Το χρέος σε ολόκληρο τον πλανήτη αυξήθηκε κατά το α’ τρίμηνο στα 305 τρισ. δολάρια, ενώ, το υψηλότερο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους δημιουργεί ανησυχίες για τη μόχλευση του χρηματοοικονομικού συστήματος, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Διεθνών Χρηματοοικονομικών.

To παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε κατά 8.3 τρισ. δολάρια τους πρώτους τρεις μήνες του έτους συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, φθάνοντας συγκεκριμένα τα 304.9 τρισ. δολάρια, στο υψηλότερο επίπεδο από το α’ τρίμηνο του 2022 και το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών σε τριμηνιαία βάση.

«Το παγκόσμιο χρέος είναι σήμερα 45 τρισ. δολάρια υψηλότερο από τα επίπεδα προ της πανδημίας και αναμένεται ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται με ταχύ ρυθμό», ανέφερε το IIF στην τριμηνιαία έκθεση. Αφού κορυφώθηκε κοντά στο 360% το 2021, η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ σταθεροποιήθηκε κοντά στο 335%, πάνω από τα επίπεδα πριν από τον κορωνοϊό.

Η γήρανση του πληθυσμού και το αυξανόμενο κόστος υγειονομικής περίθαλψης συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις στις κρατικές δαπάνες. Ταυτόχρονα, οι γεωπολιτικές πιέσεις αναμένεται να ωθήσουν σε άνοδο τις αμυντικές δαπάνες σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, επεσήμανε το IIF. H έκθεση εστίασε και στον αντίκτυπο από την ταχύτατα άνοδο των επιτοκίων στους ισολογισμούς των τραπεζών.

«Παρότι οι καταρρεύσεις των τραπεζών που είχαμε πρόσφατα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής δεν αποτελούν συστημικό πρόβλημα, ο φόβος εξάπλωσης της κρίσης οδήγησε σε ευρείας κλίμακας εκροές καταθέσεων από τις αμερικανικές περιφερειακές τράπεζες», τονίσθηκε στην έκθεση. Το IIF εξέφρασε ανησυχίες ότι οι πιο αυστηροί όροι δανεισμού μεταξύ των μικρότερων τραπεζών θα μπορούσαν να πλήξουν ορισμένες επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

«Λαμβάνοντας υπόψη τον ρόλο των περιφερειακών τραπεζών στις πιστώσεις, οι ανησυχίες για την ρευστότητά τους θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απότομη συρρίκνωση των χορηγήσεων δανείων σε ορισμένους κλάδους της οικονομίας», σημειώθηκε.

Το IIF υπογράμμισε και την αύξηση των δραστηριοτήτων στον χώρο του σκιώδους τραπεζικού συστήματος, το οποίο εκπροσωπεί σήμερα περισσότερο από το 14% των χρηματοοικονομικών αγορών, με το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης να προέρχεται από την απότομη εξάπλωση των επενδυτικών funds στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η έκθεση δίδει ιδιαίτερη έμφαση και στις αναδυόμενες αγορές, οι οποίες «είδαν» το χρέος τους, να αυξάνεται σημαντικά σε όρους δολαρίου στο α’ τρίμηνο, ξεπερνώντας για πρώτη φορά το ορόσημο των 100 τρισ. δολαρίων. Κίνα, Μεξικό, Βραζιλία, Ινδία και Τουρκία παρουσίασαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις. Ωστόσο, ορισμένες από τις μεγαλύτερες αναδυόμενες ευνοήθηκαν από την εξασθένηση του δολαρίου, το οποίο προσέλκυσε επενδυτές στο χρέος τους, σε τοπικό νόμισμα.

Διαβάστε ακόμη: