Μηδενική ανάπτυξη θα έχουν οι ΗΠΑ το 2023 και θα βρεθούν στα πρόθυρα της ύφεσης, λένε οι οικονομολόγοι, ως αποτέλεσμα της πολιτικής αύξησης των επιτοκίων που υιοθέτησε η Federal Reserve για να υποτάξει τον υψηλό πληθωρισμό.

Κορυφαίοι οικονομολόγοι της Αμερικανικής Ένωσης Τραπεζιτών λένε ότι η επιβράδυνση που προκύπτει είναι πιθανό να προκαλέσει απότομη αύξηση των απολύσεων και να ωθήσει το ποσοστό ανεργίας κοντά στο 5% μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Η ταχεία αύξηση των μισθών πάνω από το περασμένο έτος κατά αναμένεται επίσης να διακοπεί.

Η επιδείνωση της οικονομίας και η αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας, ωστόσο, φαίνεται επίσης ότι βοηθούν τη Fed να μειώσει τον πληθωρισμό πιο γρήγορα. Η Ενωση προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί στο 2,8% το 2023 και στο 2,2% το 2024 από ένα μέσο ποσοστό 6,4% το προηγούμενο έτος, με βάση τον δείκτη τιμών καταναλωτή. Αυτό θα έφερνε το ποσοστό του πληθωρισμού κοντά στον στόχο του 2% της Fed λίγο πιο γρήγορα από ό,τι είχε προβλέψει η κεντρική τράπεζα. “Η συγκράτηση του πληθωρισμού είναι βρίσκεται σε τροχιά”, δήλωσε η Simona Mocuta, πρόεδρος της οικονομικής συμβουλευτικής επιτροπής της Αμερικανικής Ενωσης Τραπεζιτών και επικεφαλής οικονομολόγος στην State Street Global Advisors.

Το σενάριο της FED

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, η Fed θα άρχιζε πράγματι να μειώνει τα επιτόκια πριν από το τέλος του 2023, προέβλεψαν οι οικονομολόγοι και θα συμβάλει στην τόνωση μιας μέτριας ανάκαμψης έως το 2024. Ανώτεροι αξιωματούχοι της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας, πάντως, έχουν προειδοποιήσει ότι είναι πρόωρο να πούμε ότι αυτό θα αλλάξει τη μάχη κατά του πληθωρισμού. Σκοπεύουν να αυξήσουν ένα βασικό βραχυπρόθεσμο επιτόκιο των ΗΠΑ μερικές ακόμη φορές εφέτος, να το “σπρώξουν” πάνω από το 5% και να το αφήσουν σε υψηλό επίπεδο για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν επανεκτιμήσουν την οικονομία.

Ο ρυθμός του πληθωρισμού εκτινάχθηκε σε υψηλό 40 ετών στο 9,1% το περασμένο καλοκαίρι, αλλά έκτοτε επιβραδύνθηκε στο 6,5%. Ωστόσο, αυτό εξακολουθεί να είναι υπερτριπλάσιο από την αύξηση των τιμών πριν από την πανδημία κάθε χρόνο. Ωστόσο, δεν ήταν όλοι οι οικονομολόγοι της Ενωσης Τραπεζιτών τόσο αισιόδοξοι ότι η οικονομία θα μπορούσε να παρακάμψει την ύφεση και να αποφύγει την αύξηση της ανεργίας. «Άλλοι ανησυχούν περισσότερο για την ικανότητα σχεδιασμού αυτού του είδους των αποτελεσμάτων Goldilocks και ίσως χρειάζεται να πιεστεί περισσότερο η αγορά εργασίας για να καταστεί δυνατό αυτό το αποτέλεσμα στον πληθωρισμό», είπε η Mocuta.

Διαβάστε ακόμη: