 2022, η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε τονίσει πως «υπήρξε συμφωνία για πλήρη συντονισμό αναφορικά με τις φρικτές δολοφονίες στην πόλη, ενώ, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προχωρήσει στη σύσταση μίας κοινής ομάδας ερευνών με τις ουκρανικές εισαγγελικές υπηρεσίες, με σκοπό τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων αναφορικά με εγκλήματα πολέμου και ενέργειες κατά της ανθρωπότητας. Οι EuroJust και Europol βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα». Επιπλέον, υπογράμμισε ότι ο Επίτροπος Δικαιοσύνης ήλθε σε επαφή με τον Γενικό Εισαγγελέα της Ουκρανίας, ενώ, σημείωσε πως «η Επιτροπή θα παράσχει όλη την απαραίτητη τεχνική και οικονομική υποστήριξη στις έρευνες».

«Ο Φούμιο Κισίντα υπερασπίζεται την ελευθερία και ο Σι Τζινπίνγκ, έναν εγκληματία πολέμου», έγραψε ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Ιαπωνία, Ραμ Εμάνουελ, σε δημοσίευση στα κοινωνικά δίκτυα.

Διαβάστε ακόμη: