Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η ανεργία γνώρισε σημαντική μείωση για τον Δεκέμβριο, φθάνοντας στα επίπεδα της δεκαετίας του 1960, ενώ, οι μισθολογικές αυξήσεις επιβραδύνθηκαν, προσφέροντας στη Fed τη δυνατότητα να προχωρήσει σε μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων.

Ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων απασχόλησης παρέμεινε ισχυρός τον περασμένο μήνα, οδηγώντας στη μείωση του ποσοστού ανεργίας στο 3.5% από 3.6% τον Νοέμβριο, όμως, η αύξηση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική επιβράδυνση της δυναμικής της αγοράς εργασίας, στα μέσα του έτους.

Οι μισθωτοί εκτός του αγροτικού τομέα αυξήθηκαν κατά 223.000 τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού Υπουργείου Εργασίας. Οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση της απασχόλησης κατά 200.000 άτομα, μέσω εκτιμήσεων στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Το μέσο ωρομίσθιο αυξήθηκε κατά 0.3% έναντι αύξησης 0.4% τον Νοέμβριο, με τον ετήσιο ρυθμό αύξησης να επιβραδύνεται στο 4.6% από 4.8%, αντίστοιχα. Η αγορά εργασίας παραμένει ανθεκτική στις αυξήσεις επιτοκίων, παρά το γεγονός ότι η Fed άρχισε τον περασμένο Μάρτιο την ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων, από τη δεκαετία του 1980.

Η απασχόληση μειώθηκε στους κλάδους που είναι ευαίσθητοι στις μεταβολές των επιτοκίων, όπως ο στεγαστικός και ο χρηματοπιστωτικός, ιδιαίτερα σε επιχειρηματικούς τεχνολογικούς «κολοσσούς», όπως το Twitter, η Amazon και η Μeta (μητρική του Facebook). H ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας στηρίζει την οικονομία, καθώς διατηρεί το επίπεδο των καταναλωτικών δαπανών. Ωστόσο, ενισχύει, τον κίνδυνο αύξησης του τελικού επιτοκίου πάνω από το 5.1% των προβλέψεων του Δεκεμβρίου.

Πέρυσι, η Fed αύξησε το βασικό επιτόκιο κατά 425 μονάδες βάσης από κοντά στο μηδέν σε ένα εύρος από το 4.25% έως το 4.50%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2007. Τον Δεκέμβριο, προέβλεψε περαιτέρω αυξήσεις κατά 75 μονάδες βάσης, μέχρι το τέλος του 2023.

Διαβάστε ακόμη: