Προς εβδομαδιαία άνοδο οδεύουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρά τη νευρικότητα που επικρατεί σήμερα, εν αναμονή των κρίσιμων στοιχείων για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι στρατηγικοί αναλυτές της Citigroup και της Goldman Sachs δηλώνουν αισιόδοξοι για τις μετοχές της περιοχής λόγω των φθηνότερων αποτιμήσεων έναντι των ΗΠΑ και των χαμηλότερων τιμών του φυσικού αερίου.

Ο Stoxx Europe 600 σημείωνε άνοδο μόλις 0,1% στο Λονδίνο, ανεβάζοντας τα εβδομαδιαία κέρδη στο 3,5%. Τα μεταλλεία και η ενέργεια υπεραπέδωσαν, ενώ οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και τα ακίνητα υστέρησαν στο ταμπλό.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 0,2% στις 14.405 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται 0,7% στις 7.656 μονάδες.

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, οι νέες εργοστασιακές παραγγελίες στη Γερμανία, προσαρμοσμένες εποχικά και με βάση τις τιμές, σημείωσαν απρόσμενη μηνιαία μείωση 5,3% τον Νοέμβριο, μεγαλύτερη των εκτιμήσεων. Σε ετήσια βάση, υποχώρησαν κατά 11,0%.

Όλα τα βλέμματα σε ΗΠΑ και Fed

Στις ΗΠΑ, οι εκτιμήσεις προβλέπουν μείωση των νέων θέσεων εργασίας εκτός γεωργικού τομέα, γεγονός που υποδηλώνει επιβράδυνση στην αγορά εργασίας, η οποία με τη σειρά της θα μειώσει την ανάγκη για υψηλότερα επιτόκια.

Ωστόσο, τα στοιχεία για τις ιδιωτικές μισθοδοσίες που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις και η αιφνιδιαστική μείωση των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας κατέδειξε την εύρωστη αγορά εργασίας, προκαλώντας πονοκέφαλο στη Fed.

Η αγορά προβλέπει κορύφωση των αμερικανικών επιτοκίων τον Ιούνιο σε επίπεδα άνω του 5% μετά τα σχόλια του προέδρου της Fed της Ατλάντα,  Ράφαελ Μπόστικ, ο οποίος δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα έχει ακόμη “πολλή δουλειά να κάνει” για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Ο πρόεδρος της Fed του Σεντ Λούις, Τζέιμς Μπούλαρντ, ο οποίος δεν είναι πλέον μέλος με δικαίωμα ψήφου της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς, δήλωσε ότι τα επιτόκια πλησιάζουν σε μια επαρκώς περιοριστική ζώνη και ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό έχουν υποχωρήσει, προσφέροντας στους επενδυτές κάποια αισιοδοξία.

Την ίδια ώρα, αυξάνονται οι ενδείξεις για πιέσεις στις εταιρείες τεχνολογίας, με τη Samsung Electronics να είναι η τελευταία που ανέφερε πτώση της ζήτησης που είχε ως αποτέλεσμα τη βουτιά των λειτουργικών κερδών κατά 69%.

Διαβάστε ακόμη: