Η Ρωσία είναι πολύ πιθανό να χρεοκοπήσει στο εξωτερικό χρέος και η οικονομία της θα υποστεί διψήφια συρρίκνωση φέτος, καθώς η Δύση επέβαλε κυρώσεις άνευ προηγουμένου σε κλίμακα και συντονισμό, δήλωσε το λόμπι του παγκόσμιου τραπεζικού κλάδου τη Δευτέρα.

Το Ινστιτούτο Διεθνών Χρηματοοικονομικών (IIF) εκτίμησε ότι τα μισά από τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας διατηρούνται σε χώρες που έχουν επιβάλει «πάγο» στα περιουσιακά της στοιχεία, περιορίζοντας σημαντικά τη δύναμη πυρός της τράπεζας στη χάραξη πολιτικής.

Η κεντρική τράπεζα, η οποία τη Δευτέρα αύξησε τα επιτόκια και εισήγαγε ελέγχους κεφαλαίων, θα δώσει προτεραιότητα στην προστασία των εγχώριων αποταμιευτών με ξένους επενδυτές «από τους τελευταίους στη λίστα», ανέφερε το IIF.

Γιατί είναι πιθανή η χρεοκοπία

«Εάν μείνουμε εδώ και αυτή (η κρίση) κλιμακωθεί, τότε είναι πιθανή η χρεοκοπία και η αναδιάρθρωση», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Ελίνα Ριμπάκοβα, αναπληρώτρια επικεφαλής οικονομολόγος του ομίλου λόμπι, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης στα ΜΜΕ.

Ανέφερε ότι η χρεοκοπία θα ήταν «εξαιρετικά πιθανή», αν και το σχετικά μικρό μέγεθος ξένων συμμετοχών – περίπου 60 δισεκατομμύρια δολάρια – ρωσικού χρέους θα περιόριζε τις επιπτώσεις.