Νέο “πονοκέφαλο” προκαλεί η αύξηση του πληθωρισμού στην Ισπανία στο 10,2% τον Ιούνιο σε ετήσια βάση, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και 37 χρόνια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters που παρουσιάζει μια πρώτη εκτίμηση της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας INE που δημοσιεύθηκε σήμερα εάν επιβεβαιωθούν τα στοιχεία «θα σηματοδοτούν μια αύξηση κατά μιάμιση μονάδα» του πληθωρισμού, στον ετήσιο ρυθμό σε ένα μήνα, καθώς τον Μάιο ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 8,7%, σύμφωνα με την ανακοίνωση της INE.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα αναθεωρήθηκε προς τα κάτω και ο ρυθμός ανάπτυξης του  Ισπανικού ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο του έτους, όπως ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας της Ιβηρικής.

Αναλυτικότερα, η ισπανική οικονομία αναπτύχθηκε το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου με ρυθμό 0,2% σε τριμηνιαία βάση, ενώ η προηγούμενη μέτρηση που είχε διενεργηθεί τον Απρίλιο έκανε λόγο για ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 0,3%.

Υπενθυμίζεται πως στο α’ τρίμηνο του έτους, η Ισπανία κατέγραψε ανάπτυξη 2,2%, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία και η εκτόξευση του ενεργειακού κόστους έπληξαν σημαντικά την εγχώρια οικονομία.

Αναταραχή στην Ευρωζώνη

Την ίδια ώρα σύμφωνα με επίσημα στοιχεία το οικονομικό κλίμα της ευρωζώνης υποχώρησε ελαφρώς λιγότερο από το αναμενόμενο τον Ιούνιο, καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες και το λιανεμπόριο παρέμειναν πιο χαμηλά, αλλά η εικόνα στους κλάδους της βιομηχανίας και των υπηρεσιών βελτιώθηκαν. Τα στοιχεία, ωστόσο, συνεχίζουν να προβληματίζουν τους υπεύθυνους χάραξης της οικονομικής πολιτικής της περιοχής με τους αναλυτές να τηρούν “στάση αναμονής” μέχρι… νεοτέρας αλλά και να υποβαθμίζουν τις εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη.