Χιλιάδες οικογένειες στην Ισπανία, μειώνουν την κατανάλωση φρέσκων τροφίμων λόγω του «κύματος» ακρίβειας. Η κατανάλωση τροφίμων μειώθηκε κατά 8.8% τον περασμένο Οκτώβριο και στην πραγματικότητα, είναι αυτή η κατάσταση που οδήγησε την κυβέρνηση να εγκρίνει μείωση του ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα, από τις αρχές του 2023.

Οι Ισπανοί αντικαθιστούν τα φρέσκα τρόφιμα στη λίστα αγορών με ζυμαρικά ή όσπρια, διαφοροποιώντας τη διατροφή τους. Η πτώση της κατανάλωσης κρέατος φθάνει το 12.4% και επηρεάζει ιδιαίτερα το φρέσκο ​​πρόβειο κρέας (που μειώνει την κατανάλωση κατά 24.7%) και το αγελαδινό κρέας (που μειώνεται κατά 18.1%). Το χοιρινό, που είναι το φθηνότερο, συνεχίζει να αγοράζεται αν και η κατανάλωση μειώνεται κατά 10%, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία.

Η πτώση της κατανάλωσης φρέσκου ψαριού φθάνει το 16.3%, η κατανάλωση λαχανικών το 14.5% και φρούτων, το 12.2%. Το σπορέλαιο έχει, επίσης, μειωθεί κατά 18.3%, το ψωμί 7%, το κρασί και η μπύρα 8% και η ζάχαρη 16.7%. Υποκατάστατα στη διατροφή είναι περισσότερα ζυμαρικά και όσπρια, των οποίων η κατανάλωση έχει μειωθεί κατά λιγότερο από 3%.

Διαβάστε ακόμη: