Με την υπ’ αριθμ. απόφαση 227/2022 του Ζ’ Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου που εκδόθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2022, δίνεται ένα οριστικό τέλος στην πολύκροτη υπόθεση του σκανδάλου της Τρ. Πειραιώς των 36 κατηγορουμένων μεταξύ των οποίων ο πρώην Πρόεδρος και διαχρονικά ισχυρός άνδρας της συστημικής τράπεζας Μιχάλης Σάλλας, ο εφοπλιστής και κεντρικό – καθοριστικό πρόσωπο Γιώργος Λογοθέτης και άλλοι πολλοί!
Το Ζ’ Ποινικό τμήμα συγκροτήθηκε από τους δικαστές Μιλτιάδη Χατζηγεωργίου, αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, Κωνσταντίνα Μαυρικοπούλου και Ευάγγελο Μητσέλο- εισηγητής, αρεοπαγίτες!
Συνήλθε στις 19 Ιανουαρίου υπό την παρουσία της αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου Αριστέας Θεοδόση για να δικάσει την αίτηση αναιρέσεως του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου όσον αφορά το απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, το οποίο απάλλαξε οριστικά σύμφωνα με το νόμο και τους 36 κατηγορούμενους, των οποίων σημειώνεται είχαν δεσμευτεί προσωπικά περιουσιακά στοιχεία και καταθέσεις.
Το ζήτημα που ετίθετο επί της ουσίας είναι εάν το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών εφάρμοσε στην συγκεκριμένη περίπτωση νόμο ο οποίος βρισκόταν σε αντίθεση με τις Αρχές του Συντάγματος.
Σε απλά λόγια δηλαδή εάν η σχετική απόφαση τόσο σε πρώτο όσο και σε δεύτερο βαθμό βασίστηκαν σε νόμο που θέσπισε η κυβέρνηση και ο οποίος ήταν αντισυνταγματικός.
Και βάσει του Συντάγματος τα δικαστήρια υποχρεούνται να μην εφαρμόζουν νόμο το περιεχόμενο του οποίου είναι αντισυνταγματικό!
Στην πράξη δηλαδή το Ζ’ Ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου εκλήθη να αποφασίσει επί τη βάσει της αίτησης αναίρεσης του Αρείου Πάγου εάν το νομοθέτημα της κυβέρνησης βάσει του οποίου σε τραπεζικά ιδρύματα η ποινική δίωξη για απιστία και άλλες κακουργηματικές πράξεις ασκείται μόνο κατόπιν έγκλησης της Διοίκησης της και όχι αυτεπάγγελτα από την Δικαιοσύνη!
Και εάν το νομοθέτημα αυτό παρέχει επιλεκτική αμνηστία ή κρυπτοαμνηστία, οπότε παραβιάζει τις αρχές του Συντάγματος, καθώς αμνηστία προβλέπεται μόνο για πολιτικά εγκλήματα και αποσκοπεί στον κατευνασμό των παθών στην κοινωνία!
Θυμίζεται ότι βάσει του νόμου της κυβέρνησης, ενώ μέχρι προ της ψήφισης του τα εγκλήματα αυτής της κατηγορίας διώκονταν με αυτεπάγγελτη δίωξη, πλέον απαιτείται έγκληση η οποία πρέπει να ασκηθεί εντός τριών μηνών.
Ο φεσαδόρος Λογοθέτης, που καυχιέται για αγορές πλοίων 1 δισ.
Επί του προκειμένου, το Ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου έκρινε ότι η διάταξη του νόμου 405 παρ. 1 εδ. Β´ του ΠΚ, δεν αντιβαίνει το άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγματος με το σκεπτικό ότι πρώτον, δεν είναι επιλεκτική καθώς δεν αφορά στενά τα μέλη των διοικήσεων των τραπεζών αλλά εκτείνεται και στους δανειολήπτες στους οποίους ασκούνταν κατηγορίες για ηθική αυτουργία!
Δεύτερον, οι μικρομέτοχοι των τραπεζικών ιδρυμάτων δεν περιέρχονται σε δυσμενέστερη δικονομική θέση σε σχέση με τον προϋπάρχοντα νόμο, στα πλαίσια του οποίου δεν είχαν δικαίωμα ούτε να ασκήσουν έγκληση ούτε να υποβάλουν παράσταση πολιτικής αγωγής!
Τρίτον, δεν υφίσταται ζήτημα καταχρηστικής μη υποβολής έγκλησης από τα ΔΣ των τραπεζών, δηλαδή περιπτώσεις συγκάλυψης, καθώς ειδικά όσον αφορά τα πιστωτικά ιδρύματα υφίσταται θεσμικό πλαίσιο και επαρκής ελεγκτική εποπτεία η οποία ελαχιστοποιεί τις περιπτώσεις αυθαιρέτων αποφάσεων συγκάλυψης απέναντι σε πρώην στελέχη των τραπεζών!
Υπό τα δεδομένα αυτά το άρθρο 405 παρ. 1 δεν αντιβαίνει ούτε το άρθρο 20 παρ. 1 του Συντάγματος!
Επιπροσθέτως κρίνεται ότι δεν υπήρξε εσφαλμένη εφαρμογή ουσιαστικής ποινικής διάταξης από τα δικαστήρια που εξέδωσαν τις αθωωτικές αποφάσεις, ούτε υπέρβαση εξουσίας!
Υπό αυτή την έννοια και επί τη βάσει ότι το ΔΣ της Τρ. Πειραιώς δεν υπέβαλε έγκληση εντός του νόμιμου χρονικού διαστήματος, μετά την παρέμβαση του νομοθέτη που τροποποίησε το άρθρο 405 και πρόσθεσε και δεύτερη παράγραφο, ορθώς και συνταγματικά το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών έπαυσε την δίωξη!
Κατόπιν όλων αυτών ο Άρειος Πάγος απέρριψε την αίτηση αναίρεσης του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου η οποία είχε ασκηθεί στις 27- 10- 2021.
Και κλείνει με την αθώωση των 36 κατηγορουμένων για το τραπεζικό σκάνδαλο που συγκλόνισε την οικονομία, την αγορά, τις κυβερνήσεις και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, δεν ασκούνται διώξεις για ξέπλυμα σε ορισμένους από τους κατηγορούμενους ενώ αποδεσμεύονται τα περιουσιακά τους στοιχεία και οι τραπεζικοί λογαριασμοί.
Η απόφαση αυτή που ελήφθη ομόφωνα, ουσιαστικά δρομολογεί και τις εξελίξεις όσον αφορά την εκδίκαση της κεντρικής υπόθεσης όσον αφορά τη συνταγματικότητα του νόμου, που θα κριθεί οριστικά και αμετάκλητα από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.
Η αίσθηση που επικρατεί σε νομικούς και δικαστικούς κύκλους είναι ότι η σχετική απόφαση για την Τρ. Πειραιώς αποτελεί πρόκριμα με βάση το σκεπτικό της, για το οριστικό κλείσιμο όλων των ανοιχτών σχετικών υποθέσεων από την Ολομέλεια, την ολοκλήρωση του κύκλου του χθες και την απαρχή μιας νέας πορείας και διαδρομής στο τραπεζικό σύστημα.