«Ξύπνησε» το ηφαίστειο Καβάτσι, γνωστό και ως «Σαρκκάνο» καθώς εκεί, υποβρύχιες κάμερες και καταδυτικά ρομπότ εντόπισαν καρχαρίες να κολυμπούν στα καυτά και εξαιρετικά όξινα νερά.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες το Καβάτσι εκτοξεύει καπνό και τέφρα στην ατμόσφαιρα.

Η NASA δημοσίευσε δορυφορικές εικόνες του ηφαιστείου που εξερράγη στις 14 Μαΐου, δείχνοντας αποχρωματισμένο νερό γύρω από το ηφαίστειο αρκετές φορές μεταξύ Απριλίου και Μαΐου 2022, ανέφερε το Γήινο Παρατηρητήριο της NASA, αναφέρει το NASA.

Πρόκειται για ένα από τα πιο ενεργά υποβρύχια ηφαίστεια στο νοτιοδυτικό Ειρηνικό Ωκεανό.

Βρίσκεται νότια της νήσου Βανγκούνου στις Νήσους Σολομώντα.

Το όνομά του προέρχεται μια θαλάσσια θεά της ομάδας νησιών της Νέας Γεωργίας και αναφέρεται επίσης σε τοπικό επίπεδο ως Rejo te Kavachi (Ο φούρνος του Καβάτσι).

Στο παρελθόν δύτες που επιχείρησαν να προσεγγίσουν τον κρατήρα «Σαρκκάνο» είτε υπέστησαν εγκαύματα λόγω των όξινων υδάτων είτε υποχώρησαν επειδή δεν μπόρεσαν να αντέξουν την υψηλή θερμοκρασία.

Ωστόσο, εκεί ενδημεί ένας μεγάλος αριθμός σφυροκέφαλων και λείων καρχαριών που συνεχίζουν ανενόχλητοι τη δουλειά τους.

Καβάτσι: Έκρηξη στο υποβρύχιο ηφαίστειο όπου ζουν καρχαρίες

Σχολιάζοντας το φαινόμενο στο National Geographic, ο επιστήμονας Μπρένναν Φίλιπς δήλωσε ότι «σε κάνει να αναρωτιέσαι σε τι είδους ακραίες συνθήκες έχουν προσαρμοστεί αυτά τα ζώα. Τι είδους εξελικτικές αλλαγές έχουν υποστεί; Μόνο συγκεκριμένα ζώα μπορούν να το αντέξουν;».

Επίσης, τι γίνεται όταν το Καβάτσι εκρήγνυται, όπως και συμβαίνει συχνά; “Μήπως οι καρχαρίες ειδοποιούνται με κάποιο τρόπο προτού εκραγεί το ηφαίστειο; Και όταν αυτό συμβαίνει τινάζονται διαμελισμένοι στον αέρα;” Μέχρι τώρα κανείς δεν μπορεί να απαντήσει, αλλά οι ερευνητές σκοπεύουν να μάθουν στο μέλλον. Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο.