Την Κυριακή 24 Ιουλίου εξερράγη το ηφαίστειο Sakurajima νότια του νησιού Kyushu της Ιαπωνίας, εκτοξεύοντας στάχτη και κομμάτια από πετρώματα, όπως ανακοίνωσε η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Ωστόσο, δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για ζημιές ή τραυματισμούς σε κοντινές πόλεις. Οι κάτοικοι κλήθηκαν να απομακρυνθούν από την περιοχή καθώς η υπηρεσία ανέβασε στο 5 το επίπεδο συναγερμού.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας ανέφερε ότι το ηφαίστειο Sakurajima εξερράγη γύρω στις 8:05 μ.μ. (τοπική ώρα), ανατινάζοντας μεγάλους βράχους έως και 2,5 χιλιόμετρα μακριά προς τα νότια στον νομό Kagoshima.

Πλάνα από τη δημόσια τηλεόραση NHK της Ιαπωνίας έδειξαν πυκνό καπνό στάχτης και λάβα να αναβλύζει από την κορυφή του ηφαιστείου.

Η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποίησε για πτώση ηφαιστειακών πετρωμάτων σε περιοχές σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από τον κρατήρα και πιθανή ροή λάβας, τέφρας και αερίου εντός 2 χιλιομέτρων.

Το Sakurajima είναι ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στην Ιαπωνία και έχει επανειλημμένα εκραγεί. Κάποτε ήταν νησί αλλά έγινε χερσόνησος μετά από έκρηξη το 1914.