Μπορεί η S&P να μη μας έδωσε τώρα την αναβάθμιση, αλλά μας έδωσε το στίγμα ότι η ελληνική οικονομία κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

Επόμενο βήμα, ως συνήθως, η αναβάθμιση των προβλέψεων του ξένου οίκου για τις τράπεζές μας, που αποτελεί ένα πολύ καλό μαξιλάρι αξιοπιστίας για τις ίδιες και τους παρέχει κίνητρα, ώστε, αν το χρειάζονται και το επιθυμούν τώρα, να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους και τους ισολογισμούς τους.

Αλλά, στρέφει προς τις μετοχές τους και τους ξένους επενδυτές, που αναζητούν αυτή την ταραγμένη περίοδο ασφαλέστερα καταφύγια και επενδύσεις, δεδομένων των συνθηκών στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Με απλά λόγια, ο ξένος οίκος “προμοτάρει” τις τράπεζές μας, με ότι θετικό συνεπάγεται αυτή η στήριξη, βασισμένη στην πραγματική κατάσταση των 4 συστημικών τραπεζών μας.

Ειδικότερα τώρα, για να έχετε μία συνοπτική εικόνα, η S&P αναφέρει για τις 4 τράπεζες:

– Για την Εθνική Τράπεζα, η νέα αξιολόγησή της είναι ‘BB-‘ από ‘B+’ με θετικό outlook, καθώς η τράπεζα έχει αναδιαρθρώσει επιτυχώς τον ισολογισμό της. Εκτιμά ότι η λειτουργική απόδοση και το προφίλ κινδύνου της τράπεζας βελτιώνονται και πλησιάζουν στον μέσο όρο των ευρωπαϊκών τραπεζών. Η S&P τονίζει ότι η Εθνική έχει τον καλύτερο δείκτη κάλυψης προβλέψεων για ζημίες δανείων στον ελληνικό τραπεζικό τομέα στο 87%, μαζί με κεφαλαιακό δείκτη CET1 στο 15,7%.

– Για την Τράπεζα Πειραιώς, η νέα αξιολόγηση είναι ‘B+’ από ‘B’ με θετικό outlook. Η S&P επισημαίνει ότι η τράπεζα έχει αναδιαρθρώσει επιτυχώς τον ισολογισμό της. Το πιο σημαντικό είναι ότι κατάφερε να μειώσει τον δείκτη NPEs κάτω από το 10%, αν και η κάλυψη των ζημιών της από τα αποθεματικά είναι χαμηλότερη από της Εθνικής και της Eurobank. Οι θετικές προοπτικές για την Τράπεζα Πειραιώς τους επόμενους 12 μήνες αντικατοπτρίζουν την προσδοκία της S&P για περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού της, εκτιμώντας παράλληλα ότι η τράπεζα θα μειώσει τα NPEs της κάτω από το 6% των συνολικών δανείων της μέχρι το τέλος του 2023.

– Για τη Eurobank, η νέα αξιολόγηση είναι ‘BB-‘ από ‘B+’ με θετικό outlook, καθώς η τράπεζα έχει αναδιαρθρώσει επιτυχώς τον ισολογισμό της. Θεωρεί επίσης ότι η λειτουργική απόδοση και το προφίλ κινδύνου της τράπεζας έχουν βελτιωθεί και πλησιάσει πιο κοντά στον μέσο όρο των ευρωπαϊκών τραπεζών. Όντας η πρώτη ελληνική τράπεζα που προχώρησε σε μεγάλες τιτλοποιήσεις, τώρα απολαμβάνει ισχυρό δείκτη κάλυψης στο 74,6% μαζί με κεφαλαιακό δείκτη CET1 στο 15,2%. Λαμβάνοντας στήριξη από το περιβάλλον των επιτοκίων και το ισχυρό franchise της στη Βουλγαρία και την Κύπρο, το βελτιωμένο προφίλ κινδύνου της Eurobank θα ωφελήσει την κερδοφορία και τη δημιουργία κεφαλαίων.

– Για την Alpha Bank, η νέα αξιολόγηση είναι ‘BB-‘ από ‘B+’ με σταθερό outlook, επειδή θεωρεί ότι η τράπεζα έχει αναδιαρθρώσει επιτυχώς τον ισολογισμό της και βλέπει σταθερές προοπτικές για τους επόμενους 12 μήνες. Οι οποίες αντικατοπτρίζουν την προσδοκία για βελτίωση στα κέρδη, την ποιότητα του ενεργητικού και την κεφαλαιοποίησή της, αν και με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι τα τελευταία χρόνια. Τέλος, αναμένει ότι οι πιστωτικές ζημίες του ομίλου θα συνεχίσουν να μειώνονται, το οποίο θα συνοδευτεί από οριακή αύξηση της κάλυψης των ζημιών από τα αποθεματικά, αλλά η κάλυψη πιθανότατα θα παραμείνει κάτω από αυτή των ομότιμων τραπεζών με αξιολόγηση «ΒΒ».

Διαβάστε περισσότερα