Τον γύρο του διαδικτύου κάνει από χθες η είδηση του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος μόλυνσης του ανθρώπου από το στέλεχος Η10Ν3 της γρίπης των πτηνών, στην επαρχία Jiangsu στην ανατολική Κίνα. Τι είναι, όμως, ο H10N3 και πρέπει πράγματι να μας τρομάζει;

Η10Ν3: Πώς ξεκίνησε;

Ο 41χρονος κάτοικος της πόλης Zhenjiang, εισήχθη στο νοσοκομείο στις 28 Απριλίου έχοντας υψηλό πυρετό και άλλα συμπτώματα.

Έναν μήνα μετά, στις 28 Μαΐου, διαγνώστηκε ως φορέας του H10N3 ή αλλιώς της «γρίπης των πτηνών». Προς το παρόν υπάρχει πληροφόρηση από τις κινεζικές αρχές ως προς το πώς έγινε η μετάδοση στον άνθρωπο. Οι πληροφορίες λένε, όμως, ότι εκείνος δεν κινδυνεύει, βρίσκεται σε καλή κατάσταση και είναι έτοιμος να πάρει εξιτήριο.

Έλεγχος γίνεται σε όλες τις στενές επαφές του αλλά δεν έχει εντοπιστεί κανένα νέο κρούσμα.

Τι είναι το στέλεχος H10N3;

Ο H10N3 είναι χαμηλής παθογονικότητας, που σημαίνει ότι προκαλεί σχετικά λιγότερο σοβαρή ασθένεια σε πουλερικά και είναι απίθανο να προκαλέσει ένα ξέσπασμα μεγάλης κλίμακας, ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας του Πεκίνου (NHC).

Βέβαια, το αν και πώς συνδέεται το συγκεκριμένο στέλεχος H10N3 με προηγούμενα ήδη γνωστά αναμένεται να το καταλάβουμε μετά την έρευνα στο γονιδίωμα του ιού.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι πολλά και διαφορετικά στελέχη της γρίπης των πτηνών βρίσκονται στην Κίνα και αλλού και κάποια σποραδικά μπορούν να μεταδοθούν στον άνθρωπο. Κυρίως σε όσους ασχολούνται με την κτηνοτροφία.

Η10Ν3 H10N3: Τι ξέρουμε για το νέο στέλεχος της γρίπης των πτηνών

Υπάρχει κίνδυνος από τον Η10Ν3;

Λαμβάνοντας υπόψιν το συγκεκριμένο περιστατικό, η σύντομη απάντηση είναι πως «όχι». Δεν υπήρξε κανένα γνωστό δεύτερο κρούσμα στην ευρύτερη περιοχή μετά από την έκτακτη παρακολούθηση που έγινε από τις κινεζικές αρχές.

Αυτό σημαίνει ότι προς το παρόν δεν υπάρχει καμία ένδειξη μετάδοσης του Η10Ν3 από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Το συγκεκριμένο στέλεχος είναι λιγότερο παθογόνο και θεωρείται από τις κινεζικές αρχές ότι η έξαρση σε μεγαλύτερο μέρος το πληθυσμού είναι μία πολύ μικρή πιθανότητα.

Ο κίνδυνος από το συγκεκριμένο στέλεχος είναι απειροελάχιστος. Όπως τονίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας «Από τη στιγμή που ο ιός των πτηνών κυκλοφορεί στην κτηνοτροφία, δεν είναι παράλογη η σποραδική μόλυνση με γρίπη των πτηνών» συμπληρώνοντας, όμως, ότι «πρόκειται για μία ζωντανή υπενθύμιση ότι ο κίνδυνος για μία πανδημία λόγω ιών είναι διαρκής».

Το στέλεχος δεν είναι «ένας πολύ κοινός ιός», δήλωσε ο Φίλιπ Κλάες, περιφερειακός συντονιστής εργαστηρίου του Κέντρου Εκτάκτων Καταστάσεων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας για Διασυνοριακές Ζωικές Ασθένειες στο περιφερειακό γραφείο για την Ασία και τον Ειρηνικό.

Περίπου 160 στελέχη του ιού έχουν αναφερθεί μέσα σε 40 χρόνια έως το 2018, κυρίως σε άγρια πτηνά ή υδρόβια πτηνά στην Ασία και σε ορισμένα περιορισμένα μέρη της Βόρειας Αμερικής, και κανένα δεν είχε εντοπιστεί μέχρι τώρα σε κοτόπουλα, πρόσθεσε.

«Η ανάλυση των γενετικών δεδομένων του ιού θα είναι απαραίτητη για να προσδιοριστεί αν μοιάζει με παλαιότερους ιούς ή αν πρόκειται για ένα νέο μείγμα διαφορετικών ιών» τόνισε ο Κλάες.

Η γρίπη των πτηνών

Η τελευταία έξαρση κρουσμάτων από τη γρίπη των πτηνών, πριν τον H10N3, ξεκίνησε το 2016. Τότε ήταν το στέλεχος Η7Ν9 που είχε εμφανιστεί σποραδικά ήδη από το 2013.

Συνολικά, από το συγκεκριμένο στέλεχος έχουν μολυνθεί 1.668 άνθρωποι εκ των οποίων έχουν πεθάνει οι 616. Tότε, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε κάνει λόγο για έναν «ασυνήθιστα επικίνδυνο ιό για τους ανθρώπους».