Σήμερα (23/01), οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και το Ισραήλ άρχισαν «τα  σημαντικότερα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια στην ιστορία των δύο κρατών», όπως τα περιέγραψε Αμερικανός αξιωματούχος, με τη συμμετοχή χιλιάδων μελών των ενόπλων δυνάμεων, δεκάδων πλοίων και εκατοντάδων αεροσκαφών (B–52, F–35, F–15, F–16, F–18 κ.ά.).

Τα γυμνάσια “Juniper Oak”, τα οποία θα διαρκέσουν έως την Παρασκευή (27/01), έχουν σκοπό να επιδείξουν και να εμβαθύνουν την ενσωμάτωση Αμερικανών και Ισραηλινών στρατιωτικών, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, σε μία περίοδο αυξανόμενης έντασης αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Στα γυμνάσια, που θα περιλαμβάνουν και ασκήσεις με πραγματικά πυρά, πρόκειται να συμμετάσχουν 6.400 Αμερικανοί στρατιώτες, πολλοί από τους οποίους θα βρίσκονται πάνω στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο “George H.W. Bush”. Ο σχεδιασμός για τα γυμνάσια εκκίνησε μόλις πριν από μερικούς μήνες, προτού ο συντηρητικός Ισραηλινός Πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, επανέλθει στην εξουσία, την 29η Δεκεμβρίου.

Το Ισραήλ αντιτάσσεται στις προσπάθειες του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, να αναβιώσει τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, καθώς ανησυχεί ότι αυτή η συμφωνία δε θα εμποδίσει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από την Τεχεράνη.

Όμως, αυτές οι διαπραγματευτικές προσπάθειες έχουν παραμερισθεί προς το παρόν, ενώ, η Ουάσινγκτον πιέζει την Τεχεράνη να σταματήσει την παροχή μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Ρωσία, για χρήση στον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας.

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε ότι η δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για την ασφάλεια του Ισραήλ είναι «ακλόνητη». «Υπήρξαν ισραηλινές κυβερνήσεις διαφόρων αποχρώσεων. Αυτές, έρχονται και φεύγουν. Ωστόσο, αυτό που δεν αλλάζει, είναι η ακλόνητη δέσμευσή μας για την ασφάλεια του Ισραήλ», συμπλήρωσε.

Το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία. «Πιστεύω πως είναι δίκαιο να πούμε ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είναι πιο προηγμένο τώρα από ό,τι ήταν ποτέ. Οι γνώσεις και η τεχνογνωσία τους, έχουν αυξηθεί», ολοκλήρωσε.

Διαβάστε ακόμη: