Τρεις γυναίκες από την Ουκρανία, το Ιράν και την Τουρκία κέρδισαν το εφετινό βραβείο «Ούλοφ Πάλμε» για τις δράσεις τους υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ελευθεριών στις πατρίδες τους.
Η Ουκρανή Μάρτα Τσουμάλο, η Ιρανή Ναργκίς Μοχαμαντί και η Τουρκάλα Ερέν Κεσκίν βραβεύθηκαν για «τις προσπάθειες στον αγώνα για την ελευθερία των γυναικών, σε μία εποχή που τα ανθρώπινα δικαιώματα απειλούνται από τον πόλεμο, τη βία και την καταπίεση», ανέφερε το Ταμείο στη Μνήμη του Ούλοφ Πάλμε, του δολοφονηθέντος Πρωθυπουργού της Σουηδίας, μέσω επίσημης ανακοίνωσης.
Η Τσουμάλο, ψυχολόγος και φεμινίστρια, τιμήθηκε ως μία από τις ιδρύτριες της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Προοπτικές Γυναικών», (Women’s Perspectives), που υποστηρίζει τα δικαιώματα των γυναικών και την καταπολέμηση της βίας εναντίον τους.
«Από το 2014 και ιδιαίτερα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Μάρτα Τσουμάλο ήταν πολύ ενεργή στην ευαισθητοποίηση για τις επιπτώσεις του πολέμου και στην ανταπόκριση στις ανάγκες των θυμάτων», υπογράμμισε το Ταμείο.
Η δημοσιογράφος και ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ναργκίς Μοχαμάντι, «υπήρξε κεντρικό πρόσωπο στον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών και την ελευθερία της έκφρασης στο Ιράν», προσέθεσε η κριτική επιτροπή.
Οι θέσεις της οδήγησαν στη σύλληψη εκείνης, πολλές φορές από το 1998. Απελευθερώθηκε τον Οκτώβριο του 2020 και στη συνέχεια, συνελήφθη ξανά τον Νοέμβριο του 2021 έξω από την Τεχεράνη, ενώ παρευρισκόταν σε μία τελετή για έναν άνδρα που σκοτώθηκε κατά τις διαδηλώσεις του 2019.
Η δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ερέν Κεσκίν, επί δεκαετίες υπερασπίζεται θύματα διακρίσεων στην πατρίδα της, συμπεριλαμβανομένων «εθνοτικών μειονοτήτων, μελών της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ και προσφύγων». Η επιτροπή επεσήμανε ότι η Κεσκίν έχει γίνει στόχος τόσο απειλών κατά της ζωής της, όσο και νομικών διαδικασιών και «επίσης, έχει φυλακισθεί για τις πεποιθήσεις της», με τη Διεθνή Αμνηστία να την αποκαλεί «κρατούμενη συνείδησης».
Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί την 1η Φεβρουαρίου, στη Στοκχόλμη.
Το Ταμείο, που έλαβε την ονομασία του από τον πρώην Πρωθυπουργό της Σουηδίας, Ούλοφ Πάλμε, που δολοφονήθηκε τον Φεβρουάριο του 1986, τιμά κάθε χρόνο προσωπικότητες που είναι αφοσιωμένες στην ειρήνη και τον αφοπλισμό ή τον αγώνα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Το βραβείο συνοδεύεται από 100.000 δολάρια.
Διαβάστε ακόμη: