Σήμερα (27/03), ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, έθεσε την κυβέρνηση σε «θέση μάχης», εν όψει μίας πολύμηνης προεκλογικής εκστρατείας, προχωρώντας σε έναν «μίνι» ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου, προκειμένου να αντικαταστήσει δύο Υπουργούς που θα είναι υποψήφιοι στις δημοτικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν στα τέλη Μαΐου.

Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών ανακοίνωσε τον διορισμό του Έκτορ Γκόμες Ερνάντες ως νέου Υπουργού Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού και του Χοσέ Μανουέλ Μινιόνες Κόντε ως νέου Υπουργού Υγείας, μιλώντας από την έδρα της κυβέρνησης. Θα αντικαταστήσουν τον Ρέγες Μαρότο και την Καρολίνα Ντάριας, αντίστοιχα, που θα είναι υποψήφιοι στις δημοτικές εκλογές στην πρωτεύουσα πόλη, Μαδρίτη, όπου η αριστερά ελπίζει να κερδίσει τον Δήμο από τη δεξιά και στη Λας Πάλμας, το αρχιπέλαγος των Καναρίων Νήσων.

«Με αυτούς τους διορισμούς, η κυβέρνηση θα διανύσει το τελευταίο μέρος της κοινοβουλευτικής περιόδου, στη διάρκεια της οποίας θα συνεχίσουμε να θέτουμε σε εφαρμογή τους μεγάλους στόχους της κοινοβουλευτικής περιόδου», ανέφερε ο κ. Σάντσεθ. Ο ανασχηματισμός πραγματοποιείται δύο μήνες πριν από τις δημοτικές και τις περιφερειακές εκλογές της 28ης Μαΐου και εννέα μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν στα τέλη του έτους, η ημερομηνία διεξαγωγής των οποίων, όμως, δεν έχει ακόμη προσδιορισθεί.

Ο Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος ανήλθε στην εξουσία τον Ιούνιο του 2018 μετά την ανατροπή –από το κοινοβούλιο– του Συντηρητικού προκατόχου του, Μαριάνο Ραχόι, κυβερνά από τον Ιανουάριο του 2020 σε συνασπισμό με τη ριζοσπαστική αριστερά του κόμματος Podemos.

Τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων

Αυτή τη στιγμή, προβλέπουν πως οι Συντηρητικοί του Λαϊκού Κόμματος (PP) θα κερδίσουν τις βουλευτικές εκλογές, όμως, θα εξαρτώνται από το ακροδεξιό κόμμα VOX, προκειμένου να εξασφαλίσουν πλειοψηφία και να κυβερνήσουν. Καλώντας τους Ισπανούς να «ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους», στην αριστερά, ο Σάντσεθ τόνισε ότι η χώρα «έχει ανάγκη μία δεκαετία προοδευτικών κυβερνήσεων, προκειμένου να αποκαταστήσει τις κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές ζημιές της προηγούμενης», στη διάρκεια της οποίας το PP ήταν στην εξουσία από το 2011 έως το 2018.

«Μπροστά μας, έχουμε έναν μακρύ δρόμο κοινωνικών προόδων, οικονομικών αλλαγών, κυβερνητικών προκλήσεων και φεμινιστικών κατακτήσεων», υπογράμμισε. Σχετικά με τον κυβερνητικό ανασχηματισμό, ο επικεφαλής του PP, Αλμπέρτο Νούνιες Φεϊχό, σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει «φθαρεί πολύ» και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως «θα υπάρξει πολιτική αλλαγή, στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές».

Οι νέοι Υπουργοί

Σαράντα τεσσάρων ετών, ο νέος Υπουργός Βιομηχανίας, Έκτορ Γκόμες Ερνάντες, ήταν ήδη μέλος της ομάδας του Ρέγες Μαρότο, στο Υπουργείο. Διετέλεσε, επίσης, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλιστών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, έως τον περασμένο Ιούλιο. Ο νέος Υπουργός Υγείας, Χοσέ Μανουέλ Μινιόνες Κόντε, 50 ετών, ήταν –μέχρι σήμερα– νομάρχης της Περιφέρειας Γαλίθια (βορειοδυτική Ισπανία).

Η Καρολίνα Ντάριας, που είχε διορισθεί Υπουργός Υγείας τον Ιανουάριο του 2021, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού ώστε να αντικαταστήσει τον Σαλβαδόρ Ίγια, υποψήφιο στις περιφερειακές εκλογές στην Καταλονία, διεξήγαγε την εκστρατεία εμβολιασμού στη χώρα.

Ο Ρέγες Μαρότο ήταν επικεφαλής του Υπουργείου Βιομηχανίας από την άνοδο του Πέδρο Σάντσεθ στην εξουσία, τον Ιούνιο του 2018. Παρά τον διορισμό των δύο συγκεκριμένων ανδρών, οι γυναίκες παραμένουν πλειοψηφία στην ισπανική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του Πρωθυπουργού (12 γυναίκες έναντι 11 ανδρών).

Διαβάστε ακόμη: