Ήπια ύφεση αναμένουν στην Ευρωζώνη για το τέταρτο τρίμηνο του 2022 οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley, εν μέσω μειωμένων ενεργειακών προμηθειών από τη Ρωσία.

Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, οικονομολόγοι, συμπεριλαμβανομένου του Jens Eisenschmidt, αναφέρουν ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί για δύο τρίμηνα πριν επιστρέψει στην ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο του 2023,  λόγω της αύξησης των επενδύσεων.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η εκτίμηση διαφέρει από την προηγούμενη της Morgan Stanley, η οποία άλλαξε τις προβλέψεις της με την προοπτική των μειωμένων ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη και καθώς οι δείκτες εμπιστοσύνης καταναλωτών και επιχειρήσεων διολισθαίνουν παράλληλα με τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό.

Εντείνονται οι κίνδυνοι

Οι κίνδυνοι με δεδομένες αυτές τις προοπτικές έχουν ενταθεί αναφέρουν οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley.

Παρά την επιβράδυνση, εκτιμούν ότι με τον πληθωρισμό στα ύψη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξάνει το επιτόκιο καταθέσεων σε κάθε συνεδρίαση φέτος, στο 0,75% τον Δεκέμβριο, αν και δεν αποκλείεται να υπάρξει ανακοπή των αυξήσεων μετά τον Σεπτέμβριο εάν επιδεινωθούν οι προοπτικές.