Η πρώτη μεγάλη πυρκαγιά της χρονιάς στην Ισπανία, η οποία προκάλεσε την απομάκρυνση περίπου 1.500 ανθρώπων από τις εστίες τους, παραμένει εκτός ελέγχου σήμερα (24/03) στο ανατολικό τμήμα της χώρας, εξαιτίας συνθηκών που ευνοούν την επέκταση του «πύρινου» μετώπου. «Αντιμετωπίζουμε μία πυρκαγιά που είναι μάλλον χαρακτηριστική του καλοκαιριού», τόνισε –εκφράζοντας τη ανησυχία του– ο Μανόλο Νικολάς, εκπρόσωπος των πυροσβεστών της επαρχίας της Καστεγιόν, όπου εκδηλώθηκε αυτή η πυρκαγιά, μιλώντας στο δημόσιο ραδιοσταθμό RNE.

Ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, ανέφερε ότι μία τέτοια «πυρκαγιά τόσο νωρίς μέσα στη χρονιά είναι μία επιπλέον απόδειξη της κατάστασης κλιματικής έκτακτης ανάγκης που βιώνει η ανθρωπότητα και η οποία πλήττει ιδιαίτερα χώρες όπως η δική μας. Το μόνο που μπορώ να ζητήσω από τον πληθυσμό, είναι να επιδείξει τη μεγαλύτερη σύνεση μπροστά σε αυτή την τρομερή πυρκαγιά», σε παρέμβαση από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής.

Ακόμη, δεσμεύθηκε να «διαθέσει όλους τους πόρους» για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Περισσότεροι από 450 πυροσβέστες με την υποστήριξη 22 εναέριων μέσων, δίνουν «μάχη» με τις φλόγες που έχουν κάνει στάχτη 30.000 στρέμματα βλάστησης, σύμφωνα με την κυβέρνηση της περιφέρειας της Βαλένθια.

Μεγάλη ποσότητα καύσιμης ύλης

Αυτή η πυρκαγιά εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα (23/03), στην τοποθεσία του Βιγιανουέβα ντε Βιβέρ και προκάλεσε την απομάκρυνση περίπου 1.500 ανθρώπων στην περιφέρεια της Βαλένθια και τη γειτονική της Αραγονίας, τόνισε η Αϊτάνα Μας, δεύτερη στην ιεραρχία της τοπικής περιφερειακής κυβέρνησης.

Υπάρχουν «τα τέλεια στοιχεία για μία πυρκαγιά μ’ αυτά τα χαρακτηριστικά», υπογράμμισε ο Μανόλο Νικολάς, επικαλούμενος την ξηρασία των τελευταίων μηνών που έχει δημιουργήσει «μεγάλη ποσότητα καύσιμης ύλης», κυρίως ξερούς θάμνους και χαμόκλαδα στα δάση· εξάλλου, υπογράμμισε την επίδραση του ανατολικού ανέμου, ο οποίος θα ενισχυθεί τις επόμενες ώρες, δυσχεραίνοντας το έργο των πυροσβεστών.

Η ζώνη που δημιουργεί τις μεγαλύτερες ανησυχίες βρίσκεται κοντά στην τουριστική τοποθεσία του Μοντανέχος, η οποία χρειάσθηκε να εκκενωθεί, ενώ, τα ξενοδοχεία ήταν γεμάτα, σημείωσε ο Δήμαρχος, Μιγκέλ Σανταλίνας. «Σήμερα, η θερμοκρασία θα φθάσει τους 30°C, αν και βρισκόμαστε μόλις στον Μάρτιο», συμπλήρωσε, καταγγέλλοντας τις συνέπειες της «κλιματικής αλλαγής».

Διαβάστε ακόμη: